Annons

Häcken - trädgårdens vackra vägg

Trädgårdsväxter och krukväxter

Vår trädgård är vår privata borg. Därför är häcken den kanske viktigaste inredningsdetaljen i trädgården, särskilt eftersom täpporna blir mindre och mindre.

Av: Lisa Winnerlid Foto Sven-Gösta Johansson, 12 oktober 2005

Den ska vara dekorativ året om. Vacker blomning är en fördel, men inte det viktigaste! Häcken ska ha ett tätt växtsätt och ett vackert blad- eller barrverk, gärna fin höstfärg och se trevlig ut även på vintern.

Vad vill du ha ut av din häck? Ska den bilda insynsskydd? Vara oigenomtränglig så att barn och hundar inte fritt kan rusa ut på gatan? Vill du ha en formklippt eller friväxande häck? Hur mycket tid kan du ge den? En friväxande är mindre tidskrävande än en formklippt. Ska häcken vara en snygg mur bakom blomsterrabatter? I så fall ska du inte välja en blomsterhäck utan en sort som är lugnt grön. Det är en tilltalande bakgrund till blommor.

Snåla inte! Köp kvalitet. Häcken är en investering, precis som köks- eller badrumsinredningen. Plantorna ska leva länge. Får de bara utvecklas rätt från början så blir de bara finare med åren.

Sorten ska vara fullständigt härdig. Den måste tåla kalla vintrar. Man lägger ned mycket pengar och grundarbete på en häck - man ska bara behöva göra det en gång. Det är mycket nedslående när några plantor går ut och bildar hål i häcken. Det tar år att reparera skadan.

Annons

Vilka lagar gäller i din kommun? Av trafiksäkerhetsskäl finns det regler får hur höga häckar får vara mot gatan och i korsningar. Kolla hos kommunen, annars kan du få ett väldigt sjå med beskärning!

Så lyckas du med häcken: Underarbetet är jätteviktigt.

Gräv ett dike, cirka 50 x 50 cm. Bottna med ett lager grus/småsten. Jorden måste vara väl dränerad – stillastående vatten vid häckens rötter kan vålla stor skada.

Jordens kvalitet ska vara hög och passa den växtart som du valt. Fråga i plantskolan. Byt till ny bra jord om du misstänker att den befintliga är olämplig. Blanda in brunnen kompost eller naturgödsel i befintlig jord.

Kratta in nedfallna höstlöv över häckens rotsystem. De skyddar mot kyla och förmultnar till fin jordförbättring. Gödsla med naturgödsel eller Chrysan på våren.

Friväxande häckar bör gallras regelbundet. Formklippta ska trimmas varje år, ibland flera gånger per år. Formklippning kräver en viss teknik – läs en fackbok. Låt en speciell person i familjen vara ansvarig för formklippningen. Varför inte husets herre? Män brukar uppskatta den sköna konst som formklippning av häckar är!

Klippt häggmispelhäck i sprakande höstskrud. Bladens färg skiftar från gyllengult till intensivt orange och rött.

Häcken har många funktioner att fylla. Den är trädgårdens ansikte utåt – och inåt. En miljöbildare som ska passa huset, den omgivande naturen och bilda bakgrund till lekfulla arrangemang. Häcken ska ge oss människor ombonad trygghet och trädgårdens växter och smådjur skydd mot köld och pinande vindar.

Därför ska häcken väljas med största eftertanke och planteras med omsorg. Den ska ju vara din trotjänare i många år. Ju mer arbete du lägger ned på sortval och plantering desto mer ger häcken dig tillbaka.

En av de bästa häckväxterna för kalla klimat är måbär, lättodlad, lätt att ormklippa men även utmärkt som friväxande.

Formklippt idegran

Häckar behöver klippas, men hur mycket och hur ofta beror på vilken sort du väljer. Här är mina favoriter bland häcksorter som passar för formklippning.

Idegran:

En av de trevligaste häckarna för stora delar av landet. Jättefin som friväxande, fantastisk som formklippt. Idegran blir tät ända nerifrån marken och bildar därför ett effektivt skydd mot kyla och vind. Barren har en vacker mörkt grön färg året om, som passar de flesta omgivningar, och är en perfekt bakgrund till blommor. Rådjurssäker. Trivs i både sol och skugga. Idegranens bär är giftiga, men det finns sorter utan bär.

Tre andra utsökta sorter:

Idegran.
Hybrididegran, Taxus x media 'Hillii', tät och brett uppåtväxande, zon 1-4. Japansk idegran, Taxus cuspidata 'Adams', zon 5. Taxus x media 'Green Mountain', bred, snabbväxande, utan bär, fin till låg häck, zon 5.

Liguster.
En mustigt mörkgrön "mur"
bildar idegranen, en av våra värdefullaste häckväxter för formklippning. Fantastisk som bakgrund mot ljusa blommor!

En värdefull häckväxt om man vill ha ett effektivt insynsskydd är den skuggtåliga ligustern, både som friväxande och klippt. 3-4 meter hög.

Vacker som häck är även lärk, Larix, den enda barrväxt som fäller barren på hösten då de färgas intensivt halmgula. På våren vid barrutspringet står ett limegrönt skimmer runt lärken. Rådjurssäker, zon 5.

Avenbok, Carpinus betulus, Liguster, Ligustrum vulgare och måbär, Ribes alpinum, är tre av de bästa lövburna häckarna. Avenbok är lätt att formklippa och har flera skönhetsperioder under året. Skimrar i ljusgrönt på våren, får vackert bruna litet skrovliga blad på hösten som pryder sin plats länge under vintern då det karaktäristiska knotiga stammarna framträder. Tål skugga, rådjurssäker, går i zon 3 (4).

Liguster är vintergrön, vindtålig och tolerant med jorden, bara den är kalkhaltig. Zon 4. Måbär grönskar mycket tidigt och behåller bladen till senhösten. Lättodlad, skuggtålig och rådjurssäker, zon 8.

Prakthäggmispel.

Brudspirea och Rosenhagtorn.
Som friväxande blir den 3-4 meter hög. En skön junisyn: bakom brudspireans blommande snödriva prunkar det vackra rosenhagtornet, Crataegus x media, 'Paul's Scarlet' i romantiskt rosa.

Friväxande och blommande

Vill du satsa på fina blommor och en friväxande häck som inte kräver lika mycket klippning föreslår jag till exempel prakthäggmispel, Amelanchier lamarckii, som är vacker hela säsongen. Bladen skimrar i grått-rosa när de slår ut strax före den överdådiga vita blomningen. På hösten får busken svarta bär och lysande röd färg. Häggmispel är ett fint inslag i häckar med blandade arter. Rådjurssäker, zon 5.

Norsk brudspirea, Spiraea x cinerea 'Grefsheim' är en älskad häckväxt som under blomningen på försommaren liknar en snödriva. Kan klippas och ändå ge ganska rik blomning. Zon 5.

Paradisbuske, Kolkwitzia amabilis, bildar en parant syn som häck. Det välvda växtsättet är elegant. På försommaren forsar små rosa-gula blommor över grenarna. Rosabrunt bladverk på hösten. Zon 4.

Rosor: Vresros, Rosa rugosa, är förträfflig som lägre häck. Blommar från sommar till höst med ljuvlig doft. Dekorativt rynkigt bladverk, som hos en del sorter får en varmt gul höstfärg, som står vackert mot de stora röda nyponen. Finns med blommor i vitt samt röda och rosa nyanser. Lättodlad, zon 6-7.

Äppelros, Rosa rubiginosa, är ett charmigt alternativ för naturmiljöer. Den får vildroslika blommor vid midsommartid och vackra nypon på hösten. Bladen sänder efter regn och i starkt solsken ut en behaglig doft av äpple. Busken är taggig och snårig och älskad av småfåglarna. Zon 6.

Polkagrisros, Rosa Gallica-gruppen 'Rosa Mundi': Vill du ha något uppseendeväckande vackert som blommar under högsommaren? Gör då en häck av denna klassiska mormorsros med läckert spräckliga blommor i rosa, rött, vitt som översållar busken! Busken är upprättväxande, cirka 1,2 meter hög och sköter sig praktiskt taget själv.
Därför en spännande idé för lantstället! Zon 6.

Polkagrisros.
Den bländande vackra polkagrisrosen blommar generöst under hela högsommaren och blir som häck en sevärdhet, inte minst på sommarstället!

Äppelrosor.
Vid gränsen mot naturmiljöer är äppelrosen ett utsökt val. De yviga buskarna blir 2-3 meter höga och bildar en oigenomtränglig "vägg".

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

12 oktober 2005 Lisa Winnerlid Foto Sven-Gösta Johansson
Annons
Annons
Mer om Trädgårdsväxter och krukväxter

Solsäkra och lättskötta! Här är 10 växter som tål torka!

Trädgårdsväxter och krukväxter Värmeböljor blir allt vanligare i takt med klimatförändringarna. Vill du satsa på fleråriga växter som tål torka? Här är 10 av våra favoriter!

Klematis – 10 vackra sorter och bästa skötseltipsen

Trädgårdsväxter och krukväxter Letar du efter en vacker klematis? Vi tipsar om 10 favoriter och hur du får dem att blomma år efter år.

5 fina gröna växter

Trädgårdsväxter och krukväxter När färgen på löven utanför fönstret ändrar färg och faller av är det extra härligt med lite grönt inomhus. Gröna växter är inte bara en vacker inrednin...

Mögliga dahliaknölar!

Trädgårdsväxter och krukväxter Varför möglar mina dahlior, undrar en av våra läsare. Här är expertens svar!

8 vackra amaryllis – så lyckas du med dem!

Trädgårdsväxter och krukväxter I början av november är det dags att ta fram amaryllislökarna, plantera om dem och se fram emot en ny blomning. Vi har valt ut åtta vackra sorter!

Så lyckas du med julblommorna

Trädgårdsväxter och krukväxter Ingen jul utan julblommor! Här får du tipsen för att lyckas med våra fem favoritväxter till jul.

7 sorters blommor till midsommar

Trädgårdsväxter och krukväxter Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan det vara svårt att hitta just gärdesgårdsblommor, istället tipsar vi om sju sorters härliga blommor som hör sommaren till. Om de har magiska krafter får du testa själv.

Medelhavsfeeling med olivträd!

Trädgårdsväxter och krukväxter Olivträd fyller hemmet och trädgården med en härlig medelhavskänsla. Satsa gärna på flera åt gången! Här får du fler tips.

Pimpa trädgården till jul

Trädgårdsväxter och krukväxter Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]