Fredskalla populär växt som förbättrar luften inomhus
Fredskalla populär växt som förbättrar luften inomhus Foto: Blomsterfrämjandet

Fredskalla – förbättrar luften inomhus

Trädgårdsväxter och krukväxter

Fredskallan är en populär krukväxt som är känd för sina ovala mörkgröna blad och distinkta blommor. Växten förbättrar inomhusluftens kvalitet.

Av: Madeleine Skiljaica/Line Dyrvig, 08 februari 2017

Fakta om fredskallan

Svenskt namn: Fredskalla

Latinskt namn: Spathiphyllum Wallisii

Annons

Engelskt namn: Peace Lily

Populära arter

Fredskalla är den mest populära arten. Därefter kommer fredskalla ”Domino " med sitt vackra utseende och fredskalla ”Mauna Loa” med sina fina proportioner och namn efter en vulkan på Hawaii.  

Läs mer om växterna som gör dig frisk här.

Fredskallans ursprung

Växten kommer ursprungligen från de tropiska regnskogarna i Centralamerika och norra Sydamerika. Där står de oftast under stora träd i skuggan. Spathiphyllum är relaterat till flamingoblomman (Anthurium), men har lättare för att växa. 

Hur ser fredskallan ut?

Växten är känd för sina långa ovala mörkgröna blad och dess vita ovala blommor, som sitter på en hög stjälk.

Fredskallan kan vara mellan 20-60 cm hög.

Blomstersäsong

Fredskallan blommar hela sommaren – ju större planta, desto fler blommor får den. Om det är hög luftfuktighet under vintern kan du ha turen att uppleva blomster hos fredskallan även denna årstid.

Fredskallan är en oerhört tacksam och tålig växt som med rätt omsorg kan stå sig i många år. 

Beskärning av fredskalla

Du behöver inte beskära fredskallan. Du kan bara ta bort vissna blommor och blad. Detta gör du genom att skära bort det specifika bladet eller blomman från växten.

Plantering och omplantering av fredskalla

När du köper en fredskalla är det viktigt att växten har antingen en blomma eller knopp. Bladen ska vara gröna, vackra och glänsande.

Fredskallan är en relativt tacksam krukväxt och har du gröna fingrar är den lätt att ta hand om. Den har inga större krav på ljus och bör inte placeras i ett fönster med direkt solljus.

Varje år bör du plantera om fredskallan i en större kruka, så växten har mer utrymme att växa och bli större i.

Dela fredskalla

Fredskallan klarar sig i många år. Men för att säkerställa en bra tillväxt och att plantan ska må så bra som möjligt, bör den delas med 3-4 års mellanrum.

Du kan dela upp fredskallan på fler olika sätt. Det enklaste sättet är att dela upp roten på våren, genom att försiktigt halvera växten med kniv, från rotsystemet och upp. För att sedan plantera om i mindre krukor. Det är viktigt att täcka alla rötter med jord.

Vattning

Fredskallan kräver relativt mycket vatten och under sommarmånaderna kan den behöva vattnas 2-3 gånger i veckan. Under vintern kan det däremot räcka med 1 gång i veckan.

Jorden bör hållas fuktig, vilket du kan göra genom att bespruta växten med en vattenspruta eller placera våt vitmossa i krukan. Du kan även placera fredskallan i en självvattningskruka.

Gödning

Fredskallan bör gödslas efter behov, ungefär en gång i månaden.

Användning av växt

Fredskalla är en välkänd och uppskattad krukväxt, men kan även användas vid dekorationer, där den kan överleva väldigt länge.

Placering av fredskalla

Under sommaren bör fredskallan placeras i halvskugga och inte i direkt solljus. Växten mår bra i en temperatur på 18-21 grader. Den mest idealistiska temperaturen under vintern är 16-18 grader. Fredskallan växer generellt långsammare under denna årstid.

Var medveten om att fredskallan är giftig både för djur och människor – den bör därför placeras med omsorg.

 

Läs mer om giftiga inomhusväxter för djur här.

 

08 februari 2017 Madeleine Skiljaica/Line Dyrvig
Annons
Annons
Mer om Trädgårdsväxter och krukväxter

Solsäkra och lättskötta! Här är 10 växter som tål torka!

Trädgårdsväxter och krukväxter Värmeböljor blir allt vanligare i takt med klimatförändringarna. Vill du satsa på fleråriga växter som tål torka? Här är 10 av våra favoriter!

Klematis – 10 vackra sorter och bästa skötseltipsen

Trädgårdsväxter och krukväxter Letar du efter en vacker klematis? Vi tipsar om 10 favoriter och hur du får dem att blomma år efter år.

5 fina gröna växter

Trädgårdsväxter och krukväxter När färgen på löven utanför fönstret ändrar färg och faller av är det extra härligt med lite grönt inomhus. Gröna växter är inte bara en vacker inrednin...

Mögliga dahliaknölar!

Trädgårdsväxter och krukväxter Varför möglar mina dahlior, undrar en av våra läsare. Här är expertens svar!

8 vackra amaryllis – så lyckas du med dem!

Trädgårdsväxter och krukväxter I början av november är det dags att ta fram amaryllislökarna, plantera om dem och se fram emot en ny blomning. Vi har valt ut åtta vackra sorter!

Så lyckas du med julblommorna

Trädgårdsväxter och krukväxter Ingen jul utan julblommor! Här får du tipsen för att lyckas med våra fem favoritväxter till jul.

7 sorters blommor till midsommar

Trädgårdsväxter och krukväxter Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan det vara svårt att hitta just gärdesgårdsblommor, istället tipsar vi om sju sorters härliga blommor som hör sommaren till. Om de har magiska krafter får du testa själv.

Medelhavsfeeling med olivträd!

Trädgårdsväxter och krukväxter Olivträd fyller hemmet och trädgården med en härlig medelhavskänsla. Satsa gärna på flera åt gången! Här får du fler tips.

Pimpa trädgården till jul

Trädgårdsväxter och krukväxter Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...