Blommande jul

Det är inte långt kvar till jul och dags att fundera över vackra julprydnader. För många av oss är det tradition att driva upp en amaryllis eller två och kanske skaffa några hyacinter. Det blir ofta väldigt vackert. Men det går att göra så mycket mer och annorlunda.


Juluppsättningar i all ära, men visst blir de emellanåt lite trista? Hyacinter är underbara – men många är allergiska mot den starka doften, och visst är julstjärnor vackra, men de vissnar ju aldrig?

Om man dessutom inte kan slänga en blomma, står de där i evighet. Vi funderade över lite annorlunda och fantasifulla julprydnader och tog kontakt med Jenny Strandh Blomsterdesign i Oxie. Bygden Oxie i Skåne är för övrigt sedan århundraden känd för sin feta jord och därmed för böndernas välfärd. Där utbildas idag många av Sveriges skickliga florister. Förutom att ge kurser arbetar Jenny också med att blomstersmycka vid stora fester och bröllop runt om i Skåne. Men nu är det alltså dags för en annorlunda jul.

Rosor och kottar i zink 

En julgrupp, så stor eller så liten man vill, och dessutom enkel att åstadkomma. De små zinkkärlen ger en fin brytning mot de varmt röda rosorna och mustiga kottarna. Tryck ned väl blött oasis i kärlen. Stick sedan ned en bit av rosens stjälk och kotten, som man antingen plockat själv eller valt att köpa i en välsorterad blomsteraffär, där också zinkkärl finns att få tag på. Vira lite mjuken, Scarosa, med så kallad buljongtråd och linda runt rosens stjälk. Kanelstänger, som hålls ihop med tråd, fästs med ståltråd i oasisen.

Amaryllis i glasvas

I en enkel glasvas har Jenny lagt en gelé som uppblandat med vatten ser ut som krossad is. Gelén går att finna hos någon av de stora kedjorna eller i blomster- och inredningsaffärer. Skär av amaryllisens långa stjälkar och tillvarata de avskurna stjälkarna och lägg dem ovanpå gelén. Bind ihop amaryllisen med silvertråd och skydda stjälken mot den tunna tråden med murgröneblad. Linda en oasisboll med murgröna som fästs med silvertråd. Komplettera med några grässtrån av typ Typha. Låt allt bilda ett stilleben i en rymlig glasvas.

Jennys höga juldekoration

Av röda nejlikor, Dianthus, skapade Jenny en dekorativ och lustig ”julboll”. Jenny har gjutit en ställning av betong som bär den stora bollen. Som amatör kan man använda en rundstav som förankras mycket fast i en stadig fot. Bollen blir tung! I välsorterade blomsteraffärer finner man runda oasisbollar. Blöt klotet noga. Kapa nejlikorna, så att stjälken blir ca 3-4 cm lång och stick den i oasisbollen, så tätt att inga hål bildas mellan blommorna. Tag sedan till exempel grankvistar av typ Normandia, en mjuk granvariant, kanelstänger, torkade apelsinskivor och murgröneblad och snurra fast dem i buljongtråd. Lägg de långa rankorna över bollen och låt de dekorerade ändarna hänga ned på var sida. Fäst slutligen några kottar med ståltråd i nejlikebollen. Stammen är virad med mjuken, Scarosa. Avsluta med att placera dekorationen runt foten.

Julblomsterbonad

Spänn kycklingnät, som finns i en vanlig järnaffär, mellan en bambupinne i varje ände. Fäst sisalfiber, går att finna i hobbyaffärer, som grund ovanpå nätet. Dekorera efter egen fantasi och förankra i kycklingnätet med tunn ståltråd. Jenny har valt den mjukare granvarianten Normandia och mjuken, Scarosa. Samt kinagräs, ett avlångt strå med en vit kant och kanelstänger, som fästes med silvertråd. Små glasrör surras fast med silvertråd och fylls med vatten – använd en duschkanna och den starkaste strålen. Placera tulpaner i rören. Jenny har också fäst några glasbollar och ”istappar” i plast på bonaden. Den här ”gobelängen” kan varieras i det oändliga.

Oval julkrans

Lite annorlunda form för den som tröttnat på den runda kransen. Jenny använde sig av två runda halmstommar. De klipps isär och surras samman till en oval form med hjälp av spoltråd, som även förankrar grundmaterialet, här den mjuka gransorten Normandiana och mjuken, Scarosa. Kanelstänger rullas samman två och två och fästes med ståltråd liksom små, små juläpplen, taklök, Echeveria, och små mossbollar som formas i handen och viras med guld- eller silvertråd. Torkade apelsinskivor delas i två delar och fästes dubbla i kransen med ståltråd.

Användbara blomstertips

Var noga med att låta blommorna dra vatten i några timmar innan du börjar arbeta med dem.
Låt oasis ligga i blöt så länge att den sjunker ner i vattnet av sig själv. Tryck aldrig ned torr oasis i vatten, då bildas luftbubblor i kärnan och blommorna får inget vatten. Vattna sedan oasisen kontinuerligt, så att blommorna får fortsatt vätska. Oasis innehåller antibakteriellt medel som gör att blommorna håller längre. Blommor avskyr bakterier! Nejlikan är mycket hållbar och de trivs tätt, tätt tillsammans. Dess latinska namn, Dinathus, är en sammansättning av Dios – gudomlig och Anthos – blomma. Den gudomliga blomman kom till Europa efter korstågen på 1100 och 1200-talen.
Torka apelsinskivor själv i svag ugnsvärme, det tar dock flera timmar.
Murgröna är användbart till mycket, att dryga ut och göra buketter fylligare till exempel.
Bra grundmaterial att ha hemma: oasis, ståltråd, halmstomme, dekorationstråd i silver, guld och andra färger. Fantasin är bästa hjälpmedlet och tänk på att det enkla oftast är det sköna.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar