Ställ olivträden bredvid varandra - då pollineras de med vinden.
Ställ olivträden bredvid varandra - då pollineras de med vinden. Foto: iStockphoto

Medelhavsfeeling med olivträd!

Trädgårdsväxter och krukväxter

Olivträd fyller hemmet och trädgården med en härlig medelhavskänsla. Satsa gärna på flera åt gången! Här får du fler tips.

Av: Harald Nylund, 07 maj 2019

 

Plantera minst två olika sorters olivträd

Olivträdens blommor saknar nektar, vilket gör att de inte drar till sig insekter. Om du planterar två olika sorters olivträd nära varandra pollineras blommorna med vinden. Det krävs två olika plantor för att olivträden ska få bär.

 

Annons

Skötselråd 

Det tar ungefär fem år från plantering innan ett olivträd fått olivfrukter. Hur mycket skötsel och underhåll som krävs beror lite på om du planterar olivträdet direkt i marken i trädgården eller i kruka på altanen, terrassen eller balkongen. 

Eftersom det svenska vinterklimatet bär med sig frost är det allra bästa tipset att plantera olivträdet i kruka så att det enkelt kan bäras in när det blir för kallt ute. Tänk på att välja en extra rymlig kruka så att olivträdets rötter får gott om plats. 

Olivträd klarar ett par nätter med minusgrader, men låt det stå frostfritt. En inglasad balkong skyddar olivträdet mot frost och ger samtidigt bra med ljus.

 

Låt olivträdet få stå i solen!

Olivträdet ska stå på en plats där du får mycket sol dagtid och där det inte blåser så värst mycket. När det blir varmt och torrt heta sommardagar behöver olivträdet vattnas jämnt och mycket. 

 

Förvara svalt på vinterhalvåret

När kylan och frosten kommer tar du in olivträdet för att övervintra inomhus. Det ska då stå svalt och så ljust som möjligt för bästa möjliga blombildning. Det får inte stå kallare än 2 grader. Under vinterhalvåret ska du vattna olivträdet ytterst sparsamt och inte alls lika mycket som på sommarhalvåret. 

 

Samma jord som hemma

Du ska plantera om olivträdet ungefär vart tredje år. Då behövs en speciell, lerhaltig och nästan lite sandig medelhavsjord som påminner om jorden på varmare breddgrader. När du planterar om olivträdet ska du välja ut en kruka som är tillräckligt stor och som har hål i botten. 

 

Så lyckas du med olivträdet - 5 bästa tipsen

  • Ställ ut olivträdet på en solig plats på sommarhalvåret.
  • Plantera om i stor och rymlig kruka.
  • Vinterförvara olivträdet på en ljus och sval plats inomhus - inglasad balkong är bra!
  • Olivträdet ska inte utsättas för frost! 
  • Vattna sparsamt under vinterhalvåret.

 

07 maj 2019 Harald Nylund
Annons
Annons
Mer om Trädgårdsväxter och krukväxter

Solsäkra och lättskötta! Här är 10 växter som tål torka!

Trädgårdsväxter och krukväxter Värmeböljor blir allt vanligare i takt med klimatförändringarna. Vill du satsa på fleråriga växter som tål torka? Här är 10 av våra favoriter!

Klematis – 10 vackra sorter och bästa skötseltipsen

Trädgårdsväxter och krukväxter Letar du efter en vacker klematis? Vi tipsar om 10 favoriter och hur du får dem att blomma år efter år.

5 fina gröna växter

Trädgårdsväxter och krukväxter När färgen på löven utanför fönstret ändrar färg och faller av är det extra härligt med lite grönt inomhus. Gröna växter är inte bara en vacker inrednin...

Mögliga dahliaknölar!

Trädgårdsväxter och krukväxter Varför möglar mina dahlior, undrar en av våra läsare. Här är expertens svar!

8 vackra amaryllis – så lyckas du med dem!

Trädgårdsväxter och krukväxter I början av november är det dags att ta fram amaryllislökarna, plantera om dem och se fram emot en ny blomning. Vi har valt ut åtta vackra sorter!

Så lyckas du med julblommorna

Trädgårdsväxter och krukväxter Ingen jul utan julblommor! Här får du tipsen för att lyckas med våra fem favoritväxter till jul.

7 sorters blommor till midsommar

Trädgårdsväxter och krukväxter Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan det vara svårt att hitta just gärdesgårdsblommor, istället tipsar vi om sju sorters härliga blommor som hör sommaren till. Om de har magiska krafter får du testa själv.

Pimpa trädgården till jul

Trädgårdsväxter och krukväxter Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

Vinterpynta trädgården

Trädgårdsväxter och krukväxter När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...