Annons
Härdig långt upp i Norrland är ginnalalönnen vars vackra blad färgas i röda och gyllene toner.
Härdig långt upp i Norrland är ginnalalönnen vars vackra blad färgas i röda och gyllene toner.

Njut av höstens flammor

Trädgårdsväxter och krukväxter

Buskar med sprakande höstfärger och granna bär, och sommarens sista rosor. Här är ett urval pärlor för en sprakande höstträdgård.

Av: Lisa Winnerlid, Foto Sven-Gösta Johansson/Lisas Blommor, ViV nr 9/2008, 09 oktober 2008
Trädgårdsglädjen är inte slut bara för att vintern lurar runt hörnet. Under de sena höstdagarna, med sin milda sol och klara luft, är det härligt att vara ute och förena nytta med nöje. De flammande höstfärgerna på buskar och träd inspirerar, och den bästa planteringstiden för sådana är vid lövfällningen.

Kvalitet framför kvantitet

Var kräsen när du väljer vilka du ska sätta. I en villaträdgård med begränsat utrymme är det klokare att välja en utsökt buske än tre mindre intressanta. En enda solitär med lysande höstfärg räcker för att göra stora delar av trädgården till en sevärdhet. Speciellt bland lönnar och rönnar finns det delikata pärlor. I lönnarnas stora släkte står olika japanska sorter i särklass. De har ett delikat bladverk och ett nätt växtsätt som gör att de passar även i mindre täppor. Två fantastiska sorter är den sirliga flikbladiga japanlönnen 'Dissectum', som får en förbluffande eldig morotsfärg (zon 1-3), och den flikbladiga japanlönnen 'Osakazuki' med lysande korallröda höstblad (zon 3-4). Bland större sorter är den japanska gyllenlönnen 'Aureum' en ögonfröjd, vars gyllengula sommarblad flammar upp i rödorange (zon 3). Kopparlönnen höstfärgas i orange-rosa-koppar (zon 3). För Norrland är ginnalalönnen (zon 5) en pärla med sina nästan guldfärgade blad med röda teckningar.

Annons

Japanskt gaffelolvon, en utsökt raritet, vacker hela säsongen med sina chokladbruna fint formade blad, som på hösten får toner av rosa och lila.

Moschatarosen ’Gislaine de Féligonde’ är en ljuvlig höstblommare i aprikosgult, ton i ton med naturens färger. Zon 3.

Dekorativa bär

Det har kommit spännande sorter med rönnar som bär klasar i nya färger som gult, apelsinorange, vitt och till och med rosa. En sevärdhet är ambrarönn 'Joseph Rock' med varmt orangegula bär (zon 3). Andra fina sorter med gula bär är astridrönn 'Astrid' och birgittarönn 'Birgitta', båda (zon 3). Rosmarirönnen 'Rosmari' har läckert rosa bär, (zon 5). Ullungrönn är en praktsort med mörkt orangeröd höstfärg, som dignar under mäktiga klasar av tomatröda bär, (zon 4). En delikatess för små trädgårdar och kallt klimat är pärlrönn, (zon 5), vars snövita bär lyser effektfullt mot bladverket.


Den vanliga skogsrönnen är med sin vackra höstfärg och de glänsande lackröda bärklasarna en fin trädgårdsprydnad, härdig i hela landet.

En av de spännande nyheterna bland rönnar är ambrarönnen ’Joseph Rock’, som bjuder på stora klasar av bärnstensgula bär.

Strålande bladverk

Benved ger också höstliga upplevelser utöver det vanliga. Vingbenved strålar i karminrött och har säregna rödorange fruktknippen, (zon 5). Vanlig benved har mörkt vinröd höstfärg, (zon 4). Kinesisk benved har orange blad och rosa frukter, (zon 5), och körsbärsbenved lyser i blekgult med skimrande bär, (zon 5).

Vanliga höstskönheter är häggmisplarna. Sorten prakthäggmispel är en av de vackraste med strålande rött bladverk i kombination med svarta bär, (zon 5). Bland ovanliga arter, värda att leta efter finns en utsökt liten och stor häxal, med säregna tvåfärgade höstblad i gult och orangerött, (zon 3), och hösteld, vars svenska namn säger allt om dess fägring, (zon 3).

Japanskt gaffelolvon, (zon 4), har mycket attraktiva rynkiga blad, på hösten skiftande i violett. Ett barrträd med tjusig halmgul höstfärg är lärk, den enda barrväxt som fäller sina barr inför vintern.


Vingbenved med sin karminröda höstfärg är en värdefull prydnad som trivs i stora delar av landet.

En gyllene ros för höstträdgården är Austin-sorten ’Graham Thomas’, en av de finaste engelska rosorna.

Vackra höstblommor

Även en del rossorter överraskar så här års med att få en ny skönhetsperiod och blomma tills frosten kommer. Unna dig någon sådan nu när det är en utmärkt planteringstid även för rosor. Det är något speciellt med "sommarens sista ros"! Den klassiska bourbonrosen 'Louise Odier' (zon 5) bjuder generöst på vackra höstblommor, liksom de engelska Austinrosorna (zon 3-4). Sorterna 'Graham Thomas', gyllengul, och 'Crown Princess Margareta', aprikosorange, är särskilt spektakulära. För höstlig rosglädje bör man välja remonterande sorter.

Ett annat glädjeämne så här års är förvånansvärt nog pelargonerna. De brukar leva upp och få en kick av den fuktiga och svalare luften. Blommar hänfört en sista gång innan det är dags för vintervilan. Låt dem stå ute i det längsta, men skydda dem från frost om du vill spara dem till nästa år. Eller låt kylan ta dem och köp nya till våren. Det kan du göra med gott samvete eftersom det finns massor med fina pelargonsorter i blom att köpa så snart våren gläntar på dörren.


Pelargonerna överraskar ofta med att leva upp strax innan kylan kommer och blommar entusiastiskt tills frosten tar dem.

Mormorsrosen ’Louise Odier’ får på hösten en intensivare rosa ton och blommar glatt tills frosten kommer.

"Sommarens sista ros" lutar sina sköna kinder mot spadhandtaget. Sorten är Austin-rosen ’Abraham Darby’, zon 3.

 Värt att veta:

  • Årets bästa planteringstid för rosor och lövfällande buskar är efter lövfällningen. Den svala fuktiga luften och höstregnen hjälper plantan att etablera sig i lugn och ro. Höstplanterade växter får en rivstart på våren och börjar växa mycket tidigare än vårplanterade.
  • Berika planteringsjorden med brunnen naturgödsel och/eller kompost. Vattna även om det är fuktigt så att jorden slammas till runt rötterna. Ta tillvara höstens "guld", de nedfallna löven, och lägg ett lager av dem runt nyplanteringen. De skyddar mot kylan och förmultnar under vintern till näringsrikt "godis" för växten.
  
09 oktober 2008 Lisa Winnerlid, Foto Sven-Gösta Johansson/Lisas Blommor, ViV nr 9/2008
Annons
Annons
Mer om Trädgårdsväxter och krukväxter

Klematis – 10 vackra sorter och bästa skötseltipsen

Trädgårdsväxter och krukväxter Letar du efter en vacker klematis? Vi tipsar om 10 favoriter och hur du får dem att blomma år efter år.

5 fina gröna växter

Trädgårdsväxter och krukväxter När färgen på löven utanför fönstret ändrar färg och faller av är det extra härligt med lite grönt inomhus. Gröna växter är inte bara en vacker inrednin...

Mögliga dahliaknölar!

Trädgårdsväxter och krukväxter Varför möglar mina dahlior, undrar en av våra läsare. Här är expertens svar!

8 vackra amaryllis – så lyckas du med dem!

Trädgårdsväxter och krukväxter I början av november är det dags att ta fram amaryllislökarna, plantera om dem och se fram emot en ny blomning. Vi har valt ut åtta vackra sorter!

Så lyckas du med julblommorna

Trädgårdsväxter och krukväxter Ingen jul utan julblommor! Här får du tipsen för att lyckas med våra fem favoritväxter till jul.

7 sorters blommor till midsommar

Trädgårdsväxter och krukväxter Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan...

Medelhavsfeeling med olivträd!

Trädgårdsväxter och krukväxter Olivträd fyller hemmet och trädgården med en härlig medelhavskänsla. Satsa gärna på flera åt gången! Här får du fler tips.

Pimpa trädgården till jul

Trädgårdsväxter och krukväxter Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

Vinterpynta trädgården

Trädgårdsväxter och krukväxter När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]