Just nu i trädgården – november -08

Nu är det som mörkast ute. Desto viktigare att omge sig med blommande krukväxter.


Tjuvstarta gärna med julblommor redan i slutet av november för blompraktens skull. Om man väljer de som blommar i en blondare färgskala känns det inte som om man tar ut julhelgen i förskott.

Rött, vitt eller kanske rosa

Amaryllis, azaleor och julstjärnor finns i alla nyanser av rött och rosa, och i vitt – allt efter tycke och smak. Det finns enfärgade eller tvåfärgade, med enkla eller med dubbla blommor. För varje år blir odlarna allt duktigare på att sätta ut namnet på växterna. Det är så mycket roligare med en växt som man vet sortnamnet på än en som är helt anonym.

Vit hyacint i gammalt glas från en antikmässa.

Frossa i hyacinter

Hyacinter är nästan vackrast när de är lite knoppiga och just börjar bekänna färg. Plantera gärna flera tillsammans i en större kruka tillsammans med mossa och kvistar för ett vintrigt arrangemang. Ännu finare är nästan att skölja ren rötterna från jord och placera den blommande löken i ett hyacintglas. Det finns läckra glas på loppisar och i antikaffärer. Sätt gärna flera olika tillsammans, i olika färger på såväl glas som blomma.

En dubbel, rosablommande amaryllis med sortnamnet ’Rozetta’.

Samla material

Gå ut i trädgården och samla ihop mossa, kvistar och kottar för olika arrangemang under vintern. Passa på medan marken är bar. När snön fallit blir det svårare att komma åt. Förvara gärna mossan i plastpåsar (med lufthål) utomhus. Då håller den sig fin länge. Använd materialet till julgrupper, kransar och andra vinter-arrangemang inne och ute. Det kan räcka med mossa och en ljusslinga. Särskilt bra om man har gamla ljusslingor där alla lampor inte lyser. Bäddar man ner den i mossa eller ringlar den i en vas gör det inget om några av lamporna är trasiga.

Inte bara fåglar utan också rådjur gillar fallfrukt. Fast ibland kan de bli för mycket av det goda.

Avlångt land

Snön har fallit i norr medan gräsmattan är grön i större delen av Sverige. I brist på snö får man skapa vinterkänsla med julblommor inomhus och vintriga arrangemang ute. Lägg gärna ut äpplen till de vilda djuren. Frukt är alltid uppskattat, särskilt av fåglar. Om man utfodrar dem redan nu lockar man flera fågelarter till trädgården och kan njuta av skådespelet. Rådjur kanske äter ”fel” saker i trädgården men de är i alla fall en härlig syn när man ser dem utanför fönstret. De kalasar gärna på fallfrukt om den får ligga kvar.

Om träd och buskar har läckra, välsmakande stammar kan man behöva skydda dem vintertid.

Skydda nyplanterat

Sätt gärna skydd kring ömtåliga buskar och nyplanterade träd som hindrar vilda djur från att gnaga på stammarna de första åren. En nätrundel bör vara tillräckligt vid för att inte djuren ska kunna stå rakt under och beta av kronan. Fäst det i marken med bambupinnar så det står stadigt också när det blåser och inte skaver mot stam och krona. För att vara på säkra sidan bör man även sätta på ett stamskydd på stammen eftersom gnagare kan ta sig in. Skyddet tas sedan bort till våren, men inte för tidigt. Passa också på att plantera välsmakande vårlökar som krokus och tulpaner innanför nätet. Där får de blomma ifred.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar