Just nu i trädgården – april-04

Nu vaknar naturen och lusten att arbeta i trädgården, att få den att bli grön och blomma. April är en tuff månad, inte vinter, inte vår.


Nu vaknar naturen och med den lusten att arbeta i trädgården, att få den att bli grön och blomma. April är en tuff månad, inte vinter, inte vår. Vissa dagar känns det riktigt varmt och man tror att sommaren är på väg, nästa dag snöar det. Kalla nätter kan bli förödande bakslag. Det är inte för inte som detta ombytliga väder kallas aprilväder.

Gräsmattan trotsar vädret ombytlighet och grönskar. Trädens knoppar sväller och lökväxterna tränger igenom vinterns lager av döda löv och visset gräs. Minsta lilla gröna strå känns som ett stort framsteg.

Frossa i penséer

Penséer hör till det tåligaste man kan ha på våren. På morgonen kan de se lite skrynkliga ut ifall det varit minusgrader. Snabbt vecklar de ut sig under dagen och ser ut som inget hänt. Det enda är att rådjuren gillar dem också? Det finns mängder med olika färger och mönster att välja bland. Titta närmare på dem. Blomman ser nästan ut som ett litet ansikte. En växt med personlighet.

Vårstäda

Under vintern är det lätt hänt att man samlar på hög. Det kan vara allt från julgranen till skräp från i höstas som grenar, ris och gamla löv som inte multnat. Det kan också vara rester från vårens äppel- och päronträdsbeskärning.

Kör skräpet till tippen eller varför inte passa på att lägga det på närmaste majbrasa om du har möjlighet. Den tänds ju på Valborgsmässoafton. Undvik att elda i trädgården om du bor i tättbebyggt område. Det är irriterande för grannarna.

Så inne och ute

Gör i ordning trädgårdslandet för vårsådd. Så de första grönsakerna på friland, som dill och persilja. Förkultivera inomhus sådant som senare ska planteras ut. Sår man inne så får man en snabbare blomning än om man sår på friland. Grönsaker som gurka, tomat, och olika kålväxter kan förkultiveras nu. Så även sommarblommor som tagetes, aster och lejongap inne. Sommarlökar som dahlia, fresia och gladiolus, men också liljor kan sättas i kruka inne för att snabbare gå i blom ute i sommar.

Töm komposterna

Lägg ut kompostmaterial och naturgödsel i trädgårdsland och i rabatter när du vårgräver eller snyggar upp i planteringarna. Både trädgårdskompost och varmkompost behöver tömmas inför den kommande säsongen så det finns plats för nytt material. Lyft av den del av innehållet som inte brutits ner, ifall du inte har flera komposterna som du alternerar mellan. Ta det som förmultnat och ser ut som jord och lägg sedan tillbaka det färskaste i botten när den är tömd. Om du lägger tillbaka lite kompostjord i komposten förbättras nedbrytningen. Lägg ut ordentliga lager kompostjord och naturgödsel på planteringarna eller mylla ner det i trädgårdslandet. Om det inte går att gräva ner i rabatten gör inget. Maskarna kommer att göra jobbet åt dig.

Frosttåliga arrangemang

Att sätta ut frosttåliga planteringar känns som att tjuvstarta våren. Än dröjer det ett tag till trädgården blommar. Fler växter än man anar kan sättas ut tidigt på våren innan risken för nattfrost är över. Växterna brukar klara någon minusgrad. Fast i fall det blir en kall natt kan det vara säkrast att ta in krukan i värmen eller täcka den med en handduk eller fiberduk.

Frosttåliga växter att plantera i krukorna:

Penséer och violer, tusensköna, murgröna, förgätmigej, primula, ranunkler och olika vårblommande lökväxter.

Alla finns att köpa i kruka på våren. För varje år finns det dessutom fler och fler färdigdrivna lökar i kruka att välja bland.

Plantera rosor

Så fort tjälen går ur jorden och det går att gräva kan man plantera rosor. Nu eller på hösten är bästa tiden för barrotade plantor. Rosor som är krukodlade kan däremot planteras när som helst på säsongen. Planteringsgropen bör vara ca 50 cm djup och lika bred. Tänk på att okuleringsstället bör vara minst 10 cm under jordytan. Det finns särskild rosjord att använda. Då vet man att den innehåller det rosen behöver. Vattna rikligt vid plantering. Vattna även andra rosor när vårsolen börjar värma. Det är fler rosor som dör av uttorkning på våren än av kalla vintrar.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar