Så lyckas du med krukväxterna

Med rätt skötsel kan du få dina krukväxter att stormtrivas. Här är skötseltips för att placera, göda och vattna krukväxterna på bästa sätt. Gör dig redo för succé på fönsterbrädan!


Vissa växter klarar i princip alla lägen – söderfönster heta sommardagar och öster- eller västerfönster den mer solfattiga delen av året – medan andra kräver mer omvårdnad, skötsel och behöver byta plats efter årstid. 

Vilka är de vanligaste misstag vi gör med våra krukväxter?

– Att vattna ihjäl dem. Betydligt fler växter dör av för mycket vatten än för lite, säger Johan Orre, hortonom på Plantagen. 

– Ett annat misstag är att glömma ge sina krukväxter näring. Många tror att den näring som finns i jorden när man köper växterna är tillräcklig men det räcker inte, man måste fylla på med ny näring.

Finns det några smarta knep för att få fart på ledsna växter?

– Återigen, ge dem gödning. Nio av tio som jag pratar med som har problem med sina växter har inte gett dem gödning. 

 

Johan Orre, hortonom på Plantagen.

Skötseltips Azalea 

Skuggväxt som inte gillar att torka ut. 

Trivs bäst i: Sommartid öster- eller västerfönster, övriga årstider fungerar alla lägen. 

Azalean är en blommande favorit. Den är en rhododendronväxt som klarar lite skuggigare lägen. Den är törstig av sig och bör därför stå på en plats där man kan titta till den ofta, till exempel på köksbordet. Doppa den gärna i vatten så att den blir ordentligt fuktig i jord och rötter. 

Skötseltips Dwärgkowhai 

Tycker om ljus men inte brännande sol. Står gärna svalt vintertid.

Trivs bäst i: Söderfönster innan det blir för het sommarsol. 

Dwärgkowhai är en spröd krukväxt som gillar ljus och vill stå soligt men tycker inte om brännande sol. Sommartid kan du gärna ställa ut den och vintertid låta den stå svalt. Den gillar hög luftfuktighet och vill inte torka ut, jämn vattning är det bästa. Plantera gärna i näringsrik blomjord som är uppblandad med lite grus. 

Skötseltips Cyklamen 

Vill ha svalt och stå lite mörkare. 

Trivs bäst i: Öster- eller västerfönster.

Den här växten tål ner till fem minusgrader och passar därför också i höstens uteplanteringar. Inomhus kan den stå i lite skuggigare läge, gärna i ett svalt rum. Cyklamen kan lätt ruttna om du vattnar den uppifrån – den känsliga knölen får inte bli för blöt. Vattna underifrån på fatet, eller utefter kanterna på jorden, och använd iskallt vatten som den gillar allra bäst. 

  

Skötseltips Begonia 

Tycker om soliga och varma lägen, men klarar även av lite mörkare platser. Gillar inte alltför stark sol. 

Trivs bäst i: Söderfönster.

Begonian klarar ett lite mörkare läge. Sommartid kan den stå i öster- eller västerläge, medan den vintertid behöver så mycket ljus den kan få och därför passar bättre i söderläge. Den tycker inte om att stå blött och inte heller att torka ut, låt därför jorden torka lätt mellan vattningarna. 

Skötseltips Echeveria

Tycker om ljus och vill gärna stå i direkt solljus. Klarar uttorkning och behöver inte vattnas ofta.

Trivs bäst i: Söderfönster.

Echeverian tycker om att stå ljust, gärna i direkt solljus. Kan stå i rumstemperatur eller svalare och trivs även utomhus men måste övervintras på frostfri plats. Med denna krukväxt kan du vara sparsam med både vattning och gödning. 

  

Skötseltips Ormbunke

Gillar ljus men klarar även lite mörkare platser och gillar fukt. 

Trivs bäst i: Norrläge eller inne i ett ljust rum.  

Ormbunken är naturligt en skuggväxt som klarar lite mörkare platser, till och med mörka hörn (även om den också gillar ljus). Den kan med fördel vara en grön dekoration i ett badrum med fönster, eftersom den gillar mycket fukt. Står den för torrt börjar den lätt att skräpa.

Skötseltips Murgröna 

Vill ha jämn vattning och gärna rikligt med jord.

Trivs bäst i: Gärna i fönster med norrläge eller inne i rummet. 

Murgrönan kan upplevas som en lite svår krukväxt, men med rätt skötsel håller den sig grön och fin utan att torka, skräpa eller dra på sig skadedjur. Den är dessutom en bra luftrenare. Denna växt är en skuggväxt – står den för soligt kan den börja skräpa och tappa blad. 

  

Skötselråd Hjärtan på tråd

Tålig mot sol, värme och torka. 

Trivs bäst i: Klarar alla lägen.

Hjärtan på tråd är både fetbladig och har grånade blad, vilket innebär att den lagrar vatten och näring och på så sätt klarar sig länge med sina depåer. Den är en riktig tuffing som är tålig mot både sol, värme och torka. Det värsta du kan göra är att vattna den för mycket. Eftersom den är så tålig klarar denna växt av många lägen och kan även stå mitt inne i rummet. 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar