Annons

Glamorös vallmo

Trädgårdsväxter och krukväxter

Skapa blomsterkonst med glamorösa vallmor! Gör som de gamla mästarna, måla din trädgård med vallmor! Det är lätt och bra för humöret!

Av: Lisa Winnerlid, Foto Sven-Gösta Johansson, 09 april 2003


Jättevallmon 'Harvest Moon' bjuder på en lysande föreställning sedan gullvivorna har gjort sitt i den lilla ängen i gräsmattans utkant.

Få blommor har som vallmon inspirerat konstnärer till att skapa odödliga konstverk. I impressionisten Claude Monets ögon var hon en blomma som glimtade till vid minsta bris. Han odlade jättevallmor i långa rader för att glätta upp mer diskreta skönheter i sina rabatter i Giverny, och målade böljande sädesfält som flammade röda av kornvallmor. Vincent van Gogh såg också vad vallmon kan göra för en trädgård, och för människan. Den blommade i olivlunden vid sjukhuset i Provence, där han vistades för svåra depressioner. Vallmon var balsam för hans tyngda sinne, vilket han visade genom att framhäva växtens glada, generösa utstrålning på sina tavlor.


Rosa jättevallmon 'Prinzessin Victoria Louise' i närbild. Lägg märke till de dramatiska svarta fläckarna och den vackra frökapseln i blommans mitt.


Försköna staketet med perenna jättevallmor! Sätt in några plantor och låt dem sedan sprida sig genom självsådd.

Annons

Lättodlade ettåringar

Till de vackraste och mest användbara vallmoarterna hör ettåriga kornvallmon (Papaver rhoeas) och pionvallmon (Papaver Paeoniflorum-gruppen), samt de perenna jättevallmona (Papaver Orientale-gruppen). De finns i hänförande sorter och är lättodlade i hela Sverige. I trädgårdslandet England ser man ofta korn- och pionvallmon som omfamnar klätterrosornas "ben". En förträfflig idé, eftersom sådana ofta ser tråkigt kala ut nedtill. Varför låta låga rabattrosor stå i öppen jord, som man ofta ser, när man kan ge dem sällskap av ettåriga vallmor i matchande färger- en ljuvlig syn! De ettåriga sorterna är idealiska som utfyllnad, t ex mellan nyplanterade buskar, och framför häcken i väntan på att den växer upp. I en perennrabatt med olika blomningstider kan det då och då se dött ut. Så in kornvallmor mellan perennerna så har du blomsterglädje där från högsommar till höst.

Nostalgikerns dröm

Barndomens vilda blomsteräng med leende prästkragar och eldiga kornvallmon... För många människor är den själva sinnebilden av sommaren. Det är lätt att skapa en sådan i ett hörn av gräsmattan. En liten gammaldags torprabatt med prästkragar och kornvallmor är ett fint alternativ för nostalgikern med ont om plats. Kornvallmon finns i ett otal bedårande skepnader, enkla och fyllda, flerfärgade och prickiga, i lila, rosa, orange, purpur, dimgrått, rött, purpur och andra läckra nyanser. Tre förtjusande sorter är 'Mother of Pearl', 'Angel's Choir' och 'Double Queen'. De svartvioletta 'Black Beauty' och 'Black Paeony', och "Flemish Antique', spräcklig i gräddvitt och rostrött, är växtdesignernas favoriter bland pionvallmor. Den mest kända jättevallmon är mormors älskling, den eldröda med stora svarta fläckar. Den ser man ibland lysa i gräset vid övergivna gamla trädgårdar, vilket vittnar om jättevallmons obändliga livsvilja.


De dramatiskt svartvioletta pionvallmona 'Black Paeony' och 'Black Beauty' med sina stora tätt fyllda blommor, karaktäristiska för pionvallmon.


"Änglakören" ('Angel's Choir') heter den här kornvallmon med blommor som sagans graciösa féer.

Under senare år har det dykt upp nya hänförande sorter av jättevallmo. 'Cedar Hill' och 'Prinzessin Victoria Louise' har rosa blommor, 'Perrys White' snövita, 'Harvest Moon' och 'May Queen' har enorma fyllda blommor i lysande orange. Den plommonfärgade 'Patty's Plum' och rödvita 'Picotée' har halvdubbla blommor med starkt vågiga kronblad. Alla glamorösa "måste-ha"-växter med tefatsstora sidenskimrande blommor. Jättevallmor blommar tidigt på försommaren. De är överdådiga som solitärer, speciellt om man placerar ut fem-sju plantor med cirka fem meters avstånd på strategiska platser i ett trädgårdsrum. De har också sin givna plats som "samtalsämne" vid sittplatser. Jättevallmo blir skräpiga efter blomningen. Bladverket gulnar, och det måste det få göra ifred. Låt det inte hindra dig från att ha dem! Lösningen är att placera jättevallmon bakom något som skymmer de vissnande bladen. Eftersom blommarna sitter i toppen av meterhöga stänglar så skyms de inte av plantor som växer långsammare. Bra perenner för ändamålet är luktpion (Paeonia lactiflora), brudslöja (Gypsophilia paniculata) och höstflox (Phlox paniculata).

Iris som sällskapsdam

Vill man ha något som blommar samtidigt som jättevallmon så är trädgårdsiris (Iris germanica-gruppen) ett utsökt val. Himmelsblå iris till rosa jättevallmor är andlöst vackert. Eftersom det finns iris i regnbågens alla färger är det lätt att hitta en nyans som klär jättevallmons. Sätt irisplantor framför och vid sidorna om vallmon. Som bonus är irisens spjutlika silvergrå bladverk en dekoration sommaren lång. I nästa nummer berättar vi om det fantastiska iris-släktet.


En populär "konstnärssort" är spräckliga pionvallmon 'Flemish Antique'.


Glada ettåriga vallmor lyser upp i perennrabatten sommaren lång.

A och O är soligt läge. Bra dränering är ett måste, annars ruttnar rötterna. Blanda in grov sand eller småsten i planteringsjorden, som ska vara lätt, mager, och kalkhaltig. Viktigt: gödsla inte vallmor. Bjud däremot på litet kompost i planteringsjorden och sedan i ytjorden tidigt på våren. Ettåriga och en del perenna vallmor självsår sig gärna om man lämnar kvar några frökapslar över vintern. Rensa dock regelbundet bort kornvallmons fröhus för att stimulera ny blomning. Ettåriga sorter: Så direkt på växtstället från början av april. Fröna är minimala - så inte för tätt! Täck inte med jord. Mylla bara ned fröerna lätt med en kratta, och platta till ytan. Gallra småplantorna till ca 25 centimeters avstånd. Perenna jättevallmor: Finns som plantor, vilka ska i jord tidigt på våren. De är lätta att lyckas med genom frösådd på försommaren. Plantorna blommar året därpå. Så helst på den plats där de sedan ska växa, eller i djupa krukor som får stå ute under vintern, för utplantering nästa vår. Eftersom plantorna med åren blir magnifika ruggar bör avståndet mellan dem vara 90 cm.


Den vackraste av dem alla är blå! Den blå bergvallmon (Meconopsis betonicifolia), betraktas av växtfinsmakare som världens vackraste perenna blomma. Den blommar i maj-juni i en för blommor säregen blå nyans. Blå bergvallmo var tidigare en sällsynt samlarväxt, men finns nu i välsorterade plantaffärer. Tvillingsystern lila bergvallmo (Meconopsis grandis), i djupare blåviolett, är mer sällsynt. Blå bergvallmo avskyr gassande sol. Idealiskt är en skyddad sval plats i vandrande skugga, men den blommar även fint i hel skugga. Härdig upp i Norrland. Jorden ska vara fuktighetshållande och näringsrik, med lågt pH-värde, ungefär som för rhododendron. Mylla ned multnad kompost i ytjorden varje höst så ger bergvallmon sitt yttersta. Det är viktigt att ta bort frökapslarna efter första årets blomning. Låt den sitta kvar följande år - då kan bergvallmon självså sig till din förtjusning.

Fröfirmor med fint vallmosortiment: 

Bröderna Nelson, tel: 0477-552 00. www.nelson.se

Plants of DistinctionRockdala Handelsträdgård, tel: 08-500 315 88. www. rockdala.com

Rara Växter, tel 08-714 85 75. www.raravaxter.com

Thompson&Morgan, tel 031-91 84 80. www.thompson-morgan.com

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
09 april 2003 Lisa Winnerlid, Foto Sven-Gösta Johansson
Annons
Annons
Mer om Trädgårdsväxter och krukväxter

Solsäkra och lättskötta! Här är 10 växter som tål torka!

Trädgårdsväxter och krukväxter Värmeböljor blir allt vanligare i takt med klimatförändringarna. Vill du satsa på fleråriga växter som tål torka? Här är 10 av våra favoriter!

Klematis – 10 vackra sorter och bästa skötseltipsen

Trädgårdsväxter och krukväxter Letar du efter en vacker klematis? Vi tipsar om 10 favoriter och hur du får dem att blomma år efter år.

5 fina gröna växter

Trädgårdsväxter och krukväxter När färgen på löven utanför fönstret ändrar färg och faller av är det extra härligt med lite grönt inomhus. Gröna växter är inte bara en vacker inrednin...

Mögliga dahliaknölar!

Trädgårdsväxter och krukväxter Varför möglar mina dahlior, undrar en av våra läsare. Här är expertens svar!

8 vackra amaryllis – så lyckas du med dem!

Trädgårdsväxter och krukväxter I början av november är det dags att ta fram amaryllislökarna, plantera om dem och se fram emot en ny blomning. Vi har valt ut åtta vackra sorter!

Så lyckas du med julblommorna

Trädgårdsväxter och krukväxter Ingen jul utan julblommor! Här får du tipsen för att lyckas med våra fem favoritväxter till jul.

7 sorters blommor till midsommar

Trädgårdsväxter och krukväxter Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan det vara svårt att hitta just gärdesgårdsblommor, istället tipsar vi om sju sorters härliga blommor som hör sommaren till. Om de har magiska krafter får du testa själv.

Medelhavsfeeling med olivträd!

Trädgårdsväxter och krukväxter Olivträd fyller hemmet och trädgården med en härlig medelhavskänsla. Satsa gärna på flera åt gången! Här får du fler tips.

Pimpa trädgården till jul

Trädgårdsväxter och krukväxter Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]