Annons

Miljövänlig gräsmatta

Trädgårdsväxter och krukväxter

När ängen blommar som vackrast, då är det sommar. Men ängen är inte bara något för våra ögon utan också utmärkt för biologisk bekämpning. Ängens växter är nämligen uppskattade av många nyttiga insekter som hjälper till att hålla ohyran borta. Här får du tips på hur man anlägger en äng och vilka ängsblommor du ska välja.

Av: Susanna Rosén, viivilla.se maj -09, 21 april 2009
Den här ängen finns i en helt vanlig villatomt strax norr om Stockholm. I gräset växer mängder av prästkragar och rödfibblor. Bägge är växter som klarar lerjorden så länge det är soligt och öppet. I skuggan, i trädgårdens utkanter, tar andra mer skuggtåliga växter vid som Hundkex och midsommarblomster.

En äng i full blom är det vackraste golv man kan ha i trädgården. Den är fin från tidig vår med alla vårblommor och fram till högsommaren. När ängsblommorna gått i frö är det dags att slå den och då förvandlas ängen till en klippt grön matta.

Ängen behöver inte vara stor, det kan räcka med några kvadratmeter. Då får man också en mer varierad trädgård som lockar till sig mängder med nyttiga insekter som håller ohyran i schack. Ängen är en förnämlig fjärilsrestaurang och barnkammare för fjärilar. En klippt gräsmatta däremot är en av de mest artfattiga miljöer som finns.

Om trädgården är öppen och solig och jorden mager och torr har man de bästa förutsättningarna för att anlägga en äng. Det är just på den typen av jordar som ängsblommor växer naturligt. På allt för näringsrika jordar är det lätt att gräs och kraftiga ängsväxter, som hundkäx, tar över och kväver andra ängsblommor.

Den äng som är vanligast är torrängen, men det finns också bl a fuktängar, strandängar vid havet eller högörtsängar i fjällregionen. Alla ängstyperna finns att köpa som ängsblandningar eller pluggplantor. Några växter trivs på de flesta ängar medan andra föredrar en viss typ av ängsmark. Växter från fuktängen, som smörbollar, gökblomster och humleblomster, får svårt att klara sig på en torräng.

Annons

Ge det tid

För att få en vacker äng behövs mager jord och en stor portion tålamod. Räkna med att det tar flera år innan man får en rikt blommande äng. Det brukar ta 3-4 år från det man sår ängsfröna till att den har rikligt med växter som går i blom. Sedan tar det ytterligare några år innan gräset är tätt och fint.

Så anlägger du en äng

Ängsväxter trivs i mager jord. Därför är det bäst att anlägga en äng där marken är mager redan från början. Om marken är för kväverik trivs kväveälskande växter som hundkäx, midsommarblomster men också brännässlor. De konkurrerar ut andra växter som man hellre vill ha.

För att få marken mer mager kan man ta bort det översta jordlagret ner till alven och anlägga ängen på den. Man kan också lägga på ett tjockt lager med näringsfattig jord ovanpå den gamla jorden. Det är två snabba sätt. Om man på sikt vill få marken magrare kan man när man slagit gräset kratta ihop det och föra bort gräset så att inte näringen går tillbaka.

Det är också viktigt att jorden är fri från rotogräs. Dit hör bl a kvickrot, brännässla, tistlar, kirskål och åkerfräken. Låt gärna jorden ligga i träda först eller bearbetas ett par gånger med en jordfräs innan man sår in gräs och ängsblommor. Då minskas risken för flerårigt ogräs.


Plantera gärna in olika vårlökar för att ”krydda” ängen. På den här sommarstugetomten i Ockelbo växer den ljusgula tulpanen ’Purissima’ tillsammans med gullvivor, gammaldags poetnarcisser och kungsängsliljor.

3 sätt att få blommande ängsväxter

  • Sådd - Tar längst tid. Jorden måste vara naken. Annars kvävs växterna av gräset. Man kan frilägga större fläckar från gräs och så där om man inte vill anlägga hela området från början.
  • Pluggplantor - Det finns småplantor av ängsblommor att köpa. Bra om man vill komplettera en äng med fler blommande ängsväxter. Man sparar också tid med att plantera plantor i stället för att så.
  • Äng på rulle - innehåller alla växter man behöver, bara att rulla ut. Lika enkelt som att lägga ut gräsmatta på rulle.

Sådd

Bästa såtid är sensommar eller tidig höst, augusti till september, eller vårsådd i april till maj. Om man sår under sommaren blir det svårare att hålla ytan lagom fuktig. Mylla ner fröna lite lätt med en kratta så att de inte hamnar för djupt. Vattna och håll sådden fuktig.

Plantering av pluggplantor

De kan planteras från tidig vår, mars-april, och ändå till oktober. Vattna regelbundet tills de etablerat sig. Om man vill kombinera sådd med pluggplantor sår man först efter planteringen. Plantorna går i blom redan första året och kan sedan fröså sig så att de blir fler och fler.

Skötsel

Varje år ska ängen skötas för att bli vacker och artrik. Det gör man genom att slå ängen årligen, gärna med lie eller med en slåtterbalk. Bästa tiden är någon gång från början av juli till en bit in i augusti. Tidpunkten beror på var i landet man bor och hur sommaren varit. Om man tar bort gräset efteråt får man samtidigt bort en del av näringen och jorden kommer med tiden att bli allt bättre för ängsblommor.

Ingen näring ska tillföras, inte heller efter sådd eller plantering. Den enda näring de ska få är nedfallna löv och annat organiskt material, precis som i naturen.

Tips

  • En äng är känsligare för slitage än en gräsmatta. Gå bara på särskilda stråk, som blir som stigar.
  • För att ängen ska framhävas kan man klippa gångar med en gräsklippare och sedan hålla gångarna välklippta. Kontrasten mellan den vilda, yviga ängen och den tuktade, kortklippta gräsgången får ängens skönhet att framhävas ännu mera. Då minskar risken för att det ser ut som en "oklippt gräsmatta" efter blomningen och fram tills det är dags att slå.

Vilken äng ska du välja?

Om marken är torr blir det bäst med en torräng. Om det däremot är lite sankt kan man istället anlägga en fuktäng. Om man vill kan man krydda ängen med odlade växter. Dit hör vallmo, aklejor, malva och andra växter som gärna sprider sig så där lagom.


En vild torräng med tjärblomster och enstaka prästkragar och ängsklocka.

I fuktigare mark trivs smörboll, men även växter som fackelblomster och gökblomster. Smörbollen växer vild framför i norra Sverige men finns också längre söderut som den här ängen i Närke.

Torräng

Ängsblommor:
Stor blåklocka Campanula persicifolia
Ängsklocka Campanula patula
Brudbröd Filipendula vulgaris
Gulmåra Galium verum
Ängsnäva Geranium pratense
Blodnäva Geranium sanguineum
Prästkrage Leucanthemum vulgare
Pimpinell Sanguisorba minor
Mandelblom Saxifraga granulata
Rödblära Silene dioica
Smällglim Silene vulgaris
Ängsvädd Succisa pratensis
Ängshaverrot Tragopogon pratensis
Tjärblomster Viscaria vulgaris

Gräs:
Vårbrodd Anthoxanthum odoratum
Luddhavre Arrhenatherum pubescens
Kamäxing Cynosurus cristatus
Fårsvingel Festuca ovina
Rödsvingel Festuca rubra

Fuktäng

Ängsblommor:
Ängsbräsma Cardamine pratensis
Midsommarblomster Geranium sylvaticum
Humleblomster Geum rivale
Gökblomster Lychnis flos-cuculi
Fackelblomster Lythrum salicaria
Gullviva Primula veris
Smörblomma Ranunculus acris
Smörboll Trollius europaeus
Ängsviol Viola canina

Gräs:
Ängskavle Alopecurus pratensis
Darrgräs Briza media
Bunkestarr Carex elata
Kamäxing Cynosurus cristatus
Tuvtåtel Deschampsia caespitosa
Ängssvingel Festuca pratensis
Rödsvingel Festuca rubra

Köpställen

Pratensis AB - Här kan du köpa allt från ängsfröblandningar (från olika delar av Sverige och för olika ängstyper) till pluggplantor och äng på rulle.
www.pratensis.se

21 april 2009 Susanna Rosén, viivilla.se maj -09
Annons
Annons
Mer om Trädgårdsväxter och krukväxter

Klematis – 10 vackra sorter och bästa skötseltipsen

Trädgårdsväxter och krukväxter Letar du efter en vacker klematis? Vi tipsar om 10 favoriter och hur du får dem att blomma år efter år.

5 fina gröna växter

Trädgårdsväxter och krukväxter När färgen på löven utanför fönstret ändrar färg och faller av är det extra härligt med lite grönt inomhus. Gröna växter är inte bara en vacker inrednin...

Mögliga dahliaknölar!

Trädgårdsväxter och krukväxter Varför möglar mina dahlior, undrar en av våra läsare. Här är expertens svar!

8 vackra amaryllis – så lyckas du med dem!

Trädgårdsväxter och krukväxter I början av november är det dags att ta fram amaryllislökarna, plantera om dem och se fram emot en ny blomning. Vi har valt ut åtta vackra sorter!

Så lyckas du med julblommorna

Trädgårdsväxter och krukväxter Ingen jul utan julblommor! Här får du tipsen för att lyckas med våra fem favoritväxter till jul.

7 sorters blommor till midsommar

Trädgårdsväxter och krukväxter Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan...

Medelhavsfeeling med olivträd!

Trädgårdsväxter och krukväxter Olivträd fyller hemmet och trädgården med en härlig medelhavskänsla. Satsa gärna på flera åt gången! Här får du fler tips.

Pimpa trädgården till jul

Trädgårdsväxter och krukväxter Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

Vinterpynta trädgården

Trädgårdsväxter och krukväxter När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]