Duscha växterna rena från damm! På växter med större blad kan du med fördel använda en fuktig trasa och torka av bladen.
Duscha växterna rena från damm! På växter med större blad kan du med fördel använda en fuktig trasa och torka av bladen. Foto: Istockphoto

5 fina gröna växter

Trädgårdsväxter och krukväxter

När färgen på löven utanför fönstret ändrar färg och faller av är det extra härligt med lite grönt inomhus. Gröna växter är inte bara en vacker inredningsdetalj utan gör även inomhusklimatet bättre. Här är 5 lättskötta fina gröna växter för allt från dunkelt till soligt läge.

5 gröna växter

Gröna växter inomhus hjälper till att förbättra luften inne genom att rena den och dessutom avger växterna fukt som är toppen i torr inomhusluft. Att gröna växter dessutom är en fantastisk inredningsdetalj som livar upp vilket rum som helst är perfekt. Vi tipsar om 5 gröna växter med olika utseende och olika krav på ljus. Den gemensamma nämnaren är att alla är extremt lättskötta!

 


1. Garderobsblomma – Zamioculcas zamiifolia

Annons

Den klassiska gröna växten garderobsblomma eller zamiakalla som den också heter är den perfekta växten för den som vill ha en enkel men vacker grön växt. Namnet på växten är inte svår att förstå då den överlever även om du ställer den i garderoben eller glömmer bort att vattna den under en period. Garderobsblomman är en vacker hög växt med kraftiga gröna blad som glänser.

 

Läs också: Här är giftiga inomhusväxter för din katt och hund

 

Skötselråd – garderobsblomma

Även om den är tålig så finns det lite saker att tänka på om man vill att den ska må bra. Det ska vara minst 15 grader varmt, den växer mer ju varmare den har det. Jorden får gärna vara lite fuktig men inte för blöt och den klarar allt från dunkelt till ljust men vill inte ha direkt solljus. För att den ska må allra bäst vill den dessutom ha lite näring då och då under sommarhalvåret.

Garderobsblomman kan vara giftig för din katt

Tänk också på att Garderobsblomman kan vara giftig för hundar och katter – ifall du har ett husdjur hemma som tuggar på växterna.

2. Aloe Vera

Med ett lite taggigt, spretigt men stilrent utseende passar Aloe Vera in hos de flesta. En fördel är att till skillnad från de andra växterna vill den ha rikligt med solljus. Gärna normal rumstemperatur men ljust och soligt året runt. På sommarhalvåret kan man vattna rikligt varannan vecka och sedan låta den torka ut till nästa vattning. Den klarar att torka ut eftersom den lagrar vatten i bladen och på vintern ska den vattnas sparsamt. Från vår till höst är det bra att tillsätta krukväxtnäring varannan vecka och vartannat år på våren bör man plantera om den.

Aloe vera – perfekt växt till sovrummet

Aloe vera växter snabbt och skjuter upp små plantor runt omkring sig. Dessa kan man plantera om i nya krukor när de är cirka fyra centimeter. Aloe Vera avsöndrar syra och absorberar koldioxid nattetid vilket gör den till en perfekt växt för sovrummet.

 

Läs också: Vattna med urin!

 

3. Spjutbräken – Nephrolepis exaltata

Spjutbräken var en av de allra första krukväxterna, en riktig klassiker bland gröna växter som håller än idag tack vare sin yviga skönhet. Spjutbräken är lättskött ormbunke och frodig växt som är fantastisk som luftrenare och luftfuktare.

Trivs bäst i rumstemperatur

Den trivs bäst i rumstemperatur på en ljus plats men undvik direkt solljus! Bra placering är någon meter in i rummet där den får ljus men undviker de starkaste direkta strålarna. Regelbunden gödning och regelbunden vattning där jorden får hållas lite fuktig är allt som behövs. Det är väldigt bra att duscha bladen ibland och samtidigt få bort dammet som samlats.


4. Elefantöra – Pilea peperomioides

Elefantöra är en annan vacker grön växt till hemmet med sina runda platta blad på långa stjälkar. Det är inte den största växten men väldigt elegant och lätt att ta hand om. Vattna lagom mycket och låt sedan torka ut innan du vattnar igen. Elefantöra trivs i halvljust läge men inte i direkt solljus.

Elefantöra – sticklingar

En populär växt att ta sticklingar av och dela med sig av till vänner. Ta antingen sticklingar som kommer upp bredvid plantan eller klipp av en stjälk och ha i ett glas med vatten så att rötter bildas. Den är mycket lätt att sköta och föröka och passar därför alla. Under sommaren vill den gärna ha lite extra näring.

 

Läs också: 5 kryddväxter att odla

 

5. Monstera – Monstera delicosa

Den största växten bland våra tips som även kan stå på golvet. Monstera har stora vackra blad och fått smeknamnet "Adams revben" på grund av dem. Med hjälp av de stora bladen så renar Monstera luften.


Monstera kan med fördel stå i ett ljust badrum då den behöver duschas med jämna mellanrum. Annars är ett läge en bit in i rummet perfekt, då kan du spraya vatten på den med hjälp av en sprayflaska. Den behöver inget direkt solljus men luften behöver vara fuktig och inte under 18 grader. Vattna gör man när jorden känns torr och växtnäring ger du varannan vecka under sommarhalvåret. För att få fler Monstera så tar man en stjälk och sätter i vatten tills det bildas rötter.

09 oktober 2019
Annons
Annons
Mer om Trädgårdsväxter och krukväxter

Garderobsblomma – skötsel och tips

Trädgårdsväxter och krukväxter Vill du ha en krukväxt som är dekorativ och samtidigt så tålig att alla klarar att sköta den är zamiakallan perfekt. Det enda som kan få den att krokna är övervattning. 

Mögliga dahliaknölar!

Trädgårdsväxter och krukväxter Varför möglar mina dahlior, undrar en av våra läsare. Här är expertens svar!

Så lyckas du med julblommorna

Trädgårdsväxter och krukväxter Ingen jul utan julblommor! Här får du tipsen för att lyckas med våra fem favoritväxter till jul.

3 höstiga favoriter

Trädgårdsväxter och krukväxter När sommaren skyndat iväg och hösten står för dörren behövs vackra blommor som livar upp hemmet med sina vackra färger i olika nyanser. Vi har listat 3 höstiga favoriter som du kan pryda hemmet med. Blommorna finns bland annat att köpa på Blomsterlandet, Plantagen eller Odla.nu.

7 sorters blommor till midsommar

Trädgårdsväxter och krukväxter Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan...

Medelhavsfeeling med olivträd!

Trädgårdsväxter och krukväxter Olivträd fyller hemmet och trädgården med en härlig medelhavskänsla. Satsa gärna på flera åt gången! Här får du fler tips.

Pimpa trädgården till jul

Trädgårdsväxter och krukväxter Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen dags. Och börja med det roligaste först – och det är trädgårdspimpandet! Här ska det bli ljus i mörkret, fåglarna ska få mat och trappan ska prydas.

Vinterpynta trädgården

Trädgårdsväxter och krukväxter När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...

Lisas trädgårdskalender november 2010

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du kan göra i din trädgård månad för månad.