Annons

Knepen som gör växterna tåligare

Trädgårdsväxter och krukväxter

För att klara känsliga växter krävs det att vi "knäcker zonerna". Så här går det till och här är färgstarka växter som tål mer än man tror

Av: Karin von Schenck, 14 januari 2001

Man behöver inte åka så långt söderut för att imponeras av blommor och buskar, som växer frodigare och vackrare än där hemma. Så vill vi ha det, tänker vi, men för att klara känsliga växter krävs det att vi "knäcker zonerna". Så här går det till och här är färgstarka växter som tål mer än man tror

Sverige är indelat i olika klimat-zoner, där man tar hänsyn till medeltemperatur, höjd över havet, närhet till större vattendrag och andra saker som påverkar växt-ligheten. Men uppdelningen är mycket generell och som bekant skiftar förutsättningarna även inom en och samma ort. Men med lite omtanke kan man få många växter att trivas, trots att de hör hemma i en varmare zon.

Välj ut trädgårdens bästa läge. Dit hör att platsen är vindskyddad, så att inte pinande vindar sveper kring växterna. Vinden kyler och torkar ut och river sönder blommor och blad. Det finns inga prydnadsväxter som trivs i vind, men det finns buskar och snår som kan härda ut och dämpa effekten för känsligare växter.

Annons

Till dem hör häckväxter av olika slag, både blommande och grön-växande, som häggmispel, hagtorn, vresros, liguster och ölandstok, för att nämna några. Man kan också hägna in med hjälp av plank och murar.

Jorden ska också vara "varm". Det betyder att den ska vara väldränerad och genomsläpplig, så att inte vatten blir stående i jorden och kanske t o m på ytan. Kalla jordar ökar risken för köldskador. Blanda upp jorden med grovt grus och sten, så blir den behagligare för växterna. Man kan också lägga in några drygt handstora stenar här och var i jorden. De hjälper till att hålla värmen.

I stenpartier blir det varmare än i vanliga öppna rabatter. Det beror på att stenarna ger skydd och värme och många växter trivs i deras närhet. En liten höjdskillnad kan också hjälpa. Bygg upp en kulle för de ömtåliga växterna och placera dem där. Den kyliga och kalla luften lägger sig i första hand på trädgårdens låglänta partier.

Paketera buskarna

Det populära sättet att plantera växter i stora krukor ökar också möjligheterna. Genom att packa in krukorna t ex i frigolit, eller ta in dem i frostskyddat utrymme under kallaste vintern, kan man övervinna flera odlingszoner.

Stora buskar är för omfångsrika att odla i kruka. Men till vintern kan man paketera dem med hjälp av nät. Börja med att skyffla upp ett extra lager jord och mull under buskarna, runt rötterna, ungefär som när man sopar damm under mattan. Sätt sedan ett nät runt buskarna eller använd en tom nät-kompostbehållare. Fyll nätet med löv och annat mjukt trädgårdsavfall, så bildar det en skyddande filt. Om buskarna står blåsigt kan man sätta ett vindskyddande material runt nätet.

Alla metoder är tillåtna och "zonknäckare" är den gemensamma benämningen på dem som försöker. Och tro det eller ej, för även om förutsättningarna i högsta grad varierar, så finns det zonknäckare över hela världen.

En glad och trivsam växtfamilj är Cytisus, på svenska ginst. Det finns många olika att välja på. Vanligast är de halvstora färgstarka sorterna, där kraftigt gula eller röda blommor dominerar.

En helt oemotståndlig ny liten ginst är Cytisus beanii ?Osiris?, som på svenska kallas guldginst. Den är lågväxande, bara ca 40 cm hög, men breder ut sig. I maj översållas den med kraftfullt guldgula blommor och har i år valts till Månadens Växt för maj. ?Osiris? passar utmärkt som marktäckare i slänter eller stenpartier. Planterad i kruka blir den en fantastisk färgklick på balkong eller terrass. I rabatt är denna hybridginst mycket härdig, men odlad i kruka behöver den vinterskyddas.

Sommarginst, Cytisus nigricans ´Cyni´, är en annan ny prydnadsginst. Den kallas också svartginst, för att grenarna med tiden blir mycket mörka. Det är en rund kompakt buske, som blommar från slutet av juni och flera veckor framöver med gula blommor på upprättväxande ax. När blomningen är över kan man klippa tillbaka den lätt, så blommar den om i september.

Betydligt ömtåligare är Ceanothus, som är så ny som prydnadsväxt att den inte fått något svenskt namn. På engelska kallas den kalifornisk syrén, trots att den inte har någonting med syréner att göra. Det är de ljuvliga syrénliknande blommorna i olika blå nyanser som gett den namnet. De sitter i klasar eller bildar bollar, beroende på sort, och tillsammans med de glänsande gröna bladen är den en annorlunda prydnadsbuske framför allt för odling i kruka.

Malvor

Till de ömtåligare, men fullt övervintringsbara, hör också olika slags malvor, som är så sirliga, så ljuvligt gammeldags. De har alltid funnits vid våra husknutar, särskilt vid de gamla torpen, och nu har de kommit på modet igen. Med nya sorter har de fått en mycket bredare efterfrågan och dagens malvor kan man också ha t ex i ett hörn på balkongen.
De slår ut i maj-juni, med en hel sky av de ljuvligaste malvablommor, som för tanken till en naturens egen brudbukett. Man kan också klippa av några blommor och sätta i vas på bordet, ute eller inne. De ger en härlig sommarstämning.

I södra Sverige kan malvorna övervintra på plats. Det gör dem idealiska i den nya vågen av engelskinspirerade rabatter med blandade perenner och sommarblommor. I Stockholmstrakten och liknande klimat sätter man malvorna i stora krukor. Då tar man in växterna över vintern och låter dem stå i ett svalt utrymme. Några minusgrader gör ingenting, så länge inte hela rotsystemet fryser. På så sätt kommer malvorna tillbaka varje år, med allt kraftigare växt och rikligare blomning.

Oxbär

Spännande som krukväxt är också gammeldags krypoxbär, Cotoneaster dammeri. Oxbär finns som yviga buskar, små träd eller som krypande marktäckare, men det är främst de krypande formerna som blivit så uppskattade på senare tid. Den mest populära är ´Coral Beauty´, en lågväxande dvärgform med grenar som ligger tätt utefter marken. Plantorna står gröna året om och blommar mycket rikligt i juni, med små vita blommor. På sensommaren kommer de lysande orangeröda bären, utspridda som pärlor längs de långa grenarna.

Det allra senaste är att ha krypoxbär på stam! Upphöjda en bit upp i luften kommer deras sirligt hängande grenar verkligen till sin rätt. I en elegant kruka bildar de ett uppmärksammat växtsmycke på varje balkong, altan eller terrass. Och fägringen står sig ända tills vinterkylan gör att krukan måste packas in i ett skyddande material, eller tas in.

Hortensia

Många slags hortensia, Hydrangea, hör till de gammeldags prydnadsbuskar som åter blivit populära. Den vanliga trädgårdshortensian ståtar med lysande färger i rött, blått eller vitt. Den mest uppseendeväckande är sammetshortensia, Hydrangea sargentiana , som valts till Månadens Växt för augusti. Den har stora flata blomsamlingar i en dämpad lilablå färg. Runt omkring sitter små vita blommor, hängande som fjärilar i ytterkanterna.

Sammetshortensia har blivit uppmärksammad bl a i reportage från kungens Solliden, där den breder ut sig innanför entrén. Som all hortensia är den en surjordsväxt, som behöver mycket vatten. Med vintertäckning är den härdig till norr om Stockholm.

Rosenkvitten

Ytterligare en gammal svensk växt, som kommit i ropet, är rosenkvitten. Liten rosenkvitten, Chaenomeles x superba är en hybridform, som bildar riktiga buskar, och även kan spaljéras. Här finns ´Nicoline´ med stora scharlakansröda blommor och pigga gula pistiller. Blommorna slår ut redan i april och följs av höstens guldgula väldoftande frukter, som är för sura för att ätas som de är, men som blir till den härligaste marmelad eller gelé.

I trädgården kan rosenkvitten användas på slänter, vid låga murar, som häck eller i blandade planteringar. Den är mycket härdig, trivs i soligt läge och i alla slags jordar, och har därför blivit något av trädgårdsmästarens dröm.

Bild Månadens Växt, Plant Publicity Holland.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
14 januari 2001 Karin von Schenck
Annons
Annons
Mer om Trädgårdsväxter och krukväxter

Solsäkra och lättskötta! Här är 10 växter som tål torka!

Trädgårdsväxter och krukväxter Värmeböljor blir allt vanligare i takt med klimatförändringarna. Vill du satsa på fleråriga växter som tål torka? Här är 10 av våra favoriter!

Klematis – 10 vackra sorter och bästa skötseltipsen

Trädgårdsväxter och krukväxter Letar du efter en vacker klematis? Vi tipsar om 10 favoriter och hur du får dem att blomma år efter år.

5 fina gröna växter

Trädgårdsväxter och krukväxter När färgen på löven utanför fönstret ändrar färg och faller av är det extra härligt med lite grönt inomhus. Gröna växter är inte bara en vacker inrednin...

Mögliga dahliaknölar!

Trädgårdsväxter och krukväxter Varför möglar mina dahlior, undrar en av våra läsare. Här är expertens svar!

8 vackra amaryllis – så lyckas du med dem!

Trädgårdsväxter och krukväxter I början av november är det dags att ta fram amaryllislökarna, plantera om dem och se fram emot en ny blomning. Vi har valt ut åtta vackra sorter!

Så lyckas du med julblommorna

Trädgårdsväxter och krukväxter Ingen jul utan julblommor! Här får du tipsen för att lyckas med våra fem favoritväxter till jul.

7 sorters blommor till midsommar

Trädgårdsväxter och krukväxter Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan det vara svårt att hitta just gärdesgårdsblommor, istället tipsar vi om sju sorters härliga blommor som hör sommaren till. Om de har magiska krafter får du testa själv.

Medelhavsfeeling med olivträd!

Trädgårdsväxter och krukväxter Olivträd fyller hemmet och trädgården med en härlig medelhavskänsla. Satsa gärna på flera åt gången! Här får du fler tips.

Pimpa trädgården till jul

Trädgårdsväxter och krukväxter Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]