Förljuva livet med liljor

Fyll trädgården med liljor så får du blomsterprakt långt in på hösten.


Den här orient-hybriden har flammat i min trädgård i 15 år och blir bara vackrare trots att den står i liljeovänlig tung lerjord!

Tillhör du dem som blir litet vemodig när högsommaren har passerat och gammelrosor och luktpioner har gjort sitt? De underbara sommardofternas tid är förbi – ett helt år till nästa gång. Tror man…Det finns en mycket bra medicin för sådana blomsterdepressioner! Liljor, sensommarens och höstens aristokrater.

Numera lättodlade

Liljorna tillhör den utvalda skara av växter som man går och längtar efter, precis som man gör med vårens första sippor, junis syrener och julis mormorsrosor. Liljans klocka är klassiskt skön, och så är det den speciella doften som finns hos många sorter. Den karaktäristiska som svävar i pustar över nejden, söt och kryddig, som en hälsning från fjärran exotiska länder. Nej, liljor vill jag inte vara utan ett endaste år!

Vågar man sig på liljor, de lär ju vara så svåra? Den frågan får jag ofta, och svaret är ett obetingat Ja! Förr ansågs liljorna tillhöra trädgårdens verkliga kinkfröknar, men det var på den tid när utbudet i handeln mest bestod av gamla arter. Numera finns det mycket lättodlade sorter. De tillhör främst de asiatiska hybriderna och orientliljorna, Lilium Orient-gruppen, som anses som en revolution inom liljevärlden. De här liljorna är mycket användbara i olika sammanhang. De trivs såväl i sol som i skuggigare lägen. Man kan sätta dem i en rabatt och låta deras dekorativa svällande knoppar, på ibland 1,5 meter höga stänglar, svaja ovanför blommande perenner. Så gör man i England, där det anses som höjden av blomsterkonst att ha liljor som utropstecken bakom låga rabattrosor eller bulliga doftpioner.

Liljor trivs också i framkanten av ett busk- eller naturparti och doftälskaren inreder sig en liten oas med en inbjudande sittplats, inramad av liljor. Även den som odlar på balkong kan njuta av liljor, eftersom de trivs förträffligt i stora krukor.

Här är mina egna favoriter:

Orientliljan ’Casa Blanca’, den underbaraste av dem alla! Hon är vit som nyfallen snö och doftar obeskrivligt. Mycket rikblommig – förra sommaren räknade jag till 29 enorma klockor från tre lökar!

’Casa Blanca’ är hänförande i grupper på skuggigare platser där de vita blommorna lyser magiskt i skymningen. Till exempel i en liten sittvrå i ett lugnt och stilla läge, där liljedoften frigörs och sveper runt i vågor. ’Casa Blanca’ har den berömda gullbandsliljan, Lilium auratum, i blodet. Denna nästan lika vackra – och om möjligt ännu finare doftande – ”mormor” är värd ett försök, även om man får ”gulla” litet extra med gullbandsliljan och bjuda på djup mjuk lövkompostjord.

’Black Beauty’ är det lockande namnet på en ny hybrid av sällsam skönhet. Hon får massor med turbanformade blommor i safirrött och de starkt bakåtrullade kronbladen har en vit kant och en grön stjärna vid basen. Black Beauty kan bli två meter hög och sprider sig i sidled.

En raffinerat mönstrad orientlilja i vinrött är ’Star Gazer’.

Två eldigt röda sorter är ’Fire King’ och ’Staccato’ som blir flammande inslag i höstträdgården. Det finns många fina hybrider att välja bland.

Bland de gammeldags arterna tillhör kungs- och kejsarliljorna de oemotståndliga: den vita kungsliljan, Lilium regale, är älskad för sin doft, och hennes ”kusiner”, den gyllengula ’Golden Splendour’ (bilden) och den orangegula ’African Queen’, Lilium Regale-gruppen. De är lättodlade även om de kan gå tillbaka med åren. Men då sätter jag nya, för jag kan inte leva utan dem. De blommar oftast redan första året, och om man är generös med att på hösten täcka deras växtplats med lövkompost ( liljors lördagsgodis!) – så blir de vänligt stämda.  Krolliljan, Lilium martagon, utgör ett undantag från regeln när det gäller blomningstiden. Hon visar upp sina romantiska rosa eller vita ”turbaner” redan vid midsommartid och stortrivs i ett halvskuggigt läge under lövfällande buskar och träd. Där är jorden är rik på mylla från förmultnade höstlöv. Krolliljan är mycket levnadsglad. Om frökapslarna får sitta kvar över vintern självsår den sig livligt och bildar med tiden stora bestånd, till och med i gräs. Man kan också kasta ut mogna fröer på den önskade växtplasen. I näringsrik rabattjord blir krolliljan en magnifik planta. Ett charmigt sällskap till gammaldags perenner som t ex den samtidigt blommande bondpionen.   Tigerliljan, Lilium lancifolium, tillhör de folkkära stugblommorna som ofta lever kvar i gamla trädgårdar, där de fram på hösten bildar höga apelsinröda bestånd. Varianten stor tigerlilja, Lilium lancifolium var. splendens, är en tvilling med större blommor.

Så klarar du liljorna

September är en bra planteringstid. Jorden bör vara lucker och mullrik med inslag av brunnen lövkompost och grus. Kalka inte, även om moderna hybrider är kalktoleranta.

Bra dränering är viktig: Gräv upp jorden till 30-40 cm:s djup. Bottna med ett lager grus eller grov sand. Ställ löken på det, så att den hamnar 15-20 cm under markytan. Omge löken med sand. Fyll halva gropen med jord, vattna och fyll igen gropen. Liljor trivs i sluttande lägen där överflödigt vatten rinner bort.

Om liljorna står soligt: sätt en marktäckare med grunt rotsysten runt plantan, så att rötterna får skugga.

Berika varje höst jorden med ett 10 cm tjockt lager brunnen lövkompost uppblandad med en näve benmjöl.

Se upp för den lackröda liljebaggen!

Den kan fördärva en lilja. Kolla plantan dagligen. Baggen är smart! Om den anar fara kastar den sig till marken och vänder den svarta magen uppåt för att inte synas. Lägg en tidning under plantan, skaka den så att liljebaggarna faller på den. Oskadliggör dem. Var extra uppmärksam under våren-försommaren då de snabbt förökar sig.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar