Annons

Höstplantera mormors blommande buskar

Trädgårdsväxter och krukväxter

Många av våra mest populära växter är de välbekanta, gammeldags, de som vi kommer ihåg från trädgårdar på landet och skolavslutningen. Här tar vi en titt på några av dem som numera också kan ha andra blomfärger och andra egenskaper än förr.

Av: Inger Palmstierna & Karin Berglund Naturbild , 11 september 2003


Förhoppningsvis är vi inte lika stressade som på våren, då allt ska ske på en gång. Det är också lugnare i trädgårdsbutikerna, så att man kan få mer hjälp. Jorden är fuktig och varm, men solen gassar inte obarmhärtigt, vilket gör att växterna får en lugnare miljö att rota sig i. Dessutom finns det ett större urval av växter på hösten. Här tar vi en titt på några av våra gamla, mest folkkära buskar, som numera också kan ha andra blomfärger och andra egenskaper än förr.

Doftande underbar är syrén. Den alldeles vanliga heter bara syrén, fast vi kallar den ofta för bondsyrén. Den har blommor i milt violett eller vitt och kan bli mycket stor. Vill man ha en doftande syrén som inte blir lika omfångsrik finns det massor att välja bland. Eftersom syréner som klipps inte blommar så rikligt är det klokt att välja sorter som blir 2-3 meter höga, den vanliga blir lite väl hög i en normal trädgård.

En ny svensk sort som heter ´Norrfjärden´ har fyllda blommor i stora klasar. Knopparna är rosa, men när blomman öppnar sig är den milt violett, en underbar färgkombination. Den blir 2-3 meter hög och går ända upp i zon VI. ´De Andrea´-ädelsyrénerna är också vackra, med fyllda blommor i vitt, purpurviolett, blekrosa eller blålila, och de flesta av dem går i zon IV.

Annons

Välj efter doft

Ytterligare en favorit som luktar gott i trädgården är doftschersmin. Obs. att den inte heter "jasmin", som är en likaledes doftande slingerväxt, och som hos oss odlas i kruka. Tyvärr har man kunnat hitta många underliga buskar till salu, som kallats schersminer utan att vara det. För att få buskar med fin doft ska man se till att beställa sorten ´Finn´ E. Den är inte alldeles vanlig, men lite envis får man vara. Doften är värd besväret. Även doftschersminen kan bli mycket stor om den trivs. Ett trevlig alternativ i mindre storlek är den lika gammeldags smultronschersminen, som bara blir drygt meterhög. Ganska små oansenliga vita blommor sprider en förförisk doft av smultron, det räcker med en enda blomma för att man ska känna doften när man går förbi.

Matnyttigt

En buske som förenar både nytta och nöje är rosenkvitten. Under våren lyser de tegelröda blommorna, som kommer mycket tidigt, och under sommaren utvecklas stora prickiga, äppellika frukter, kvitten. Kvitten användes ofta till god gelé och marmelad, men frukterna är dekorativa där de sitter om man inte vill plocka dem. Problemet med kvitten är att den brukar ha vassa långa tornar, som gör en nära bekantskap mindre behaglig. Lyckligtvis finns nu en sort kallad ´Cyni´. Man har arbetat under tiotals år i Lettland med att få fram den. Den är först och främst tornfri. För det andra har den stora, extra C-vitaminrika frukter. Inte heller den är en stapelvara i växtbutikerna, men den finns och är mycket fin.

Storvuxet

Fläder odlade man för nyttans skull, precis som vi gör idag. Den växer snabbt och är ett bra insynsskydd, men kan bli alldeles väldigt stor och ta för sig, om den trivs. En viss försiktighet anmodas, men den går att klippa. Självklart ska det vara äkta fläder, den som ger svarta bär - en släkting vid namn druvfläder har röda och giftiga sådana. Man kan göra saft både på bär och blommor, vilket man nu föredrar. Ser man mer till prydnadsvärdet finns sorter med gula flikiga blad som inte blir lika stora. Detta med avvikande färger och former var man mycket intresserad av även förr, så det passar in i den gammeldags stilen. Det är till och med ofta så att man hade fler sorter förr än vad vi har idag. De var också brokiga och flerfärgade. Växter med mer diskret utseende fick ha något annat som talade för sig.

Rosen i våra hjärtan

En trädgård utan rosor är ingen trädgård. Dagens moderna rosor blommar flitigt och är mycket vackra, men de fanns inte för 100 år sedan. Då var det jungfrurosor, som Rosa alba ´Maxima´, som var vanligast. Den är fylld och vit, kallas ibland för mormorsros och stod vid knuten av det röda torpet. Fyllda rosa sorter hade man också gärna, som exempelvis ´Maiden´s Blush´. Gallicarosor var också populära sedan många hundra år, vanligast var apotekarrosen och den randiga polkagrisrosen. Rosorna trivs bäst i ett varmt och soligt läge. Se till att jorden är väldränerad och näringsrik, gärna lerhaltig. Planteringsråd hittar du här intill.

Praktiska planteringstips

Gräv stora planteringsgropar. Ju svårare det är att gräva, desto större grop behövs. Nästan alla växter säljs i kruka. Gropen ska vara minst dubbelt så vid och 20 cm djupare än krukan. Ju mer man gräver, desto bättre brukar det bli. Hälften av den uppgrävda jorden blandar man med lika mycket kompostjord, förmultnad naturgödsel eller köpt plantjord.

Lägg ett lager blandad jord i botten och sätt ner växten utan kruka i gropen. Ev. säckväv eller nätklump ska sitta kvar, men lossa den knuten vid rothalsen. Busken ska stå lika djupt som i krukan, fyll på eller ta bort jord i botten tills det blir lagom. Fyll sedan hela gropen med vatten och låt det sjunka undan. Fyll med jord runt om växten och tryck till lite försiktig på slutet. Det ska inte bli några "tomma" hål i gropen. Sedan vattnar du igen, 20 - 30 liter är lagom. Glöm inte nät eller gnagskydd om du brukar ha påhälsning av diverse djur. Är hösten så där lagom regnig som den brukar behöver du inte göra mer.

När sedan vårsolen kommer är din växt redan på plats i jorden. Är våren torr som den brukar ger du varje växt 20 -30 liter vatten per vecka. Vattenkanna är att rekommendera, då vet du exakt hur mycket vatten plantan får.

Hur sent kan man plantera?

Ju längre söderut man bor desto senare kan man plantera, november går utmärkt i Skåne. I Mellansverige brukar man plantera under första hälften av oktober. Längre norrut får man plantera tidigare. Rosor går alldeles utmärkt att plantera under hösten.

Hur planterar jag rosorna?

Gräv en grop med ca 40 cm djup och gärna en halv gång bredare än rotsystemet. Sätt rosorna med förädlingsstället (3) 10 cm ner i jorden. Klipp av alltför långa rötter och bred ut rotsystemet i gropen. Fyll halva gropen med jord, trampa till lätt och vattna ordentligt. När vattnet sjunkit undan fyller du på resten av jorden. Grenarna ska klippas tillbaka 10 - 25 cm (1), beroende på sort (fråga i plantskolan).

Sedan kupar du upp en kulle med jord runt grenarna (2), som skyddar den under vintern. Fördelen med höstplantering är att rosen kommer igång tidigare på våren, men inte minst att det finns mycket fler sorter att välja på.

Glöm inte lökarna!

Under buskarna passar det bra med lökväxter. Lökar kan man plantera sent om hösten är mild, men ju tidigare desto bättre. Köp hem lök och plantera så snart de kommer hem till trädgårdsbutiken. Tidig plantering ger bättre och tidigare blomning. Passa på att plantera små lökar i mängder runt om de buskar du planterar. Snödroppar, pärlhyacinter, snöklockor, vårstjärna och blåstjärna är alla tidiga gammeldags sorter, som brukar få stå ifred för djuren. De sprider sig också själva med tiden om de inte klipps förrän blasten vissnat ner.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
11 september 2003 Inger Palmstierna & Karin Berglund Naturbild
Annons
Annons
Mer om Trädgårdsväxter och krukväxter

Solsäkra och lättskötta! Här är 10 växter som tål torka!

Trädgårdsväxter och krukväxter Värmeböljor blir allt vanligare i takt med klimatförändringarna. Vill du satsa på fleråriga växter som tål torka? Här är 10 av våra favoriter!

Klematis – 10 vackra sorter och bästa skötseltipsen

Trädgårdsväxter och krukväxter Letar du efter en vacker klematis? Vi tipsar om 10 favoriter och hur du får dem att blomma år efter år.

5 fina gröna växter

Trädgårdsväxter och krukväxter När färgen på löven utanför fönstret ändrar färg och faller av är det extra härligt med lite grönt inomhus. Gröna växter är inte bara en vacker inrednin...

Mögliga dahliaknölar!

Trädgårdsväxter och krukväxter Varför möglar mina dahlior, undrar en av våra läsare. Här är expertens svar!

8 vackra amaryllis – så lyckas du med dem!

Trädgårdsväxter och krukväxter I början av november är det dags att ta fram amaryllislökarna, plantera om dem och se fram emot en ny blomning. Vi har valt ut åtta vackra sorter!

Så lyckas du med julblommorna

Trädgårdsväxter och krukväxter Ingen jul utan julblommor! Här får du tipsen för att lyckas med våra fem favoritväxter till jul.

7 sorters blommor till midsommar

Trädgårdsväxter och krukväxter Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan det vara svårt att hitta just gärdesgårdsblommor, istället tipsar vi om sju sorters härliga blommor som hör sommaren till. Om de har magiska krafter får du testa själv.

Medelhavsfeeling med olivträd!

Trädgårdsväxter och krukväxter Olivträd fyller hemmet och trädgården med en härlig medelhavskänsla. Satsa gärna på flera åt gången! Här får du fler tips.

Pimpa trädgården till jul

Trädgårdsväxter och krukväxter Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]