Kryddväxter till nytta och nöje
Trädgård, växthus, uterum eller fönsterbräda. I rabatt, i rutmönster, i låda eller i kruka. Kryddor kan odlas på många olika sätt, med det gemensamma att de är till glädje både före och efter skörden.
Dragon till bearnaisesås, oregano till pizza, mynta till lamm... Nuförtiden använder vi kryddor mest till att sätta smak på olika sorters mat. Kanske fastnar vi även lätt i gamla vanor. Kryddor och örter är dock betydligt mer mångsidiga än vad man kanske tänker på.
Det finns många spännande recept där kryddor används i nya kombinationer - våga testa! Många kryddor har en lång historia som medicinalväxter och kan givetvis användas till detta även i våra moderna tider. Man kan också använda örter utvärtes, i fot- eller karbad, i oljor eller för välluktens skull i linneskåp och annat. Dock bör man tänka på att vissa kryddor kan vara mindre lämpliga för exempelvis gravida eller de som har ömtålig hy.
Här är ett halvdussin exempel på kryddor man kan odla, tillsammans med tips om hur man kan använda dem. Mer ingående information om vad man kan odla, hur man odlar det och vad man nyttjar det till finns via boktipsen och länkarna sist i artikeln. Bilderna kommer från boken "Örter och smaker från Österlen" av Eva Olsson.

Ett lavendelfält i blom är en fröjd för både öga och näsa.
1) Mångsidig klassiker
Lavendel är en både vacker, väldoftande och användbar buske. Den kan användas till exempelvis te, saft, sylt, glass och sallad - och skorpor och kakor, inte att förglömma. Och så i påse i linneskåpet, förstås, för att ge den klassiska väldoften. Namnet kommer av latinets "lavare" som betyder "tvätta" och lavendel används också ofta i badolja, ansiktsvatten med mera. Den gillar sol och trivs bäst i väldränerad och kalkrik sandjord.

Örtsmör är gott – varför inte testa libbsticka?
2) Till smör och bröd
Libbsticka är en hög ört (upp till ett par meter) med gulgröna blommor och stark doft. Och ett underligt namn, som är en förvanskning av Liguria i norra Italien (fast ursprungligen härstammar växten från Iran). Libbsticka vill ha väldränerad, fuktig och näringsrik jord samt sol eller halvskugga. Smaken påminner lite om selleri och libbstickan kan nyttjas som krydda i smör eller i bröd, läggas med i potatis-, pasta- eller riskok eller användas i soppor, grytor och såser.

Lagerblad hör ihop med långkok, men kan även sätta smak på vaniljsåsen.
3) Mer än en huvudbonad
Lagerkransen är en gammal symbol för seger, för grekerna främst i idrottssammanhang och för romarna på slagfältet. Även skalder kröntes med lagerkransar. Vad gäller mat kan man använda lagerbladen i exempelvis grytor, soppor, buljonger och såser - ju längre kok, desto mer smak. Sillinläggningar och vaniljsås är två andra förslag. Lagern trivs i lä på en solig plats.

Myntagelé passar bra till exempelvis lammkött.
4) Många varianter
Det finns en mängd olika arter och sorter av myntor och dessa korsar sig dessutom lätt med varandra. Namnet har samma stam som mint och mentol, och därmed är smaken och användningsområdena klarlagda. Myntor kan till exempel nyttjas tillsammans med choklad i kakor och efterrätter, i olika sorters dricka (äpple, fläder etcetera), till te, bär och lamm med mera. Ett ångbad med pepparmynta kan vara skönt vid förkylning. Myntor är lättodlade och gillar samma jord och läge som libbstickan.

Fransk dragon fungerar i många olika sorters såser.
5) Inte bara bearnaise
Fransk dragon är förmodligen mest känd som ingrediens i bearnaise med flera såser, men är mer mångsidig än så. Den är god till kyckling, fisk och potatis, i dressing, vinäger och marinader, likaså som dragonsås till chokladkaka. Dragon vill stå vindskyddad i sol eller halvskugga, i väldränerad och näringsrik jord. Det finns även en rysk variant med mindre smak. Dragon ingår i de franska kockarnas kryddblandning "fines herbes". Namnet kan möjligen härstamma från latinets ord för drake och då syfta på örtens slingrande rötter.

Havrekakor med salvia är ett av recepten i Eva Olssons bok.
6) Vid god hälsa
Salvia är en viktig medicinalväxt och dess namn kommer också från latinets ord för att rädda eller vara frisk. Det finns närmare 1 000 olika arter av salvia, som vill ha soligt läge och lätt och väldränerad jord. Salvia passar bra till kött, fisk och fågel, dock i måttliga mängder. Man kan fritera och smörfräsa salvia och även använda kryddan i till exempel havrekakor och örtpaté.
Fem boktips |
Eva Olsson; "Örter och smaker från Österlen" Monika Ahlberg; "Örtamat" Jennie Harding; "Stora örtboken" |
Fem sajttips |
Österlenkryddor, www.osterlenkryddor.se - webbutik med kryddor etc |
5 fina gröna växter
Trädgårdsväxter och krukväxter När färgen på löven utanför fönstret ändrar färg och faller av är det extra härligt med lite grönt inomhus. Gröna växter är inte bara en vacker inredningsdetalj utan gör även inomhusklimatet bättre. Här är 5 lättskötta fina gröna växter för allt från dunkelt till soligt läge.
Mögliga dahliaknölar!
Trädgårdsväxter och krukväxter Varför möglar mina dahlior, undrar en av våra läsare. Här är expertens svar!
Bästa växterna till pergolan
Trädgårdsväxter och krukväxter Drömmer du om ett frodigt skuggande tak över uteplatsen eller en båge med bedårande blommor över trädgårdsgången? Vi i Villa väljer ut sina fem klättran...
Så lyckas du med julblommorna
Trädgårdsväxter och krukväxter Ingen jul utan julblommor! Här får du tipsen för att lyckas med våra fem favoritväxter till jul.
3 höstiga favoriter
Trädgårdsväxter och krukväxter När sommaren skyndat iväg och hösten står för dörren behövs vackra blommor som livar upp hemmet med sina vackra färger i olika nyanser. Vi har listat 3...
7 sorters blommor till midsommar
Trädgårdsväxter och krukväxter Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan...
Medelhavsfeeling med olivträd!
Trädgårdsväxter och krukväxter Olivträd fyller hemmet och trädgården med en härlig medelhavskänsla. Satsa gärna på flera åt gången! Här får du fler tips.
Pimpa trädgården till jul
Trädgårdsväxter och krukväxter Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...
Vinterpynta trädgården
Trädgårdsväxter och krukväxter När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...