Ställ olivträden bredvid varandra - då pollineras de med vinden.
Ställ olivträden bredvid varandra - då pollineras de med vinden. Foto: iStockphoto

Medelhavsfeeling med olivträd!

Trädgårdsväxter och krukväxter

Olivträd fyller hemmet och trädgården med en härlig medelhavskänsla. Satsa gärna på flera åt gången! Här får du fler tips.

 

Plantera minst två olika sorters olivträd

Olivträdens blommor saknar nektar, vilket gör att de inte drar till sig insekter. Om du planterar två olika sorters olivträd nära varandra pollineras blommorna med vinden. Det krävs två olika plantor för att olivträden ska få bär.

 

Annons

Skötselråd 

Det tar ungefär fem år från plantering innan ett olivträd fått olivfrukter. Hur mycket skötsel och underhåll som krävs beror lite på om du planterar olivträdet direkt i marken i trädgården eller i kruka på altanen, terrassen eller balkongen. 

Eftersom det svenska vinterklimatet bär med sig frost är det allra bästa tipset att plantera olivträdet i kruka så att det enkelt kan bäras in när det blir för kallt ute. Tänk på att välja en extra rymlig kruka så att olivträdets rötter får gott om plats. 

Olivträd klarar ett par nätter med minusgrader, men låt det stå frostfritt. En inglasad balkong skyddar olivträdet mot frost och ger samtidigt bra med ljus.

 

Låt olivträdet få stå i solen!

Olivträdet ska stå på en plats där du får mycket sol dagtid och där det inte blåser så värst mycket. När det blir varmt och torrt heta sommardagar behöver olivträdet vattnas jämnt och mycket. 

 

Förvara svalt på vinterhalvåret

När kylan och frosten kommer tar du in olivträdet för att övervintra inomhus. Det ska då stå svalt och så ljust som möjligt för bästa möjliga blombildning. Det får inte stå kallare än 2 grader. Under vinterhalvåret ska du vattna olivträdet ytterst sparsamt och inte alls lika mycket som på sommarhalvåret. 

 

Samma jord som hemma

Du ska plantera om olivträdet ungefär vart tredje år. Då behövs en speciell, lerhaltig och nästan lite sandig medelhavsjord som påminner om jorden på varmare breddgrader. När du planterar om olivträdet ska du välja ut en kruka som är tillräckligt stor och som har hål i botten. 

 

Så lyckas du med olivträdet - 5 bästa tipsen

  • Ställ ut olivträdet på en solig plats på sommarhalvåret.
  • Plantera om i stor och rymlig kruka.
  • Vinterförvara olivträdet på en ljus och sval plats inomhus - inglasad balkong är bra!
  • Olivträdet ska inte utsättas för frost! 
  • Vattna sparsamt under vinterhalvåret.

 

07 maj 2019
Annons
Annons
Mer om Trädgårdsväxter och krukväxter

Så lyckas du med julblommorna

Trädgårdsväxter och krukväxter Ingen jul utan julblommor! Här får du tipsen för att lyckas med våra fem favoritväxter till jul.

3 höstiga favoriter

Trädgårdsväxter och krukväxter När sommaren skyndat iväg och hösten står för dörren behövs vackra blommor som livar upp hemmet med sina vackra färger i olika nyanser. Vi har listat 3...

7 sorters blommor till midsommar

Trädgårdsväxter och krukväxter Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan...

Pimpa trädgården till jul

Trädgårdsväxter och krukväxter Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen dags. Och börja med det roligaste först – och det är trädgårdspimpandet! Här ska det bli ljus i mörkret, fåglarna ska få mat och trappan ska prydas.

Vinterpynta trädgården

Trädgårdsväxter och krukväxter När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...

Mina värsta misstag

Trädgårdsväxter och krukväxter Av alla misstag som jag gjort i mitt långa trädgårdsliv så tillhör de jag gjort med rosor de allra värsta…

Roligt pyssel med pumpor

Trädgårdsväxter och krukväxter Att skära ur en pumpa och sedan sätta ljus i den är en klassiker till Halloween. Men man kan göra annat kul av pumpor också. Varför inte en pumpagubbe?

Lisas trädgårdskalender oktober

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du behöver göra i din trädgård i oktober!

Lisas trädgårdskalender november 2010

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du kan göra i din trädgård månad för månad.