Lisas trädgårdskalender september

Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du behöver göra i din trädgård i september!


Foto: Istock photo.

Några gyllene regler vid lökväxtplantering: De små ska först till sängs – de ska ju upp tidigast! Sätt snödroppar, vintergäck, krokusar, vårstjärnor, och porslinshyacinter så snart som möjligt. De måste hinna rota sig före vintern. Detsamma gäller påsk- och pingstliljor. Tulpaner kan planteras sent. Ge snödroppar och vintergäck ett bad i ett glas ljummet vatten natten innan planteringen. Lökarna är torra vid inköpet, och badet väcker dem så att de rota sig.

Problem med rådjur? Snödroppar, vintergäck, påsk- och pingstliljor brukar gå säkra.

• Varning för prydnadslöken kirgislök, Allium aflatunense, om du är vän av prydlig ordning. Bladen blir gula och skräpiga ofta redan innan de magnifika lila blombollarna slagit ut. Dessutom är den ett efterhängset ”ogräs” som självsår sig.

• Stötta grenarna på dignande fruktträd så att de inte bryts.

• September är en bra tid att plantera perenner, pioner, liljor, klematis, jordgubbar och bärbuskar. Vitlök sätts med fördel nu: Stick bara ned klyftor 5-7 centimeter djupt i näringsrik jord.

• Beskär och frisera häckar av thuja och gran.

• Svampsjukdomar på rosor, till exempel svartfläcksjuka och mjöldagg, visar sig tydligt den här tiden. Ta bort alla angripna blad och kasta dem i soporna – inte i komposten!

• Vill du ha ett hav av gullvivor? Kasta bara ut fröer på den önskade växtplatsen. Gullvivor trivs i sol-halvskugga, både i gräs och öppen jord. Blommar några år efter sådd.

• Dra nytta av årstidens dagg och höga luftfuktighet och så, eller reparera, gräsmattan.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar