Foto: Istockphoto

Så lyckas du med julblommorna

Trädgårdsväxter och krukväxter

Ingen jul utan julblommor! Här får du tipsen för att lyckas med våra fem favoritväxter till jul.

Av: Sandra Holmes, 06 september 2019

1. Amaryllis

I kruka: Välj en amaryllis med stor lök och flera stänglar för att få praktfull blomning.

Annons

Vattna sparsamt, först när de börjar öppna upp sig lite kan man börja vattna lite, och du behöver inte ge någon näring. Ställ amaryllisen så ljust och svalt som du kan. 

Stötta upp stjälken med en pinne om den börjar böja sig. Om du vill kan du få den att blomma igen nästa år. 

 

I vas: Välj en hög och stadig vas eftersom blommorna är ganska tunga.

Stjälken har en tendens att krylla upp sig. För att undvika det är det bra att sätta en bit vanlig genomskinlig tejp längst ner runt stjälken.

Vattnet ska vara kallt och det behövs inte så mycket vatten i vasen, men byt det gärna varje dag så det håller sig fräscht. Om amaryllisen börjar se svag ut kan man sätta en blompinne i den ihåliga stjälken för att ge den stadga. Kör in den spetsiga änden mot blomman tills det tar stopp och klippa av pinnen jäms med snittet.

Har stjälken skrumpnat ihop lite längst upp kan man fylla den med vatten och lägga den ned lite lutande i några timmar, då suger stjälken åt sig vattnet och piggnar till sig igen. Ta bort utslagna blommor som börjat vissna.

Sätt gärna något vintergrönt i vasen också, som gran, tall eller järnek som står sig länge i vasen. Amaryllisen kan du byta ut när de blommat över.

 

2. Julstjärna

Välj en blomma där de gula knopparna i mitten ser fräscha ut och köp aldrig en julstjärna som stått ute. Julstjärnan som kommer från Mexiko är väldigt köldkänslig och redan under 15 grader kan den börja tappa sina blad. Så vira in den ordentligt i papper när du bär hem den från butiken och flytta bort den från fönstret när du vädrar hemma.

Ställ blomman ljust och vattna den med ljummet vatten. Jorden ska vara lätt fuktig och bara torka upp litegrann mellan vattningarna.

 

3. Azalea

Innan azalean börjat slå ut ska den stå i fönstret, men sedan går det bra att placera den längre in i rummet. När azaleans blommor blir vissnar nyper du bara bort dem för den kan fortsätta att blomma vidare i flera månader. Den vill inte stå för varmt, så placera den inte precis vid ett element. Håll jorden jämnt fuktig genom att vattna en skvätt var eller varannan dag. Näring behövs inte.

 

4. Hyacint

Vattna hyacinterna sparsamt men låt inte jorden torka ut. De vill ha ljus, men en bit in i rummet går bra. Stötta långa hyacintstjälkar med en blompinne.

De håller sig fina längre om de får stå svalt på nätterna.

Plantera gärna ut hyacinterna i trädgården när de har blommat färdigt och bladen har vissnat.

 

5. Julros

Julrosor trivs egentligen bäst i trädgården men de kan hålla sig fina i rumstemperatur ett kortare tag. I svala ljusa utrymmen som inglasade balkonger och uterum kan de blomma fram till våren. Håll jorden lätt och jämnt fuktig och klipp bort vissna blommor.

06 september 2019 Sandra Holmes
Annons
Annons
Mer om Trädgårdsväxter och krukväxter

Solsäkra och lättskötta! Här är 10 växter som tål torka!

Trädgårdsväxter och krukväxter Värmeböljor blir allt vanligare i takt med klimatförändringarna. Vill du satsa på fleråriga växter som tål torka? Här är 10 av våra favoriter!

Klematis – 10 vackra sorter och bästa skötseltipsen

Trädgårdsväxter och krukväxter Letar du efter en vacker klematis? Vi tipsar om 10 favoriter och hur du får dem att blomma år efter år.

5 fina gröna växter

Trädgårdsväxter och krukväxter När färgen på löven utanför fönstret ändrar färg och faller av är det extra härligt med lite grönt inomhus. Gröna växter är inte bara en vacker inrednin...

Mögliga dahliaknölar!

Trädgårdsväxter och krukväxter Varför möglar mina dahlior, undrar en av våra läsare. Här är expertens svar!

8 vackra amaryllis – så lyckas du med dem!

Trädgårdsväxter och krukväxter I början av november är det dags att ta fram amaryllislökarna, plantera om dem och se fram emot en ny blomning. Vi har valt ut åtta vackra sorter!

7 sorters blommor till midsommar

Trädgårdsväxter och krukväxter Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan...

Medelhavsfeeling med olivträd!

Trädgårdsväxter och krukväxter Olivträd fyller hemmet och trädgården med en härlig medelhavskänsla. Satsa gärna på flera åt gången! Här får du fler tips.

Pimpa trädgården till jul

Trädgårdsväxter och krukväxter Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

Vinterpynta trädgården

Trädgårdsväxter och krukväxter När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...