Här är nykomlingarna från Balsgård. Från vänster: Agnes, Trulsa, Lovisa och Folke.
Här är nykomlingarna från Balsgård. Från vänster: Agnes, Trulsa, Lovisa och Folke. Foto: Olle Wennberg och Hilde Nybom

Fyra nya äppelsorter – så planterar du dem

Trädgårdsväxter och krukväxter

Sugen på att odla en ny äppelsort? Säg hej till det senaste gänget nykomlingar: Agnes, Trulsa, Lovisa och Folke. Här tipsar äppelexperten om hur du planterar dem.

Av: Elin Emborg, 12 november 2014

Efter storsäljare som Alice, Aroma och Katja presenterar Balsgård utanför Kristianstad nu fyra nya äppelsorter. Agnes, Trulsa, Lovisa och Folke ska komplettera dagens äppelmarknad med sina olika egenskaper.
– Vi har till exempel inget annat tidigodlat äpple på marknaden idag som är bättre än Agnes, säger Hilde Nybom, professor och äppelförädlare.

Hilde Nybom är ”mamma” till de nya sorterna, hon ansvarar tillsammans med andra forskare från Sveriges lantbruksuniversitet för äppelförädlingen på Balsgård. Sommaräpplet Agnes är en av hennes favoriter.
– Agnes är jättegod med en rund, aromatisk smak. Vi har släktingen Discovery förstås, men de kommer senare och Agnes är till och med ännu godare och sundare.

Hon framhäver även Folke, med kraftiga arom och syra.
– Du kan göra fantastiskt bra must, äppelkaka och mos på Folke. Det är väldigt tacksamt som matäpple, det blir mycket äpple att jobba med. 

Det tar minst 20 år från korsning till registrering av en ny sorts äpple. De bästa fröplantorna ska väljas ut och förökas, de nya träden ska växa och observeras. Frukten ska bedömas och testas upprepade gånger, av växtförädlaren själv och av oberoende odlare och plantskolor. För att fastställa odlingszoner ska de sedan provodlas på olika platser i landet.

Annons

En lång process med andra ord, för att få fram det perfekta äpplet. Det ska inte bara smaka gott, trädet ska ge god avkastning, vara härdigt och motståndskraftigt mot sjukdomar.

De fyra nya sorterna kommer ut i handeln nästa år, men är man ivrig finns ett begränsat antal träd att få tag på nu i höst hos vissa plantskolor. För visst går det att sätta igång och plantera redan nu.
– Man kan alltid plantera på hösten. Vårplanteringar bör dessutom undvikas om man har torr jord – och inte har tid och lust att vattna, säger Hilde Nybom.
Är trädet friskt ska det klara vintern. Se bara till att sätta trädet i lä och skydda från kylig blåst som torkar ut.

Äppelexperten Hilde Nyboms planteringstips:

  • Gräv ett ordentligt hål, ungefär 1x1 meter. Ett vanligt misstag är att gräva för litet, då bildas väggar mellan den gamla jorden och den nya. Undvik väggar och låt jorden blandas!

  • Plantera gärna i sluttning. En sluttning ner mot en sjö är optimalt, där det är ett gynnsamt klimat med vatten som rör sig i marken. Undvik fickor och dalar där det alltid är kallare av vatten som rinner ner och bildar frost.

  • Plantera i lä där trädet är skyddat från blåst.

  • Ogräsfritt = sorkfritt! Håll sorkar borta genom att ha absolut rent från ogräs närmast trädet. Sorken är rädd för att synas där de inte kan gömma sig i ogräs.

  • Sätt upp nät runt stammen för att skydda mot kaniner, harar och andra djur.

De fyra nya sorterna:

Agnes – sommaräpple med ännu godare och fylligare smak än Discovery
Ganska litet träd med friska blad, korta grenar och mycket sporrar. De mörkrosa medelstora till stora frukterna mognar 1-2 veckor tidigare än modersorten Discovery. Grovt, saftigt vitt fruktkött med rosa inslag och aromatisk smak. Skördas 15-30/8 och kan lagras i 3-4 veckor. Rekommenderas för zon 1-3.

Trulsa – tidig höstsort som skördas precis när sommaren är slut
Medelstor gul frukt med strimmor av tegelrött och orangerött. Gult, fast och krasigt fruktkött med något segt skal. Kan bli barnens favorit med sin söta aromatiska smak. Ganska litet träd med stora, friska blad. Skördas 25/8-5/0 och håller drygt 4 veckor i kyllager. Rekommenderas för zon 1-3.

Lovisa – mild sort perfekt för den som annars har svårt för äppelsyra
Trädet är stort med långa grenar. Frukten är lik släktingen Katja men betydligt större.
Den har blankt skal, gul grundfärg med mörkröd täckfärg. Fruktköttet är fast och krasigt i början men mjuknar snabbt. Mild, söt och snäll smak som uppskattas även av de som inte brukar gilla äppelsyra. Skördas 10-20/9 och håller 4-6 veckor i kyllager. Rekommenderas för zon 1-3.

Folke – stora äpplen med mycket god lagringsförmåga
Grovt stort träd med stora friska blad. Mycket stor frukt i gulgrönt med orangeröd täckfärg. Fast och krasigt fruktkött som är vitt ganska länge. Sötsyrlig smak som först är lite sur, men efter 1-2 månaders lagring blir den god och aromatisk. Gör sig bra som matäpple. Plockmogen 1-15/10, ätmogen 1-2 månader senare och kan lagras ända till april-maj. Rekommenderas för zon 1-4.

 

Tips: Få koll på dina äpplen med en app

Vet du vilka äpplen som växer i din trädgård? Med appen Svenska äpplen från Nordiska museet får du hjälp att sortbestämma. Du kan också lära dig mer om äppelodling och äppelhistoria, ladda upp äppelbilder och placera dina träd på en karta.
Finns för Iphone, Ipad, Android och på webben här

12 november 2014 Elin Emborg
Annons
Annons
Mer om Trädgårdsväxter och krukväxter

Solsäkra och lättskötta! Här är 10 växter som tål torka!

Trädgårdsväxter och krukväxter Värmeböljor blir allt vanligare i takt med klimatförändringarna. Vill du satsa på fleråriga växter som tål torka? Här är 10 av våra favoriter!

Klematis – 10 vackra sorter och bästa skötseltipsen

Trädgårdsväxter och krukväxter Letar du efter en vacker klematis? Vi tipsar om 10 favoriter och hur du får dem att blomma år efter år.

5 fina gröna växter

Trädgårdsväxter och krukväxter När färgen på löven utanför fönstret ändrar färg och faller av är det extra härligt med lite grönt inomhus. Gröna växter är inte bara en vacker inrednin...

Mögliga dahliaknölar!

Trädgårdsväxter och krukväxter Varför möglar mina dahlior, undrar en av våra läsare. Här är expertens svar!

8 vackra amaryllis – så lyckas du med dem!

Trädgårdsväxter och krukväxter I början av november är det dags att ta fram amaryllislökarna, plantera om dem och se fram emot en ny blomning. Vi har valt ut åtta vackra sorter!

Så lyckas du med julblommorna

Trädgårdsväxter och krukväxter Ingen jul utan julblommor! Här får du tipsen för att lyckas med våra fem favoritväxter till jul.

7 sorters blommor till midsommar

Trädgårdsväxter och krukväxter Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan det vara svårt att hitta just gärdesgårdsblommor, istället tipsar vi om sju sorters härliga blommor som hör sommaren till. Om de har magiska krafter får du testa själv.

Medelhavsfeeling med olivträd!

Trädgårdsväxter och krukväxter Olivträd fyller hemmet och trädgården med en härlig medelhavskänsla. Satsa gärna på flera åt gången! Här får du fler tips.

Pimpa trädgården till jul

Trädgårdsväxter och krukväxter Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...