Annons

Förbered sommarens odlingar på fönsterbrädan

Trädgårdsväxter och krukväxter

Varför inte förbereda sommaren genom att förkultivera/odla växter inomhus?

Av: Britt-Louise Malm, 14 januari 2001

När vårens första varma solstrålar kikar in genom fönstren börjar det kittla i "de gröna fingrarna". Längtan efter att odla är alltid stor så här års. Kanske börjar tankarna vandra till sommarstugan och det härliga livet på landet.

Läcker frönyhet från Weibulls är ampeltomaten "Microtom"

Varför inte förbereda sommaren genom att förkultivera/odla växter inomhus? Ställ några lådor på fönsterbrädorna eller på en bänk som står framför fönstret. En annan bra idé är att använda någon form av lagerhylla som "odlingsbänk". Placera hyllan framför fönstret så att växterna får tillräckligt med ljus, men ställ inte lådor på nedersta hyllan dit fönsterljuset inte når ner.

Annons

Än hinner du förså

Har du inte sått några växter än, är det verkligen hög tid att sätta igång.

Vissa frösorter måste man så redan i februari, men misströsta inte. Du har ett stort urval av växter att välja på som kan sås i april, och ändå hinner bli tillräckligt stora till det är dags för utplantering. Visserligen kan man köpa en hel del plantor av både grönsaker och blommor direkt i handeln, men att så själv är både roligare och billigare. Naturligtvis är det förenat med en del extraarbete, men för den som tycker om att pyssla med växter, är det ofta ett kärt nöje.

Svåraste momentet med odlingen är att välja växtsorter. Det finns så mycket som ser lockande och spännande ut. Grönsaker klarar man sig helt enkelt inte utan! Välj i första hand sorter som du äter ofta. För många hör sallat, tomat och persilja till växtvärldens basvaror. Det behöver inte alls vara tråkigt att odla de traditionella grönsakssorterna. Titta bara på utbudet av sorter när det gäller sallat och tomat! Här finns allt man kan önska. Bland sallatssorterna finns exempelvis friséesallat med krispiga blad, bataviasallat med krusiga grönröda blad, plocksallat med läckert röda eller gröna blad, rucolasallat med kryddig smak och till och med sparrissallat. Den sistnämnda kombinerar egenskaperna hos sallat, sparris och selleri. Weibulls har en trevlig sallatsblandning som innehåller fem olika sorter, huvud-, isbergs-, eklövs- samt plocksallat i grönt och rött.

Tomater i ampel

När det gäller tomat kan du välja mellan sorter som har röda, gula, orangegula, eller strimmiga frukter. Det finns varianter från de med stora frukter, som bifftomat, till sorter med pyttesmå frukter, som körsbärstomat. Även frukternas former varierar. Det finns allt från helt runda till avlånga och till och med päronformade tomater. Lågväxande tomatsorter lämpade för ampelodling är mycket användbara eftersom de är både goda och dekorativa. Vad ser väl mer inbjudande ut en ampel fylld med dignande tomatplantor!

Det är en klar fördel att, innan man väljer fröer, tänka igenom hur man vill att planteringarna ska se ut. En god idé är att skissa upp tänkbara växtkombinationer på ett papper och fundera över vad som ska planteras ut i landen och vad som ska växa i urnor, amplar och lådor.

Låt fantasin flöda! Vem har sagt att bara blommande växter kan frodas i ampel. Det är även läckert att skapa en "nyttoplantering" i en eller ett par av amplarna. Blanda exempelvis olika sorters grönsaker och kryddväxter i samma ampel. För att få lite mera färg kan man stoppa i ett par krasseplantor. Även krassen är ätlig och mycket dekorativ i sallader.

Våga blanda ätliga växter med blommor, så kan du få så här läckra rabatter. En ampel med bl a sallat och timjan, är också ett exempel på annorlunda arrangemangTag med persiljan och salladen till landet

Grönsaker i balkonglådor, urnor och trä-spannar är också trevligt. Placera gärna något kärl med ätliga växter intill sittplatsen, då är det lätt och smidigt att få färska grönsaker på matbordet. Förvara gärna ett par planteringskärl med grönsaker på annan plats i trädgården och flytta fram dem när växterna börjar sina i det första. Persilja, sallat, gräslök och kanske någon kryddväxt som exempelvis citronmeliss, oregano, krusmynta eller timjan, kan vara en fin kombination.

Persilja tar ganska lång tid på sig att gro. För att få snabbare skörd kan man så lite persilja inomhus på våren. Så helst i en liten urna eller ett tråg och låt persiljan stå kvar i kärlet när du flyttar ut odlingarna till landet. Vill man ha tidig skörd av sallat, kan man även så lite frö inomhus för senare utplantering i trädgårdslandet eller i urnor och tråg.

Japaninspirerade wokgrönsaker

Det internationella köken har inspirerat svenska fröfirmor. Numera finns en mängd intressanta grönsaker att välja på. Bröderna Nelsons har exempelvis en spännande blandning av fem sorters japanska bladgrönsaker. De har många användningsområden som spenat, sallat, lätt kokta eller wokade.

Weibulls har flera intressanta växter från det orientaliska köket som "Helig basilika" med smak som påminner om anis och mynta. Här finns också kinesisk kål "Nagaoka" som används till sallader och wok samt en typ av sallatskål "Pak choy", som är bra att woka. Även Impecta har satsat på det asiatiska köket. I sortimentet finns bl.a. blad-amarant "Calaloo Red" - kinesisk spenat med dekorativa röd- och grönbrokiga blad. Salladssenap, "Green in Snow", är en annan intressant bladgrönsak med mild, svagt kryddig smak. Den sistnämnda är speciellt lämpad för höst- och vinterskörd.

Glöm inte blommorna

Blommor ska man slösa med om man kan, för ingenting är så uppiggande som att titta på ljuvliga blommor och inandas dess dofter.

Tagetes, krasse och blomman för dagen är växter som relativt snabbt kommer upp ur jorden och en annan fördel är att de är ganska lättskötta. Även om man inte är utrustad med "gröna fingrar" lyckas man oftast med de här växterna förutsett att man vattnar och gödslar dem förstås. En annan lättodlad och färgstark växt är palettblad. Den används ofta som krukväxt, men är minst lika användbar ute i lådor och urnor under sommarhalvåret. Växten odlas främst för bladens vackra färger och mönster. Bland fröföretaget Coops nyheter finns en sort av palettblad som heter "Giant exhibition". Sorten är både vacker och snabbväxande.
Finns det tillräckligt med odlingsyta vid sommarstället kan man unna sig en säng med snittblommor. Så exempelvis lejongap, aster, sommarrudbeckia, luktärt eller zinnia i låda inomhus för senare utplantering. Luktärt kan visserligen sås direkt på friland, men genom förodling en tid inomhus kommer de snabbare i blom. Glöm bara inte bort att ge plantorna stöd när de börjar växa.

Snabbväxande squash och solros

Om man är otålig och snabbt vill se resultat av sina odlarmödor är solros, squash och pumpa "växtvärldens sprinters". Redan efter en vecka kan plantorna vara decimeterhöga. Detta brukar inte minst uppskattas av barn, som gärna vill se att det händer någonting med deras fröer. Solrosor kan även sås direkt på växtplatsen utomhus, men genom att förkultivera dem inomhus får man dem att gå i blom snabbare. Varför inte fylla en rabatt med solrosor i olika höjder och färger? Här finns det massor att välja på. Sorter med små blommor och stora blommor.

Varianter med låga plantor på några decimeter, till jättehöga på upp emot fem meter. Solrosor finns i många färgnyanser i gult, orange, rött, cremefärgat såväl som flerfärgade sorter. Solrosorna är fantastiskt vackra i rabatterna, men de är minst lika dekorativa inomhus i vas. De låga, lite buskigare sorterna, passar utmärkt att odla i kruka eller urna.

Tips vid sådden

Läs på baksidan av fröpåsen när respektive sort bör sås.

- Se till att de sålådor du använder är ordentligt rengjorda.

- Använd såjord som är lite magrare.

- Fukta igenom jorden innan du sår, annars flyter fröna lätt omkring när du vattnar.

- Läs på fröpåsen vilket sådjup respektive sort kräver.

- Lägg på sålådans lock när fröna är på plats. Se till att det kommer in luft i minidrivhuset, annars bildas lätt mögel på jorden.

- Ställ lådan på ett varmt ställe.

- Håll jordytan fuktig hela tiden, men låt den inte bli genomvåt. Vattna helst med duschflaska.

- När fröna har grott ska sålådan stå ljust och gärna lite svalare.

- När plantorna är hanterbara och börjar trängas i lådan ska de planteras om i småkrukor. Använd då vanlig krukväxtjord som är mer näringsrik.

- När plantorna börjar sätta igång och växa efter omplantering är det dags att börja ge dem gödning.

Tips vid utplanteringen

Plantorna som har förkultiverats inomhus behöver en långsam tillvänjning till utomhusklimatet. Undvik att placera dem i blåsiga, kalla eller starkt soliga lägen. Helst ska de bara stå ute någon timme om dagen i början, för att sedan successivt öka på tiden innan de planteras ut för gott. Om det inte är möjligt kan man täcka plantorna med fiberduk som skyddar dem mot stark sol och även mot svala nätter. Försäkra dig om att frostnätterna är över innan de små plantorna lämnas kvar utomhus.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
14 januari 2001 Britt-Louise Malm
Annons
Annons
Mer om Trädgårdsväxter och krukväxter

Solsäkra och lättskötta! Här är 10 växter som tål torka!

Trädgårdsväxter och krukväxter Värmeböljor blir allt vanligare i takt med klimatförändringarna. Vill du satsa på fleråriga växter som tål torka? Här är 10 av våra favoriter!

Klematis – 10 vackra sorter och bästa skötseltipsen

Trädgårdsväxter och krukväxter Letar du efter en vacker klematis? Vi tipsar om 10 favoriter och hur du får dem att blomma år efter år.

5 fina gröna växter

Trädgårdsväxter och krukväxter När färgen på löven utanför fönstret ändrar färg och faller av är det extra härligt med lite grönt inomhus. Gröna växter är inte bara en vacker inrednin...

Mögliga dahliaknölar!

Trädgårdsväxter och krukväxter Varför möglar mina dahlior, undrar en av våra läsare. Här är expertens svar!

8 vackra amaryllis – så lyckas du med dem!

Trädgårdsväxter och krukväxter I början av november är det dags att ta fram amaryllislökarna, plantera om dem och se fram emot en ny blomning. Vi har valt ut åtta vackra sorter!

Så lyckas du med julblommorna

Trädgårdsväxter och krukväxter Ingen jul utan julblommor! Här får du tipsen för att lyckas med våra fem favoritväxter till jul.

7 sorters blommor till midsommar

Trädgårdsväxter och krukväxter Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan det vara svårt att hitta just gärdesgårdsblommor, istället tipsar vi om sju sorters härliga blommor som hör sommaren till. Om de har magiska krafter får du testa själv.

Medelhavsfeeling med olivträd!

Trädgårdsväxter och krukväxter Olivträd fyller hemmet och trädgården med en härlig medelhavskänsla. Satsa gärna på flera åt gången! Här får du fler tips.

Pimpa trädgården till jul

Trädgårdsväxter och krukväxter Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]