Annons

Läckra höstplanteringar i utekruka och korg

Trädgårdsväxter och krukväxter

Urvalet av höst- och vinterväxter blir ständigt större. Här är några, som de senaste åren representerat Månadens Växt i Sverige och Danmark.

Av: Karin von Schenk, 14 januari 2001

Nu på hösten riktigt exploderar naturen i färger. Med hjälp av trädgårdsbutikernas särskilda höstsortiment kan vi flytta in färgprakten till våra balkonger och uteplatser.

Förr fann vi oss i att sommaren tog slut när första frosten tog blommorna. Därefter vände vi upp och ned på balkonglådorna och så fick de stå tills penséperioden startade på nytt nästa vår.

Men så är det inte längre. Till trädgårdarna väljer vi buskar och träd som riktigt exploderar av färger när höstkylan sätter in. Och på balkonger, terrasser och andra nära uteplatser fyller vi krukor och korgar med lite köldtåligare växter, som i många fall klarar sig hela vintern igenom.

Annons

Nyheter varje år

Hela tiden kommer det fram nya växter som passar till det här lite tuktade och tuffa höst- och vinterlivet. Många av dem har levt ett oansenligt liv ute i naturen, i marker där de anpassat sig efter de förutsättningar som givits. Flera av dem hör till ljungsläktet, som är känt för sin överlevnadsförmåga men ofta alltför diskreta färger. Till höstväxterna hör också växter med vackra höstfrukter eller -bär.

Vad förädlarna har gjort är att de tagit vara på olika växters bästa egenskaper vad gäller tålighet, härdighet, sundhet osv. Man har valt ut exemplar som också kan visa upp något extra vad avser i färg och form, något som gör att de väcker uppmärksamhet i ett hav av likartade plantor. Dessutom ska de kunna anpassas till ett liv i kruka och inte vara för dyra att producera.

För de flesta av höstens utekrukväxter ska man betrakta som just krukväxter. De har sin skönhetsperiod så länge det är svalt och kanske också kallt, men oftast falnar prakten när vårsolen kommer fram igen. En del av dem kan man få att "blomma om" igen, att återfå sina vackra färger eller frukter nästa säsong. Men det kräver en del skicklighet. I de flesta fall har man tillräcklig glädje av höstens växter som en enda säsongs höstgodis.

Mörkröd vinterljung

Det finns många slags ljungväxter, med olika blomfärg och blomningstid. En av dem är vinterljung, som finns med blommor i vitt, rosa eller rött. Hos oss har den höst- och vinterblommande Erica x darlyensis Kramers Rote blivit särskilt uppskattad. Med sina lysande mörkröda blommor bildar den en härlig färgklick i vårt gråa höst- och vinterrusk. Sätt några plantor tillsammans i balkonglådor, krukor eller andra kärl. De tål lätt frost, men behöver skyddas om det blir kallt. Lägg då över några tidningar eller lite granris. Blir vintern mild kan man sätta ut plantorna i rabatten till våren.

Pigga runda bär

En representant för vackra-bär-växterna är bärljung, Pernettya, som i höstrusket visar upp sina pigga bär i ett glänsande grönt bladverk. Bärljung hör till de växter som alltid har funnits, men som inte har väckt någon större uppmärksamhet hos oss förrän nu. Längre söderut är den omtyckt som marktäckare i rabatter och på magra marker, men hos oss är den inte härdig som trädgårdsväxt.

Men för balkonglådor, utekrukor och t ex korgar så är bärljung den perfekta höstväxten. De täta klasarna med härliga bär mognar i september. De är 8-12 cm stora, runda och finns från vitt till rosa och djupt purpurrött, beroende på sort. Bladen är läderaktiga, glänsande mörkgröna och hela växten påminner om en praktfull lingonbuske full med bär.

Vanlig planteringsjord duger bra i krukorna och inte alltför blåsigt läge. Vattna någon gång, om inte regnet kommer åt, och tills jorden fryser.

Till kruka och snitt

Det är otroligt hur förädlarna kan locka fram de allra bästa egenskaperna hos växter och få dem att fullständigt överträffa sig själva. Vinterrosling, Leucothoe och Zeblid är ett sådant exempel. Från en ganska oansenlig halvhög hedbuske har man fått fram en helt oemotståndlig liten växt med glänsande blad, som växlar färg över året. Allra vackrast är den nu på hösten, när de gröna bladen övergår i en kraftfullt rödskimrande ton.

Vinterrosling finns i flera former. Den framkorsade Zeblid (säljs också under namnet Scarletta) är en åretomgrön liten ljungväxt som blir 30-50 cm hög. Den passar perfekt på balkonger och i olika slags utelådor, särskilt under det mörka halvåret. Men den gör sig också bland andra hedväxter, i torvpartier och surjordsplanteringar och bladfärgen bryter fint mot barrväxter. På våren översållas plantan av vita typiska ljungblommor, som har en ljuv doft av honung. Men det är på hösten som vinterroslingen riktigt bjuder upp och bladen får sin eftertraktade bronsaktiga färg. Då kan man också skörda av grenarna och blanda med andra höstblommor till vackra buketter.

Vinterrosling är en ljungväxt och ska ha sur jord. För kortare tid i krukor duger vanlig blom- eller såjord. För plantering i rabatt passar rododendronjord. Den är begränsat härdig, i Sverige klarar den zon I - II. Planterad i kruka bör den skyddas under kallaste vintern.

Med bär eller blommor

Med röda blomknoppar i vippor, eller röda bär mot frodigt gröna blad, är vinterbär, Skimmia japonica, den perfekta busken för höstens och vinterns utekrukor. Det är en lågväxande buske som står vackert grön året om, och som på hösten får just de eftertraktade starka färgerna. Vinterbär har funnits länge som trädgårdsbuske, men det är med krukmodet som den gjort succé.

Det finns två slags Skimmia japonica hos oss, båda kallas vinterbär. Medan S. j. reeversiana visar upp sig med vackert röda bär på hösten, så glänser Rubella med stora vippor av mörkröda blomknoppar och har ett mera utbrett växtsätt.

Vinterbär är mycket lättodlad, såväl i rabatt som i kruka. Plantorna trivs i lätt och näringsrik jord och halvskuggiga och varma lägen. De klarar vanlig frost och i rabatt är de vinterhärdiga ned till drygt 10 minusgrader. Vinterbär är inte vad man kallar giftig, men barn bör inte äta av bären.

Strimmor i silver och guld

Det finns många slags benved, Euonymus. En del är mer dekorativa, andra mer robusta. Nya sorter som ´Emerald Gaiety´ och ´Emerald´n Gold´ har brokiga blad i olika färgkombinationer och har gett buskar med större lyster. Och i det nya altanmodet, med planteringar i stora utekrukor, har de också funnit en framträdande plats. Man kan gärna kombinera en grupp täckande växter med någon inympad på stam.

´Emerald Gaiety´ är liten, låg- och mycket tätväxande och de mattgröna bladen har vita kanter, som ger dem en silvrig utstrålning. På svenska kallas den för silverbenved. Hos ´Emerald´n Gold´ går bladen i mattgrönt och gult och för dessa skiftningar kallas den guldbenved. Båda sorterna behåller sin grönska året om, vintertid kan de få en anstrykning av rosa i bladen. Och med sina klättrande och klängande grenar fortsätter de att ge liv åt olika ytor.

Benved är en mycket tålig växt och ställer inga krav på jord. Den vill gärna ha det lite magert, men tål t ex kalkrik jord. Den klarar både sol och skugga, bladfärgen blir vackrast utan alltför intensivt ljus.

Rusktåliga barrväxter

Pigga små barrväxter är det senaste tillskottet till vintergröna uteplanteringar i lådor och rabatter. Det finns många sorter att välja på, med olika färger och former. De flesta av dem är helt enkelt unga exemplar av vanliga barrväxter. Sätter man dem i rabatter, så kan de med tiden bli stora som vanliga trädgårds-barrväxter. Men många av dem är valda bland arter som är lågväxande av naturen eller särskilt långsamväxande.

Vintern barrväxter har inga krav på jord, vanlig trädgårds- eller plantjord duger bra. Sätt dem en och en i lagom stora krukor eller flera tillsammans. De flesta barrväxter är härdiga och kan övervintra i sina krukor år efter år.

Sköt om dem!

Krukor under bar himmel brukar får tillräckligt med nederbörd denna årstid, men krukor under tak måste vattnas igenom väl under hösten. Kärlen bör vara frosttåliga så att de inte spricker sönder av kyla. Om det blir riktigt kallt kan man ställa in dem i frostfritt utrymme under entid. Men ta absolut inte in dem i värmen! På våren ska växterna skyddas mot solen. Enklast är att flytta krukorna in i skuggan. Dåligt rotade plantor kan "frysa upp" och då får man trycka till dem på rätt nivå.

Foto Månadens växt, Plant Publicity Holland

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
14 januari 2001 Karin von Schenk
Annons
Annons
Mer om Trädgårdsväxter och krukväxter

Klematis – 10 vackra sorter och bästa skötseltipsen

Trädgårdsväxter och krukväxter Letar du efter en vacker klematis? Vi tipsar om 10 favoriter och hur du får dem att blomma år efter år.

5 fina gröna växter

Trädgårdsväxter och krukväxter När färgen på löven utanför fönstret ändrar färg och faller av är det extra härligt med lite grönt inomhus. Gröna växter är inte bara en vacker inrednin...

Mögliga dahliaknölar!

Trädgårdsväxter och krukväxter Varför möglar mina dahlior, undrar en av våra läsare. Här är expertens svar!

8 vackra amaryllis – så lyckas du med dem!

Trädgårdsväxter och krukväxter I början av november är det dags att ta fram amaryllislökarna, plantera om dem och se fram emot en ny blomning. Vi har valt ut åtta vackra sorter!

Så lyckas du med julblommorna

Trädgårdsväxter och krukväxter Ingen jul utan julblommor! Här får du tipsen för att lyckas med våra fem favoritväxter till jul.

7 sorters blommor till midsommar

Trädgårdsväxter och krukväxter Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan...

Medelhavsfeeling med olivträd!

Trädgårdsväxter och krukväxter Olivträd fyller hemmet och trädgården med en härlig medelhavskänsla. Satsa gärna på flera åt gången! Här får du fler tips.

Pimpa trädgården till jul

Trädgårdsväxter och krukväxter Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

Vinterpynta trädgården

Trädgårdsväxter och krukväxter När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]