Liljor till vardag och fest

När vi njutit av krukliljorna inomhus, kan de planteras ut i rabatten och ge blomsterglädje i många år framöver.


Det är inte mycket som slår en lilja i skönhet. Med sin klassiskt rena form kan liljan vara stramt elegant och samtidigt ge kaskader av färg med många blomklockor.

Liljan gläder oss både som snittblomma och planterad i kruka.

En kruka med liljor kan stå utomhus vid förstutrappan eller på balkongen som en glad vårhälsning. Hållbarheten på liljorna ökar väsentligt om de får stå svalt. Än så länge gäller förstås att se till att temperaturen inte sjunker under noll.

När liljorna ska odlas i kruka väljer man oftare sorter som inte är så höga. Gör gärna en samplantering med penséer eller primulor.

Fyra grupper

Liljorna delas in i fyra grupper. De asiatiska (a) har många blommor på varje stängel. Hit hör bland andra ´Polyanna´ i gulorange, den cremevita ´Navona´ och ´Grand Cru´ i rött och orange. De orientaliska (o) har mycket stora, ofta starkt doftande klockor. Den rosa ´La Revé´ och ´Stargazer´ i mörkrosa med vit kant är exempel på sådana. Är blommorna trumpetformade hör de till longiflorumgruppen (l), exempelvis ´Dame Blanche´. LA-hybrider utgör den fjärde gruppen. De är korsningar mellan longiflorum och asiatiska liljor. En har stora laxfärgade, upprättstående och doftande klockor, ´Donau´.

Under senare år har det kommit många nya liljor i mängder av färger. I dag finns mer än 80 sorter och tusentals hybrider i den varma färgskalan från gult och orange över rött till rosa. Och många vita naturligtvis.

En på miljonen

Precis som med andra blommor försöker odlarna med korsningar av olika sorter för att få fram nya liljor, så kallade hybrider. Det är en omständlig process. Liljepappans pollen placeras på pistillerna hos liljemamman. Sedan hängs de befruktade blommorna upp och ner.
När fröna torkar ramlar de ner i uppsamlingslådor. Det tar mer än
fem år av odling innan det lilla fröet har blivit en lök som kan blomma.

Av en miljon frön kanske det blir en bra lilja! En sån tur att odlarna, de flesta i Holland, är så idoga i sitt arbete att vi kan slösa med liljor trots dessa svårigheter. Vi kan köpa ett helt fång, eller kanske bara en enda.

Fin i festbuketten

Liljan med sin form och storlek ska alltid dominera i ett arrangemang.

De övriga blommorna ska hjälpa till att lyfta detta blickfång. Runda och spetsiga blomformer blir fina kontraster, liksom gröna blad av alla slag, t ex fjädersparris, galaxyblad och murgröna.

Kortar man av stjälken på en asiatisk lilja med sina många blomklockor, räcker en enda stängel med utfyllnad av någon växt som tar upp liljans färg för att ge en fyllig bukett. En storblommig lilja med färre blommor kan se väldigt elegant ut tillsammans med ett par tunna kvistar av trollpil och ett fång trumpetliljor blir trendigt läckra ihop med olika gräs.

Så här behandlas liljor som snitt blommor

De nedersta blommorna på stängeln ska visa färg för att alla knoppar ska orka slå ut.

– Skär av en bit av stjälken (en cm räcker) i ett långt snett snitt för att den ska orka dra vatten.

– Ta bort alla blad på stjälken som hamnar under vattnet för att undvika föroreningar. Vattnet ska vara svalt.

– Använd ljummet vatten och ev. en halv dos snittblomsnäring för att hjälpa knopparna att slå ut. Använder du sådan fyller du på vatten varje dag, annars byts det helt.

– Duscha gärna bladen med vatten från en sprayflaska. Placera vasen svalt under natten.
 

 Ståndarmjölet är starkt färgat. För att undvika fläckar kan ståndarknappen skäras bort när blomman öppnar sig. Annars kan fläckar på dukar och kläder lyftas bort med en bit tape.

Borsta inte!

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar