Duka upp för vårens blomsterfest

Vårens första tulpaner är en fröjd för de flesta villaägare - och dessvärre för rådjuren också. Men du behöver inte avstå från vårblommorna för rådjurens skull - överlista dem, eller möt våren i sällskap av underbart doftande narcisser eller ståtliga allium istället.


En vår när rådjuren ätit upp alla mina knoppande tulpaner bestämde jag mig: nu får det vara slut! Det kändes tomt efter tulpanerna följande år…Ska man behöva avstå från dessa vårliga charmörer bara därför att viltet betraktar dem som delikatesser? Nej! Skam den som ger sig. Lura de vilda vännerna istället!

En pärla för den som älskar doftande blommor är den läckert vit-gultonade narcissen ’Pipit’, Jonquilla-gruppen.

Den ombesjungna poetnarcissen med sina ljuva snövita blommor som doftar himmelskt.

Odla lika lätt som att poppa popcorn

De flesta arter och sorter av tulpaner är mycket lätta att lyckas med. Hör bara vad experten Kenneth Lorentzon skriver i boken Tulpan: ”Tag en lök och gör ett lämpligt hål, 5 till 15 cm djupt. Sätt löken på botten och fyll igen hålet. Under den senare delen av våren kommer den upp och blommar. Det är lika enkelt att odla tulpaner som att poppa popcorn i mikron!”

Kenneth gör ett förbehåll: jorden måste vara väldränerad, lucker och välgrävd. Han påpekar att tulpaner är en av de få lökväxter som man med god behållning kan köpa på rea på senhösten. Det erfor jag en gång när jag fick lökar av en trädgårdsvän. Frosten hade börjat krypa ned i backen. Min vän rådde mig att ta ett spett och ”spetta” ned dem i jorden! Tulpanerna blommade livligt följande vår.

Narcisser – vårträdgårdens guld

Har du mycket stora problem med viltet? Satsa på rådjurssäkra arter som narcisser. Påsk- och pingstliljor är vårträdgårdens guld, undersköna, lättodlade och ofta väldoftande. Den finaste av dem alla, den äkta poetnarcissen, Narcissus poeticus, doftar ljuvligt och blommar sent, ungefär vid pingsttid. Den har varit älskad sedan antikens dagar. Om det vittnar skalden Homeros bevingade ord: ”Vid dess väldoft ler himmel och jord och havets salta böljor”. Den snövita poetnarcissen är underbar tillsammans med tidiga perenner, som t ex löjtnantshjärta, Dicentra spectabilis.

Under senare år ha det dykt upp många nya fantastiska sorter, storblommiga i former och färgkombinationer som vi inte sett tidigare. Stjärnnarciseerna (Narcissus x incomparabilis), ofta kallade fjärilsnarcisser, utmanar habegäret med sin stora bikrona som breder ut sig över kronbladen. Två hänförande sorter är ’Cassata’ med solgul bikrona och ’Palmarez’ i vitt-aprikos. Det finns det också sorter med rosa bikronor. Några av de vackraste heter ’Petit Four’, Pink Pride’, ’Romance’, Rose Caprice och Rosy Sunrise.

’Spellbinder’, en ny utsökt storblommig narciss i läckert månskensgult. Rosa trumpeter är modernt hos pingstliljor. Den här heter ’Rose Caprice’.

Glöm inte de gamla arter för de nya stjärnorna! Botaniska sorter är mycket värdefulla för sin tidiga blomning och passar fint i vårängen. Bland sådana finns ljuvligheter som har flera nickande gracila klockor på samma stjälk. De tillhör den doftande Narcissus Triandus-gruppen. En ängel bland dem är snövita ’Thalia’. Utsökt doftande är också jonkvillerna, Narcissus jonquilla.

 Narcisser är användbara i många olika sammanhang. Inte minst under buskar och träd, där de trivs särskilt väl, eftersom jorden torkar ut på sommaren och lövverket skuggar bladen, som måste få vissna ned i fred. Låter du nedfallna höstlöv ligga kvar på deras växtplats så ler de extra tacksamt kommande vår.
De flesta är lättodlade och anspråkslösa, men gillar inte extremt tunga jordar. Kompakt lerjord lättas upp med mullämnen och grov sand. Strö även benmjöl i jorden – det gillar alla lökväxter. Planteringsdjupet bör vara minst 15 cm. Och kom ihåg: plantera narcisser tidigt. Ju förr de bäddas ned desto fräschare och morgonpiggare blir de i vår!

Ett paket med Rembrandt-tulpaner innehåller ofta blommor i blandade färger. Inte en blomma är den andra lik i mönstringen. En av de populäraste ”papegojorna” för snitt är glamorösa ’Estella Rijnveld’.

Allium, den nyaste stjärnan

Har du frapperats av de magnifika bollarna i lila toner som strålar på meterhöga stjälkar i trädgårdarna på senvåren? De dök upp och blev modeblommor för några år sedan. Det finns flera arter av dessa prydnadslökar. Den vanligaste, och kanske allra vackraste är kirgislök, Allium aflatunense ’Purple Sensation’. Spännande är också den himmelsblå azurlöken, Allium caeruleum, lila stäpplök, Allium christophii, rosalila jättelök, Allium giganteum och violett fyrverkerilök, Allium schubertii.

Allium är en inspirerande blomma som passar på många håll i soligt-halvskuggigt läge i lätt sandblandad jord. Den är en sevärdhet som solitär, och mycket effektfull planterad på rad, t ex längs en gång. Särskilt fint står lila prydnadslök mot rosa, limegröna och månskensgula blommor. Garanterat rådjurssäker är den också. Även sorkar håller sig borta. Allium självsår sig livligt. Efter några år kan den dyka upp långt från växtplatsen, eller bilda ett hänförande violett hav till åskådarens förtjusning.

’Prinsessan Irene’ blommar tidigt i trendiga soluppgångsnyanser och doftar utsökt. Alliums utsökta boll av små stjärnformade blommor i violett med grönt ”öga” i mitten.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar