Nytt och hett i trädgården

Trädgårdsintresset bara ökar — över hela världen. Med det följer nya växter och nya idéer. Vad är på gång i år? Här är trendsättarnas signaler för 2007.


Hetaste hett är den vita trädgården. Ända sedan den legendariska Vita Sackville-West för över 50 år sedan skapade sin vita trädgård, har den ansetts som en av världens vackraste anläggningar. Det har gjort att vita växtkompositioner aldrig blivit omoderna. Och nu är de mer inne än någonsin.

Varför? Är den vita trädgården på Sissinghurst Castle i det engelska grevskapet Kent så fantastisk som det sägs?

Ja! Det är något magiskt över Vitas kompositioner med vita blommor, som lyser mot mörkgröna fonder och har sällskap av silverskimrande bladväxter.

En hel trädgård i uteslutande vitt känns främmande för oss vanliga trädgårdsägare. Men gärna en vit vrå, rabatt eller kanske en ruta i gräsmattan med vita blommor omgivna av en låg häck av buxbom eller idegran.

För det är något speciellt med vita blommor. De är vänliga och behagliga att vila ögonen på. Dessutom passar vitt till alla färger. Tänk dig en vit rabatt framför ett falurött hus med vita knutar! Eller vid en blå, gul, grön, brun eller rosa husfasad. Allt blir lika smakfullt och tilltalande! Vitt är skymningens egen poetiska nyans, eftersom vita blommor lyser med en sällsam lyster i mörkret. Eftersom vi faktiskt tillbringar den mesta av vår hemmatid i kvällsträdgården är vita skymningsblommor något att ta fasta på.

Bland blommande växter finns det massor med vitblommande arter; rosor, liljor, pioner, perenner och ettåriga sommarblommor. Nyanserna i det vita kan växla från grädde till snövitt och de olika tonerna passar utmärkt tillsammans.

Därför är det lätt att skapa sig en vit rabatt med sina olika favoritväxter.

Senaste nytt: vita blommor med mörka accenter. En sådan är den effektfulla elfenbensliljan, Lilium napalense

Penséer i blossande apelsinorange – nytt och hett för vårträdgården!

Dramatiskt ”svart” till det vita

Om man vill blanda in någon färg i det vita är det vanligt att man väljer blått. Det är harmoniskt och stillsamt vackert. Men nu signalerar växtvärlden dramatik: sätt in någon svartblommande växt! Nytt känns det onekligen. Men – svarta blommor..?

Sådana har sakta men säkert börjat dyka upp bland olika växtarter. Den första svarta blomma som slog trädgårdsvärlden med häpnad var violen ’Molly Sanderson’. Det är fortfarande den enda blomma som är riktigt svart. De flesta som kallas svarta har i själva verket inslag av mahogny, bourgogne, purpur, chokladbrunt och violett – och då blir det genast lättare att acceptera svart som blomfärg! En sensationellt vacker stockros är sorten Alcea rosea ’Nigra’ med mörkt mahognyfärgade kronblad med silkeslyster. Andra godbitar i de svartas skara är irisen ’Before the Storm’ och tulpanerna ’Queen of Night’ blåsvart, och papegojtulpanen ’Black Parrot’ i svart-vinrött. Det allra senaste är vita blommor som har svartmörka inslag, till exempel vita liljor med effektfulla mörka mittenfläckar.

Den svartaste blomma som finns är berömda Viola cornuta ’Molly Sanderson’ (i krukan). Här i sällskap med stockrosen ’Nigra’ och engelska rosen ’Abraham Darby’.

I år öppnar vi vårträdgården med nya pensésorter som lyser som soluppgången!

Guldglittrande blommor

Under senare år har blommor i glödande soluppgångstoner blivit allt mer populära. Trenden har nu utvecklas mot guldglimmande toner. En ros vars inre kronblad glittrar som guld… Det är inne det – och förföriskt! Det har kommit ljuvliga sådana rossorter, mycket tack vare den engelske rosförädlaren David Austin, som vunnit pris på pris på Chelsea Flower Show för sina gyllene rosor. Läs om dem i rutan sist i artikeln.

Herrarnas favoritblomma dahlian, som under många år var en förbisedd lökväxt, har fått en välförtjänt comeback. Dahlior är värdefulla, lättodlade, överdådigt blommande och fina sällskapsväxter. De finns i olika gyllene nyanser. En randig dahlia i glödande toner, Dahlia ’Firework Mixed’, lanseras som en världsnyhet hos fröföretaget Thompson & Morgan.

Penséer är större stjärnor än någonsin i vårblommornas värld. Det kommer massor med nya sorter, inte minst sådana som har ett gyllene sken över sina ”ansikten”. Tack för det! Pensén är vårens i särklass mest värdefulla utplanteringsväxt, som trotsar kyla och snö och bara blommar allt ymnigare ända tills det är dags för sommarens pelargoner.

Vackra rosor piggar alltid upp! Läs mer om rosor nedan.


Ett ursökt sällskap
i en vit solig rabatt: perennen stäppkål, Crambe cordifolia, med kaskader av små vita stjärnblommor, och silvergrå ulltistel, Onopopordum acanthium.

Toppmoderna skönheter är de ”svarta” pensérna som dyker upp mer och mer.

Stämningsskapande vatten

Vattenarrangemang var en av de största inslagen på förra vårens Chelsea Flower Show, Europas förnämsta och mest modeskapande trädgårdsutställning.

Vatten i olika former har redan blivit populärt här hemma. De händigaste bygger konstnärliga anläggningar med små näckrossjöar och porlande bäckar mellan vackra stenar. Det saluförs olika lättmonterade dammar, fontäner och vattenstrilande prylar i plantbutikerna. Men egentligen räcker det med små enkla vattenblänk för att ge trädgården en stämningsfull atmosfär. Kanske några fågelbad, strategiskt utplacerade där man ofta vistas och på nära håll kan uppleva ljuden av levnadsglada småfåglars förtjusta plaskande.

Ett populärt trädgårdsmode är vatten och sten. Den lilla bäcken, omgiven av perennen jättedaggkåpa (Alchemilla mollis), porlar muntert på sin väg ner i dammen.

Rosor med guldglans

Engelsmannen David Austin har blivit världsberömd för sina engelska rosor, som han fått fram i nya fantastiska nyanser, inte minst sorter med guldiga toner. Läckra sådana är ’Abraham Darby’, ’Charles Austin’, ’Crocus Rose’, ’Crown Prinsess Margaretha’, ’English Garden’, ’Golden Celebration’, ’Grahamn Thomas’, ’Pat Austin’ och ’Teasing Georgia’.

Engelska rosor är meterhöga buskrosor med starkt fyllda blommor med mormorsrosornas skönhet, charm och underbar doft. De blommar från högsommar till sen höst. De är härdiga i zonerna 1-3 eller 4. Bor man i kallare klimat kan de med fördel odlas i stora krukor, som vinterförvaras frostfritt.

Förnämligt sortiment har:  

Flora Linnea, 042-32 77 99, www.floralinnea.com
Cedergrens plantskola, 042-26 00 52, www.cedergrens.com
Löta Trädskolor, 016-705 90.
Zetas finsmakarens trädgård, 08-64603 91, www.zetas.nu

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar