Läckra höstplanteringar i utekruka och korg

Urvalet av höst- och vinterväxter blir ständigt större. Här är några, som de senaste åren representerat Månadens Växt i Sverige och Danmark.


Nu på hösten riktigt exploderar naturen i färger. Med hjälp av trädgårdsbutikernas särskilda höstsortiment kan vi flytta in färgprakten till våra balkonger och uteplatser.

Förr fann vi oss i att sommaren tog slut när första frosten tog blommorna. Därefter vände vi upp och ned på balkonglådorna och så fick de stå tills penséperioden startade på nytt nästa vår.

Men så är det inte längre. Till trädgårdarna väljer vi buskar och träd som riktigt exploderar av färger när höstkylan sätter in. Och på balkonger, terrasser och andra nära uteplatser fyller vi krukor och korgar med lite köldtåligare växter, som i många fall klarar sig hela vintern igenom.

Nyheter varje år

Hela tiden kommer det fram nya växter som passar till det här lite tuktade och tuffa höst- och vinterlivet. Många av dem har levt ett oansenligt liv ute i naturen, i marker där de anpassat sig efter de förutsättningar som givits. Flera av dem hör till ljungsläktet, som är känt för sin överlevnadsförmåga men ofta alltför diskreta färger. Till höstväxterna hör också växter med vackra höstfrukter eller -bär.

Vad förädlarna har gjort är att de tagit vara på olika växters bästa egenskaper vad gäller tålighet, härdighet, sundhet osv. Man har valt ut exemplar som också kan visa upp något extra vad avser i färg och form, något som gör att de väcker uppmärksamhet i ett hav av likartade plantor. Dessutom ska de kunna anpassas till ett liv i kruka och inte vara för dyra att producera.

För de flesta av höstens utekrukväxter ska man betrakta som just krukväxter. De har sin skönhetsperiod så länge det är svalt och kanske också kallt, men oftast falnar prakten när vårsolen kommer fram igen. En del av dem kan man få att ”blomma om” igen, att återfå sina vackra färger eller frukter nästa säsong. Men det kräver en del skicklighet. I de flesta fall har man tillräcklig glädje av höstens växter som en enda säsongs höstgodis.

Mörkröd vinterljung

Det finns många slags ljungväxter, med olika blomfärg och blomningstid. En av dem är vinterljung, som finns med blommor i vitt, rosa eller rött. Hos oss har den höst- och vinterblommande Erica x darlyensis Kramers Rote blivit särskilt uppskattad. Med sina lysande mörkröda blommor bildar den en härlig färgklick i vårt gråa höst- och vinterrusk. Sätt några plantor tillsammans i balkonglådor, krukor eller andra kärl. De tål lätt frost, men behöver skyddas om det blir kallt. Lägg då över några tidningar eller lite granris. Blir vintern mild kan man sätta ut plantorna i rabatten till våren.

Pigga runda bär

En representant för vackra-bär-växterna är bärljung, Pernettya, som i höstrusket visar upp sina pigga bär i ett glänsande grönt bladverk. Bärljung hör till de växter som alltid har funnits, men som inte har väckt någon större uppmärksamhet hos oss förrän nu. Längre söderut är den omtyckt som marktäckare i rabatter och på magra marker, men hos oss är den inte härdig som trädgårdsväxt.

Men för balkonglådor, utekrukor och t ex korgar så är bärljung den perfekta höstväxten. De täta klasarna med härliga bär mognar i september. De är 8-12 cm stora, runda och finns från vitt till rosa och djupt purpurrött, beroende på sort. Bladen är läderaktiga, glänsande mörkgröna och hela växten påminner om en praktfull lingonbuske full med bär.

Vanlig planteringsjord duger bra i krukorna och inte alltför blåsigt läge. Vattna någon gång, om inte regnet kommer åt, och tills jorden fryser.

Till kruka och snitt

Det är otroligt hur förädlarna kan locka fram de allra bästa egenskaperna hos växter och få dem att fullständigt överträffa sig själva. Vinterrosling, Leucothoe och Zeblid är ett sådant exempel. Från en ganska oansenlig halvhög hedbuske har man fått fram en helt oemotståndlig liten växt med glänsande blad, som växlar färg över året. Allra vackrast är den nu på hösten, när de gröna bladen övergår i en kraftfullt rödskimrande ton.

Vinterrosling finns i flera former. Den framkorsade Zeblid (säljs också under namnet Scarletta) är en åretomgrön liten ljungväxt som blir 30-50 cm hög. Den passar perfekt på balkonger och i olika slags utelådor, särskilt under det mörka halvåret. Men den gör sig också bland andra hedväxter, i torvpartier och surjordsplanteringar och bladfärgen bryter fint mot barrväxter. På våren översållas plantan av vita typiska ljungblommor, som har en ljuv doft av honung. Men det är på hösten som vinterroslingen riktigt bjuder upp och bladen får sin eftertraktade bronsaktiga färg. Då kan man också skörda av grenarna och blanda med andra höstblommor till vackra buketter.

Vinterrosling är en ljungväxt och ska ha sur jord. För kortare tid i krukor duger vanlig blom- eller såjord. För plantering i rabatt passar rododendronjord. Den är begränsat härdig, i Sverige klarar den zon I – II. Planterad i kruka bör den skyddas under kallaste vintern.

Med bär eller blommor

Med röda blomknoppar i vippor, eller röda bär mot frodigt gröna blad, är vinterbär, Skimmia japonica, den perfekta busken för höstens och vinterns utekrukor. Det är en lågväxande buske som står vackert grön året om, och som på hösten får just de eftertraktade starka färgerna. Vinterbär har funnits länge som trädgårdsbuske, men det är med krukmodet som den gjort succé.

Det finns två slags Skimmia japonica hos oss, båda kallas vinterbär. Medan S. j. reeversiana visar upp sig med vackert röda bär på hösten, så glänser Rubella med stora vippor av mörkröda blomknoppar och har ett mera utbrett växtsätt.

Vinterbär är mycket lättodlad, såväl i rabatt som i kruka. Plantorna trivs i lätt och näringsrik jord och halvskuggiga och varma lägen. De klarar vanlig frost och i rabatt är de vinterhärdiga ned till drygt 10 minusgrader. Vinterbär är inte vad man kallar giftig, men barn bör inte äta av bären.

Strimmor i silver och guld

Det finns många slags benved, Euonymus. En del är mer dekorativa, andra mer robusta. Nya sorter som ´Emerald Gaiety´ och ´Emerald´n Gold´ har brokiga blad i olika färgkombinationer och har gett buskar med större lyster. Och i det nya altanmodet, med planteringar i stora utekrukor, har de också funnit en framträdande plats. Man kan gärna kombinera en grupp täckande växter med någon inympad på stam.

´Emerald Gaiety´ är liten, låg- och mycket tätväxande och de mattgröna bladen har vita kanter, som ger dem en silvrig utstrålning. På svenska kallas den för silverbenved. Hos ´Emerald´n Gold´ går bladen i mattgrönt och gult och för dessa skiftningar kallas den guldbenved. Båda sorterna behåller sin grönska året om, vintertid kan de få en anstrykning av rosa i bladen. Och med sina klättrande och klängande grenar fortsätter de att ge liv åt olika ytor.

Benved är en mycket tålig växt och ställer inga krav på jord. Den vill gärna ha det lite magert, men tål t ex kalkrik jord. Den klarar både sol och skugga, bladfärgen blir vackrast utan alltför intensivt ljus.

Rusktåliga barrväxter

Pigga små barrväxter är det senaste tillskottet till vintergröna uteplanteringar i lådor och rabatter. Det finns många sorter att välja på, med olika färger och former. De flesta av dem är helt enkelt unga exemplar av vanliga barrväxter. Sätter man dem i rabatter, så kan de med tiden bli stora som vanliga trädgårds-barrväxter. Men många av dem är valda bland arter som är lågväxande av naturen eller särskilt långsamväxande.

Vintern barrväxter har inga krav på jord, vanlig trädgårds- eller plantjord duger bra. Sätt dem en och en i lagom stora krukor eller flera tillsammans. De flesta barrväxter är härdiga och kan övervintra i sina krukor år efter år.

Sköt om dem!

Krukor under bar himmel brukar får tillräckligt med nederbörd denna årstid, men krukor under tak måste vattnas igenom väl under hösten. Kärlen bör vara frosttåliga så att de inte spricker sönder av kyla. Om det blir riktigt kallt kan man ställa in dem i frostfritt utrymme under entid. Men ta absolut inte in dem i värmen! På våren ska växterna skyddas mot solen. Enklast är att flytta krukorna in i skuggan. Dåligt rotade plantor kan ”frysa upp” och då får man trycka till dem på rätt nivå.

Foto Månadens växt, Plant Publicity Holland

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar