Annons

Dahlian - en glamour-girl med herrtycke

Trädgårdsväxter och krukväxter

Nu kommer de gamla gentlemännens "blomsterfästmö" dahlian tillbaka. I all sin koketta och glamorösa prakt var hon under många år på 1900-talet "ute" i blommornas innekretsar, av växtsnobbar betraktad som en vulgär prålfröken. Men nu är glamouren tillåten i trädgården igen.

Av: Lisa Winnerlid Foto: Christer Andréason, Sven-Gösta Johansson, 29 mars 2005


Ljuv charm har näckrosdahliorna som finns i fina pastelltoner, här rosa 'Crutchfield'.

Dahlian är en av blomstervärldens mest glittrande "filmstjärnor". Tack för det! Varför skulle vi inte låta oss tjusas av något så exotiskt överdådigt den korta tid som vi får njuta av trädgårdsblommor i vårt land? Det var i slutet av 1980-talet som dahliaintresset vaknade på nytt. En bortglömd gammal sort vid namn 'Bishop of Llandaff' dök upp på arenan i trädgårdarnas förlovade land England. Den visades på Chelsea Flower Show och slog världen med häpnad. Det gick som det brukar gå när en växt introduceras på den prestigefyllda växtutställningen; snart var "biskopen" en måste-ha-blomma, och man började forska efter andra dyrgripar i dahliornas enorma släkte. Det resulterade i att vi idag kan välja bland massor med dahlia-delikatesser. Bara de svenska företagen Bröderna Nelson och Weibulls saluför ett sextiotal olika sorter.


Den gammaldags georginrabatten är inne igen. Den ska bestå av enbart dahlior i olika färger och former. En grann syn från högsommar till höst.

Annons

Döpt efter Linnés lärljunge

Den som gav namn åt dekorativdahlian 'Bishop of Llandaff' var en fåfäng biskop. Han var dahliafantast och när han på 1920-talet fick se en ny makalöst vacker hybrid, som en god vän korsat fram, utbrast biskopen av Llandaff: "Döp blomman efter mig, överhuvudet till det mäktigaste biskopsdömet i Wales! Den här blomman kommer en dag att få stor makt!" Han blev sannspådd. 'Bishop of Llandaff' är världsberömd. Älskad av växtdesigners och entusiaster som fängslas av den eldigt röda enkla blomman med lysande gul mitt och ett bladverk i mörkaste mahogny. Knölar säljs numera allmänt och "biskopen" rekommenderas varmt som ett lysande smycke i sensommar- och höstträdgården.


Som en läcker karamell: 'Mick's Peppermint' med trendigt strimmiga blommor.


'Fascination' har mahognyfärgat bladverk, raffinerat mot de varmrosa blommorna. Låg, förgrenar sig fint och passar därför extra bra i kruka.

Dahliorna tillhör trädgårdskuturens klassiker och redan under sin första storhetstid på 1800-talet var dahlian en blomma med herrtyckte. Linnélärljungen Andreas Dahl blev hänförd när han först såg växten i blom och lär ha varit mycket stolt över att den fick sitt vetenskaliga namn Dahlia efter honom. I Sverige blommade dahlian första gången 1810 hos en trädgårsmästare i Skåne. Först var växten förbehållen slottens och herresätenas trädgårdar, men kom snart att bli en stor favorit även i torpartäpporna. Och det var morfar och farfarsfar - inte mormor och farmorsmor - som planterade och pysslade om dahliorna!


Månskensgula 'Esau' har dekortivdahlians typiska blomform: tätt fylld med prydligt ordnade kronblad.

Förför maken med dahlior

Låt dig inspireras av de gamla herrarna! Är det litet svårt att väcka blomsterintresset hos den gräsmatte-favoriserande äkta hälften? Försök förföra med dahlior! Inspirera maken att göra en dahliahäck som omgärdar hans potatisland, där det brukar se skräpigt ut. Det var vanligt i gamla trädgårdar där det var mannen skötte grönsakslandet. Ett annat charmigt gammaldags sätt att använda dahlior är att göra en "georginrabatt". Förr kallades dahlior för georginer, och man samlade på många olika sorter i en lång bred rabatt som uteslutande skulle innehålla dahlior. Dahlior är ett underbart sällskap till senblommande perenner, men man bör tänka på att bara sätta en eller två lökar - annars stjäl dahlian hela föreställningen! I ensamt majestät kan dahlian bli ett utflyktsmål som syns på långt håll i trädgården. Många sorter passar förträffligt för krukodling. Ju större kruka desto magnifikare blomning.


Dahlior i soluppgångstoner, som kaktusdahlian 'Ludwig Helfert' i aprikos, är toppmoderna. Det finns även utsökta sorter i lax, persika och brons.

Vinterförvara knölen

Minst en vecka får man njuta av dahlian i vas och det behövs inte många stjälkar för att få fantastisk effekt. Klipp dem helst tidigt på morgonen eller på kvällen. Ta bort alla blad som hamnar nedanför vattennivån. Snitta stjälken snett och byt ofta till kallt vatten.

Det lär finnas över 20 000 olika sorter av dahlior i världen. Släktet är indelat i olika grupper. De vanligaste i odling är anemon-, dekorativ-, halskrås-, kaktus- och pompondahlior. Nya sorter som kallas "Dinner Plate" har under senare år väckt sensation med sina blommor stora som mattallrikar. Dahlian är ursprungligen ett barn av Mexikos och Columbias heta sol. Därför är det inget mindre än ett under att de kan prunka så magnifikt och länge i vårt nordiska klimat. Växten betraktas som ettårig, eftersom den inte tål våra vintrar, men den går utmärkt i hela landet och kan bli mycket gammal om man spar knölen. Ta upp den före första frosten. Låt den torka och skaka av jorden. Läg knölen i torvmull och vinterförvara den torrt, mörkt och svalt. Då kommer din dahlia att bli en blomstervän som åldras med stort behag och generöst bjuder på fler och vackrare blommor för varje år som går.


Pompöst sköna är kaktusdahliorna. Sorter som den eldröda 'Forrestal' betraktades tidigare som höjden av vulgaritet - idag är de jätteinne!

Följ morfars pålitliga knep!

1. Plantera inte för tidigt på friland. Början av maj är ett riktmärke för mellansverige. Dahlior är extremt köldkänsliga. Skott som sticker upp ur marken klarar inte nattfrost. Vid risk: täck dem med en tidning. Förkultivering ger tidigare blomning och är lämpligt i norr.

2: Sol och kogödsel är hemligheten bakom stora fina blommor. Jorden ska vara näringsrik. Blanda upp jorden i planterinsgropen med en liter brunnen kogödsel. Sätt knölarna 5 cm djupt med ca 50 cm:s avstånd. Passa med vattenkannan den första månaden.

3. "Skrytdahlior" med enorma blommor får du om du tar bort knopparna på sidoskotten, men blomningstiden blir kortare. Stötta stjälkarna i tid eftersom dahliornas blomhuvuden är tunga.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
29 mars 2005 Lisa Winnerlid Foto: Christer Andréason, Sven-Gösta Johansson
Annons
Annons
Mer om Trädgårdsväxter och krukväxter

Solsäkra och lättskötta! Här är 10 växter som tål torka!

Trädgårdsväxter och krukväxter Värmeböljor blir allt vanligare i takt med klimatförändringarna. Vill du satsa på fleråriga växter som tål torka? Här är 10 av våra favoriter!

Klematis – 10 vackra sorter och bästa skötseltipsen

Trädgårdsväxter och krukväxter Letar du efter en vacker klematis? Vi tipsar om 10 favoriter och hur du får dem att blomma år efter år.

5 fina gröna växter

Trädgårdsväxter och krukväxter När färgen på löven utanför fönstret ändrar färg och faller av är det extra härligt med lite grönt inomhus. Gröna växter är inte bara en vacker inrednin...

Mögliga dahliaknölar!

Trädgårdsväxter och krukväxter Varför möglar mina dahlior, undrar en av våra läsare. Här är expertens svar!

8 vackra amaryllis – så lyckas du med dem!

Trädgårdsväxter och krukväxter I början av november är det dags att ta fram amaryllislökarna, plantera om dem och se fram emot en ny blomning. Vi har valt ut åtta vackra sorter!

Så lyckas du med julblommorna

Trädgårdsväxter och krukväxter Ingen jul utan julblommor! Här får du tipsen för att lyckas med våra fem favoritväxter till jul.

7 sorters blommor till midsommar

Trädgårdsväxter och krukväxter Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan det vara svårt att hitta just gärdesgårdsblommor, istället tipsar vi om sju sorters härliga blommor som hör sommaren till. Om de har magiska krafter får du testa själv.

Medelhavsfeeling med olivträd!

Trädgårdsväxter och krukväxter Olivträd fyller hemmet och trädgården med en härlig medelhavskänsla. Satsa gärna på flera åt gången! Här får du fler tips.

Pimpa trädgården till jul

Trädgårdsväxter och krukväxter Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]