Locka fjärilar till din täppa

Fjärilar är ett färgglatt och trevligt komplement till blommorna i våra trädgårdar.


I Sverige finns cirka 2 700 fjärilsarter: ett 100-tal olika dagfjärilar samt otaliga svärmare, spinnare, nattflyn, mätare, mal, mott och vecklare.

Det är den förstnämnda gruppen vi normalt tänker på när vi talar om fjärilar. Många är utrotningshotade och andra har minskat kraftigt i antal, så vi som har en liten yta att odla på kan hjälpa dem. Att få fjärilarna att trivas i din trädgård är inte så svårt, det gäller att bjuda dem på växter med nektarrika blommor – de röda är de mest populära.

”Fjärilsrestaurang”

Ett soligt och vindskyddat läge ger de bästa förutsättningarna för din ”fjärilsrestaurang”, helst förstås i anslutning till uteplatsen, så att du får se fjärilarna på nära håll. Vindskydda då hellre med en häck eller tätt buskage än med ett plank.
Med antennernas hjälp letar sig fjärilarna fram till den väldoftande födan, och fladdrar omkring för att hitta en lämplig matplats. I början är de lättstörda, men när de väl hittat vad de söker och fått i sig av de lätt rusande ämnena i nektaren, sitter de efter ett tag ganska lugnt och stilla, varför det är lätt att studera dem närmare. Du kan t o m få dem att sitta på ditt pekfinger, om du försiktigt sätter det under dem, men peta aldrig på vingarna – då förstörs de.

Lämpliga växter

Många moderna växter är ”förädlade” och saknar både doft och nektar. Odla hellre enkla gammaldags växter!
Bland de fjärilsfavoriter du kan plantera finns busken syrénbuddleja, Buddleia davidii (helst en rödviolett sort), perennerna blå bolltistel (Echinops ritro), rosen- och hampflockel (Eupatorium maculatum, purpureum och cannabinum), temynta (Monarda-hybrider), praktbetonika (Stachys macrantha), röd rudbeckia (Echinacea purpurea), praktröllika (Achillea filipendulina), gullris (Solidago sp.), kärleksört (Sedum telephium) och kinesisk kärleksört (Sedum spectabile), stenört (Alyssum), klippstånds (Ligularia dentata), pipört (Centranthus ruber), strålöga (Telekia speciosa), isop (Hyssopus officinalis), kattmynta (Nepeta cataria), salvia (Salvia), lavendel (Lavendula angustifolia), timjan (Thymus) och kungsmynta (Origanum vulgare) samt ettåringarna gurkört och heliotrop, som du kan så själv, för sommarblomningen. På våren har man glädje av t ex aubretia (Aubretia x cultorum), backsippa (Pulsatilla vulgaris), luktviol (Viola odorata), gullviva (Primula veris), vårstjärna och olika sorter av lungört (Pulmonaria).

Andra nektarväxter får gärna vara kraftigt röda, sådana uppskattas mer än andra. Tänk dock på att många ”förädlade” plantor saknar både doft och nektar. Helst bör växterna sättas i rätt stora grupper för att fjärilarna ska ha lättare att hitta dem, lägre arter i förgrunden och större bakom.

Men det är inte bara de fullvuxna fjärilarna man bör tänka på. Innan de kommit så långt att de kan flyga har de genomgått ägg-, larv- och puppstadierna. S k värdväxter är föda åt larverna, och t ex bränn-ässlor är viktiga för nässelfjärilen, amiralfjärilen, påfågelsögat och två andra av de större dagfjärilsarterna – låt alltså gärna ett stånd bli kvar i ett undanskymt hörn av trädgården. Ärt- och korgblommiga växter är också viktiga för många arter. Klöver, violer, brakved, hallon och björnbär är några tips, liksom att värdväxterna bör stå i klungor på ett vindskyddat ställe. Också dessa bör sättas i klungor, så att inte födan tar slut så snabbt. Använd inte kemiska medel, vare sig på nektar- eller värdväxter!

Foderautomat och ”hotell”

På vårkanten kan det vara ont om lämpliga nektarväxter. Då kan du göra en enkel foderautomat åt fjärilarna med hjälp av en liten flaska eller ett provrör, som du köper på apoteket. Fyll flaskan eller röret med en blandning av florsocker och vatten, ev. med en honungsklick i botten. Dränk in en gärna lila eller gul bomullstuss med sockerlösningen, och sätt den vid mynningen. Runt denna placerar du sedan en färgglad pappersblomma, dock inte röd, där bomullen sticker upp. Häng sedan det hela i en ståltråd på en passande gren.

Ett ”hotell”, där fullt övervintrande fjärilar (t ex sorgmantel, citron- och nässelfjäril) kan flytta in gör du på samma sätt som en ovanligt hög fågelholk. Lämpliga mått är 14 cm bredd och 16 cm djup, höjd ca 70 cm. Taket ska skjuta ut något, vara avtagbart och skyddas med takpapp. Istället för ett runt hål på framsidan sågar man upp fyra halvmeterhöga, 4 – 8 mm breda springor. Fyll holken med barkbitar, t ex från en tall. Fyllningen byter du ut vid den årliga rengöringen. ”Hotellet” kan sitta på en vägg eller ett träd.

Lästips:

Fjärilshandbok, om konsten att få fjärilar att trivas, Naturskyddsföreningen;
Nordens dagfjärilar, Bertil Gullander, Norstedts; Europas fjärilar, Higgins/Riley, Almqvist & Wiksell, Vilda grannar – handbok för en naturvänlig omgivning, Naturskyddsföreningen.
www.fjarilshuset.se; www.algonet.se/-cikada

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar