Det är inte alltid superenkelt att hålla växterna vid liv om man inte vet hur man ska göra.
Det är inte alltid superenkelt att hålla växterna vid liv om man inte vet hur man ska göra. Foto: Jenny Ringström Fagerlund

Håll krukväxterna vid liv hela sommaren

Trädgårdsväxter och krukväxter

För några av oss är det ett ständigt bekymmer att hålla blommor och växter vid liv. Hur vi än bär oss åt vill de bara inte utan får bruna blad, mögelattacker eller börjar sloka så fort vi vänder ryggen till. Lisa Winnerlid, Vi i villas trädgårdsexpert ger tips på vad du som nybörjare kan tänka på.

Av: Jenny Ringström Fagerlund, viivilla.se maj 2012, 15 maj 2012

Träden får sina första blad, vitsippor slår ut likt små balettdansöser med vita kjolar och för varje dag sker något nytt i naturen. Som husägare kan det vara lockande att ordna altanen med prunkande blommor i krukor. Men vad gör man när man har tummen mitt i handen när det gäller växter och blommor? Kan man ens få en terrass som sprakar av färger och dofter när allt man tar i vissnar och dör? Lisa Winnerlid ger tips för friskare och gladare blommor i kruka.

Rätt jord

Det är extra viktigt med näringsrik jord när man ska plantera i kruka eftersom rötterna har begränsat med plats. U-jord är bäst för krukodling berättar Lisa Winnerlid. Den har rätt konsistens, är näringsrik och är bra för rötterna.  
-    Det är fantastiskt att se vilken skillnad det blir med rätt jord, säger Lisa Winnerlid.

Hon tycker att man ska akta sig för torvliknande jord eftersom den lätt torkar och inte ger tillräckligt med syre åt rötterna.

Annons

Lecakulor...

...är ett sätt att skapa dränering i krukan. Placera gärna lecakulor i ytterkrukan för att skydda rotsystemet. Ett annat tips är att blanda lecakulor i jorden.

Stora krukor

Med en tillräckligt stor kruka kan man odla det mesta. En stor kruka gör att rötterna får plats och att jorden inte torkar ut lika snabbt som i en mindre kruka.

Hur vet man om det är en tillräckligt stor kruka?
-    Titta på rötterna, se efter hur det ser ut. Är det ett stort eller ett litet rotsystem? Titta också på krukan du köper blomman i. Minst fem centimeter bredare bör krukan du ska plantera om till vara, säger Lisa Winnerlid.

Är djupet viktigt?
-    Ja, krukan bör vara minst 20 centimeter hög så att rötterna får plats.

Att tänka på när man köper sin blomma

Stick ner fingret i jorden några centimeter och känn efter om jorden är fuktig eller torr. Är jorden torr kan man misstänka att plantaffären slarvar med vattningen. Helst ska jorden vara fuktig för att blomman ska vara välmående.

Se också efter hur blomman verkar må. Välj bort blommor som slokar, har bruna eller gula blad.

Plantera om hemma

Ganska omgående efter hemkomsten med de nya blommorna bör de planteras om.
-    Du vinner på att plantera om blommorna när du kommer hem. Blomman blir mycket finare och håller sig längre om du ger den ny och fin jord med större utrymme.

Att vattna för mycket eller för lite

En tumregel är att alltid känna på jorden. Stick ner fingret cirka fem centimeter. Känns det fuktigt är blomman ok och behöver inte vattnas.

En kruka ska ha hål i botten där överflödigt vatten kan rinna ut. Ytterkrukor kan vara en riktig vattenfälla där blomman tillslut står i ett vattenbad. Det i sin tur gör att rotsystemet kan börja ruttna.

Om det har regnat mycket bör man tömma ytterkrukan på vatten så snart det är möjligt. Skulle man glömma det bör rotklumpen och jorden inspekteras. Är allt plaskblött bör blomman placeras på ett tidningspapper i skuggan. Tidningspappret suger upp vattnet. När blomman är torr ska den vara kvar ett tag i skuggan för att hinna återhämta sig. Det är lätt att tro att växten behöver sol men sol kan i det här läget bara förvärra skadan.

Mögel på jorden kan vara ett tecken på för mycket vatten. Enklast är att skrapa bort mögelbeläggningen och låta blomman torka i skugga.

Bruna blad


Bruna blad kan komma av olika anledningar. En av dem är att blomman är torr och/eller står i gassande sol. En annan anledning är att den är för blöt. Det kan också bero på att blomman drabbats av frost under natten. Om blomman inte är väldigt brun är det enklaste sättet att plocka bort de missfärgade bladen.

Är växten mycket brun kan det vara en idé att klippa av en tredjedel av varje stjälk och sedan placera blomman i skuggan för återhämtning. När nya fina blad börjar växa fram kan man ge växten näring och placera den lite ljusare.

Om det finns risk för frost under natten är det bra att plocka in blomman på kvällen för att undvika skador.

Näring ett måste för krukväxter

Krukväxter bör alltid få extra näring regelbundet. Efter att en blomma är nyplanterad i en kruka kan man vänta cirka en månad innan man tillför näring. Det är viktigt att följa anvisningarna noga.
-    Tänk på att inte överdosera. Det är lätt att tro att en blomma mår bättre desto mer näring man ger. Det är fel. Överdoserar man ökar bara mängden blad medan blommorna minskar, säger Lisa Winnerlid.

Tänk på

Att inte placera växten i för mycket sol. De flesta växter trivs bäst i halvskugga vilket innebär sol en del av dagen och skugga en del av dagen. Bäst är om växten står i sol förmiddag och kväll medan den står i skugga mitt på dagen då det är som varmast.

För rikligare blomning: ta bort vissna blomstjälkar regelbundet. Inte bara för utseendet skull. När en blomma vissnat börjar den utveckla fröer och orkar inte fokusera på att anlägga nya blomknoppar också.

Säkra blommor för nybörjare

Lisa Winnerlid tycker att de flesta blommor i kruka går bra att ha, även för nybörjare. Extra tåliga är pelargoner, begonia, flitiga lisa, petunia och dhalia.
-    Ett tips är att även ha en liten buske på terrassen. Det går alldeles utmärkt bara man har tillräckligt stor kruka.

Om man vill ha lång blomning kan man plantera penséer redan under våren. Penséer är frosttåliga och blommar ända tills juni. Därefter kan penséerna bytas ut till exempelvis pelargoner. På det sättet får man en färgsprakande terrass under en lång period.


Begonia är tålig att ha i kruka.


Likaså pelargoner.

15 maj 2012 Jenny Ringström Fagerlund, viivilla.se maj 2012
Annons
Annons
Mer om Trädgårdsväxter och krukväxter

Solsäkra och lättskötta! Här är 10 växter som tål torka!

Trädgårdsväxter och krukväxter Värmeböljor blir allt vanligare i takt med klimatförändringarna. Vill du satsa på fleråriga växter som tål torka? Här är 10 av våra favoriter!

Klematis – 10 vackra sorter och bästa skötseltipsen

Trädgårdsväxter och krukväxter Letar du efter en vacker klematis? Vi tipsar om 10 favoriter och hur du får dem att blomma år efter år.

5 fina gröna växter

Trädgårdsväxter och krukväxter När färgen på löven utanför fönstret ändrar färg och faller av är det extra härligt med lite grönt inomhus. Gröna växter är inte bara en vacker inrednin...

Mögliga dahliaknölar!

Trädgårdsväxter och krukväxter Varför möglar mina dahlior, undrar en av våra läsare. Här är expertens svar!

8 vackra amaryllis – så lyckas du med dem!

Trädgårdsväxter och krukväxter I början av november är det dags att ta fram amaryllislökarna, plantera om dem och se fram emot en ny blomning. Vi har valt ut åtta vackra sorter!

Så lyckas du med julblommorna

Trädgårdsväxter och krukväxter Ingen jul utan julblommor! Här får du tipsen för att lyckas med våra fem favoritväxter till jul.

7 sorters blommor till midsommar

Trädgårdsväxter och krukväxter Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan det vara svårt att hitta just gärdesgårdsblommor, istället tipsar vi om sju sorters härliga blommor som hör sommaren till. Om de har magiska krafter får du testa själv.

Medelhavsfeeling med olivträd!

Trädgårdsväxter och krukväxter Olivträd fyller hemmet och trädgården med en härlig medelhavskänsla. Satsa gärna på flera åt gången! Här får du fler tips.

Pimpa trädgården till jul

Trädgårdsväxter och krukväxter Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...