Gör drömträdgården till verklighet
Kan man verkligen översätta en platt mossbevuxen radhustomt på 500 kvm till en park av olika rum?
Här visar vi hur läcker en vanlig villatomt kan bli med hjälp av en landskapsarkitekts tränade öga. Smarta förslag som är lätta att realisera utan att det kostar skjortan.
Kan man verkligen översätta en platt mossbevuxen radhustomten på 500 kvm till en park av olika rum. Ja - det går riktigt bra! viivilla.se har bett landskapsarkitekten Anders Dagsberg som arbetar med sin egen firma Incana träd och landskap och har ett förflutet på Zetas Finsmakare Trädgård, hjälpa oss med förslag på utformning för en vanlig villatomt.
Så här blev resultatet! Inget speciellt avancerat ifråga om arbetsinsats och inte speciellt dyrt. Tomten är cirka 500 kvm, dvs. som en standardvillatomt. Anders Dagsberg arbetade med en idé utifrån den engelska parken. Den består av en huvudaxel, gången som går till huvudentré och sedan forstätter på baksidan mot den avskilda vilobänken. Runtom kanterna växer buskar och träd i naturlika former. Intrycket blir ett mjukt grönt rum med gräsytor för lek, rörelse och krocket. Det finns en sittplats för kontemplation och en på altanen för samvaro. Altanen är i nära kontakt med grönsakslandet. Man ska i stort sett bara kunna sträcka ut handen och få fatt på salladen.
Det är en enkel design och billiga växter. Jag har medvetet valt att ha mycket buskar. Med perenner så drar kostnaderna iväg. De olika hörnorna ger olika intryck och stämningar vid skilda tidpunkter på dagen.
Jag föreslår att man satsar på några köp av buskar av solitärkvalitet, d.v.s. de är drygt 1,5-2 m höga och rejält buskiga. Syrén, schersmin och ginnalalönn kostar då runt 500 kr/st. Det som annars kostar på tomten är gatstenen och storgatstenskanten. På baksidan valde jag att göra gången av stenmjöl vilket är ett billigare alternativ. Ett tips är att köpa stenmjöl utan siktkurva, de brukar man kunna få för halva priset.
Äppelträdet är av m-stam, d.v.s. det är svagväxande till skillnad mot a-stam som betyder starkväxande.
Anders växtförslag
Huvudingången består av gatusten och längs denna planteras skuggtåliga växter eftersom denna sida är i norrläge.
Växtförslag: Pelaridegran, Astlbe, Hasselört, ros "Henri Martin", Funkia, Krypkornell, Dvärghäxa och Spetsmössa.
Häck mot vägg: Idegranshäck är skuggtålig och vintergrön.
Högra hörnan av tomten är en experimenthörna. Här kan sticklingar och frön man fått testas. Kanske finns det plats för svavelpionen man kommit över.
Vid sandlådan står ett päronträd som skuggar. Det är bar för klättring, tål en repgunga och ger fruktskörd.
Vid gångens slut på sydsidan finns en liten sittplats av kullersten. Den kan man ta från övergivna grustäcken. Kanske det finns plats för en liten damm med pump och fontän. Bakom planteras iögonfallande växter som t. ex. Vingad benved, gul- eller rödbladig. Mot gången planteras höga perenner som Rudbecia, Slide, Citronsolros, Plymspirea, Miscanthus, Höstaster och Stockros.
Vid altanen finns naturligtvis köksväxtlandet som omges av en låg buxbomhäck.Som skugga ett lågväxande äppelträd. I tomtens nedre vänstra hörn en sk. "Sörgårdshörna" med klassiska växter som Schersmin, Syrén, Deutzia, Weiggela och Paradisbuske.
Fortsättningen mot gatan är en aftonsolsrabatt i violett och vitt. Växtförslag är Vit höstanemon, Toppklocka, Stormhatt "Bicolor", Stärnmagnolia, Clematis "Tage Lundell" och "Albina Plena", Karpaaterklocka och Indigoalpros.
Ett litet träd föresås för den lilla tomten, förslagvis Maackia, Pimpernör eller Prydnadsapel.
Vad kostar det?
Prisbilden kan i stort sett bli hur stor som helst men det brukliga för landskapsarkitekter är att erbjuda några olika prisnivåer. I landskapsarkitektens arbete ingår endast själva formgivningen av tomten. Gräva och plantera - det får du göra själv.
Billigast
Ett besök på tomten. Landskaparkitekten vandrar runt i en timme och pekar och tycker till. Du antecknar själv.
Kostnad: 500-1000 kronor + moms
Mellandyrt/billigt
En enkel skiss som utgår från den planritning och bilder villaägaren försett landskapsarkitekten försetts med. Du får förslag på växtgrupper och en formtanke. Kostnad: ca 1000 kr + moms
Dyrast
Med utgångspunkt från bilder, planritning och din egen berättelse får du en illustrationsplan som tydligt anger växtförslag och formgivning. Kostnad: 5 000-10 000 kr + moms
Klematis – 10 vackra sorter och bästa skötseltipsen
Trädgårdsväxter och krukväxter Letar du efter en vacker klematis? Vi tipsar om 10 favoriter och hur du får dem att blomma år efter år.
Växter för skuggträdgården
Trädgårdsväxter och krukväxter Har du en skuggig trädgård och svårt att få växterna att trivas? Här tipsar vi om vilka växter som kan växa i skuggan och hur du tar hand om dem.
Svärmorstunga – en lättskött favorit för hemmet
Trädgårdsväxter och krukväxter Vill du ha en riktigt lättskött växt ska du satsa på en svärmorstunga. Här är några busenkla tips på hur du lyckas med de spännande bladen!
5 fina gröna växter
Trädgårdsväxter och krukväxter När färgen på löven utanför fönstret ändrar färg och faller av är det extra härligt med lite grönt inomhus. Gröna växter är inte bara en vacker inredningsdetalj utan gör även inomhusklimatet bättre. Här är 5 lättskötta fina gröna växter för allt från dunkelt till soligt läge.
Mögliga dahliaknölar!
Trädgårdsväxter och krukväxter Varför möglar mina dahlior, undrar en av våra läsare. Här är expertens svar!
8 vackra amaryllis – så lyckas du med dem!
Trädgårdsväxter och krukväxter I början av november är det dags att ta fram amaryllislökarna, plantera om dem och se fram emot en ny blomning. Vi har valt ut åtta vackra sorter!
Så lyckas du med julblommorna
Trädgårdsväxter och krukväxter Ingen jul utan julblommor! Här får du tipsen för att lyckas med våra fem favoritväxter till jul.
7 sorters blommor till midsommar
Trädgårdsväxter och krukväxter Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan...
Medelhavsfeeling med olivträd!
Trädgårdsväxter och krukväxter Olivträd fyller hemmet och trädgården med en härlig medelhavskänsla. Satsa gärna på flera åt gången! Här får du fler tips.