Annons
En sittplats och några vita blommor i krukor räcker för att få en skön vit oas! Rosen är vitrosa 'Souvenir de la Malmaison, Rosa Bourbon-gruppen, zon 1-3, och liljan 'Casa Blanca', Lilium Orient-gruppen.
En sittplats och några vita blommor i krukor räcker för att få en skön vit oas! Rosen är vitrosa 'Souvenir de la Malmaison, Rosa Bourbon-gruppen, zon 1-3, och liljan 'Casa Blanca', Lilium Orient-gruppen. Foto: Sven-Gösta Johansson/Lisas Blommor

Nytt och hett i trädgården

Trädgårdsväxter och krukväxter

Trädgårdsintresset bara ökar — över hela världen. Med det följer nya växter och nya idéer. Vad är på gång i år? Här är trendsättarnas signaler för 2007.

Av: Lisa Winnerlid, 14 februari 2007

Hetaste hett är den vita trädgården. Ända sedan den legendariska Vita Sackville-West för över 50 år sedan skapade sin vita trädgård, har den ansetts som en av världens vackraste anläggningar. Det har gjort att vita växtkompositioner aldrig blivit omoderna. Och nu är de mer inne än någonsin.

Varför? Är den vita trädgården på Sissinghurst Castle i det engelska grevskapet Kent så fantastisk som det sägs?

Ja! Det är något magiskt över Vitas kompositioner med vita blommor, som lyser mot mörkgröna fonder och har sällskap av silverskimrande bladväxter.

En hel trädgård i uteslutande vitt känns främmande för oss vanliga trädgårdsägare. Men gärna en vit vrå, rabatt eller kanske en ruta i gräsmattan med vita blommor omgivna av en låg häck av buxbom eller idegran.

Annons

För det är något speciellt med vita blommor. De är vänliga och behagliga att vila ögonen på. Dessutom passar vitt till alla färger. Tänk dig en vit rabatt framför ett falurött hus med vita knutar! Eller vid en blå, gul, grön, brun eller rosa husfasad. Allt blir lika smakfullt och tilltalande! Vitt är skymningens egen poetiska nyans, eftersom vita blommor lyser med en sällsam lyster i mörkret. Eftersom vi faktiskt tillbringar den mesta av vår hemmatid i kvällsträdgården är vita skymningsblommor något att ta fasta på.

Bland blommande växter finns det massor med vitblommande arter; rosor, liljor, pioner, perenner och ettåriga sommarblommor. Nyanserna i det vita kan växla från grädde till snövitt och de olika tonerna passar utmärkt tillsammans.

Därför är det lätt att skapa sig en vit rabatt med sina olika favoritväxter.


Senaste nytt: vita blommor med mörka accenter. En sådan är den effektfulla elfenbensliljan, Lilium napalense


Penséer i blossande apelsinorange - nytt och hett för vårträdgården!

Dramatiskt "svart" till det vita

Om man vill blanda in någon färg i det vita är det vanligt att man väljer blått. Det är harmoniskt och stillsamt vackert. Men nu signalerar växtvärlden dramatik: sätt in någon svartblommande växt! Nytt känns det onekligen. Men – svarta blommor..?

Sådana har sakta men säkert börjat dyka upp bland olika växtarter. Den första svarta blomma som slog trädgårdsvärlden med häpnad var violen 'Molly Sanderson'. Det är fortfarande den enda blomma som är riktigt svart. De flesta som kallas svarta har i själva verket inslag av mahogny, bourgogne, purpur, chokladbrunt och violett – och då blir det genast lättare att acceptera svart som blomfärg! En sensationellt vacker stockros är sorten Alcea rosea 'Nigra' med mörkt mahognyfärgade kronblad med silkeslyster. Andra godbitar i de svartas skara är irisen 'Before the Storm' och tulpanerna 'Queen of Night' blåsvart, och papegojtulpanen 'Black Parrot' i svart-vinrött. Det allra senaste är vita blommor som har svartmörka inslag, till exempel vita liljor med effektfulla mörka mittenfläckar.


Den svartaste blomma som finns är berömda Viola cornuta 'Molly Sanderson' (i krukan). Här i sällskap med stockrosen 'Nigra' och engelska rosen 'Abraham Darby'.


I år öppnar vi vårträdgården med nya pensésorter som lyser som soluppgången!

Guldglittrande blommor

Under senare år har blommor i glödande soluppgångstoner blivit allt mer populära. Trenden har nu utvecklas mot guldglimmande toner. En ros vars inre kronblad glittrar som guld... Det är inne det - och förföriskt! Det har kommit ljuvliga sådana rossorter, mycket tack vare den engelske rosförädlaren David Austin, som vunnit pris på pris på Chelsea Flower Show för sina gyllene rosor. Läs om dem i rutan sist i artikeln.

Herrarnas favoritblomma dahlian, som under många år var en förbisedd lökväxt, har fått en välförtjänt comeback. Dahlior är värdefulla, lättodlade, överdådigt blommande och fina sällskapsväxter. De finns i olika gyllene nyanser. En randig dahlia i glödande toner, Dahlia 'Firework Mixed', lanseras som en världsnyhet hos fröföretaget Thompson & Morgan.

Penséer är större stjärnor än någonsin i vårblommornas värld. Det kommer massor med nya sorter, inte minst sådana som har ett gyllene sken över sina ”ansikten”. Tack för det! Pensén är vårens i särklass mest värdefulla utplanteringsväxt, som trotsar kyla och snö och bara blommar allt ymnigare ända tills det är dags för sommarens pelargoner.


Vackra rosor piggar alltid upp! Läs mer om rosor nedan.


Ett ursökt sällskap
i en vit solig rabatt: perennen stäppkål, Crambe cordifolia, med kaskader av små vita stjärnblommor, och silvergrå ulltistel, Onopopordum acanthium.


Toppmoderna skönheter är de "svarta" pensérna som dyker upp mer och mer.

Stämningsskapande vatten

Vattenarrangemang var en av de största inslagen på förra vårens Chelsea Flower Show, Europas förnämsta och mest modeskapande trädgårdsutställning.

Vatten i olika former har redan blivit populärt här hemma. De händigaste bygger konstnärliga anläggningar med små näckrossjöar och porlande bäckar mellan vackra stenar. Det saluförs olika lättmonterade dammar, fontäner och vattenstrilande prylar i plantbutikerna. Men egentligen räcker det med små enkla vattenblänk för att ge trädgården en stämningsfull atmosfär. Kanske några fågelbad, strategiskt utplacerade där man ofta vistas och på nära håll kan uppleva ljuden av levnadsglada småfåglars förtjusta plaskande.


Ett populärt trädgårdsmode är vatten och sten. Den lilla bäcken, omgiven av perennen jättedaggkåpa (Alchemilla mollis), porlar muntert på sin väg ner i dammen.

Rosor med guldglans

Engelsmannen David Austin har blivit världsberömd för sina engelska rosor, som han fått fram i nya fantastiska nyanser, inte minst sorter med guldiga toner. Läckra sådana är 'Abraham Darby', 'Charles Austin', 'Crocus Rose', 'Crown Prinsess Margaretha', 'English Garden', 'Golden Celebration', 'Grahamn Thomas', 'Pat Austin' och 'Teasing Georgia'.

Engelska rosor är meterhöga buskrosor med starkt fyllda blommor med mormorsrosornas skönhet, charm och underbar doft. De blommar från högsommar till sen höst. De är härdiga i zonerna 1-3 eller 4. Bor man i kallare klimat kan de med fördel odlas i stora krukor, som vinterförvaras frostfritt.

Förnämligt sortiment har:  

Flora Linnea, 042-32 77 99, www.floralinnea.com
Cedergrens plantskola, 042-26 00 52, www.cedergrens.com
Löta Trädskolor, 016-705 90.
Zetas finsmakarens trädgård, 08-64603 91, www.zetas.nu

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
14 februari 2007 Lisa Winnerlid
Annons
Annons
Mer om Trädgårdsväxter och krukväxter

Solsäkra och lättskötta! Här är 10 växter som tål torka!

Trädgårdsväxter och krukväxter Värmeböljor blir allt vanligare i takt med klimatförändringarna. Vill du satsa på fleråriga växter som tål torka? Här är 10 av våra favoriter!

Klematis – 10 vackra sorter och bästa skötseltipsen

Trädgårdsväxter och krukväxter Letar du efter en vacker klematis? Vi tipsar om 10 favoriter och hur du får dem att blomma år efter år.

5 fina gröna växter

Trädgårdsväxter och krukväxter När färgen på löven utanför fönstret ändrar färg och faller av är det extra härligt med lite grönt inomhus. Gröna växter är inte bara en vacker inrednin...

Mögliga dahliaknölar!

Trädgårdsväxter och krukväxter Varför möglar mina dahlior, undrar en av våra läsare. Här är expertens svar!

8 vackra amaryllis – så lyckas du med dem!

Trädgårdsväxter och krukväxter I början av november är det dags att ta fram amaryllislökarna, plantera om dem och se fram emot en ny blomning. Vi har valt ut åtta vackra sorter!

Så lyckas du med julblommorna

Trädgårdsväxter och krukväxter Ingen jul utan julblommor! Här får du tipsen för att lyckas med våra fem favoritväxter till jul.

7 sorters blommor till midsommar

Trädgårdsväxter och krukväxter Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan det vara svårt att hitta just gärdesgårdsblommor, istället tipsar vi om sju sorters härliga blommor som hör sommaren till. Om de har magiska krafter får du testa själv.

Medelhavsfeeling med olivträd!

Trädgårdsväxter och krukväxter Olivträd fyller hemmet och trädgården med en härlig medelhavskänsla. Satsa gärna på flera åt gången! Här får du fler tips.

Pimpa trädgården till jul

Trädgårdsväxter och krukväxter Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]