Foto: Istockphoto

Bästa växterna till pergolan

Trädgårdsväxter och krukväxter

Drömmer du om ett frodigt skuggande tak över uteplatsen eller en båge med bedårande blommor över trädgårdsgången? Vi i Villa väljer ut sina fem klättrande favoritväxter till pergolan. 

Av: Sandra Holmes , 26 september 2019

5 fina växter till din pergola!

 

1. Klättervildvin Parthenocissus quinquefolia

Annons

Denna snabbväxare bjuder på härligt färgsprakande höstfärger! De femdelade bladen bildar en tät grön vägg på sommaren som övergår till lysande rött under hösten då växten även får små mörka bär. Klättervildvin växer kraftigt, runt tre meter per säsong, och behöver beskäras för att hållas i shack. Den växer i soliga till skuggiga lägen i upp till zon 4.

 

Läs också: Så bygger du en pergola, steg för steg

 

2. Kaprifol Lonicera

Önskar du en väldoftande pergola är kaprifol ett särskilt bra val. Kaprifolens gräddgula blommor blommar med intensiv doft under maj-juni och den har ett vackert bladverk med grågröna rundade blad. För att göra blomningstiden längre kan man gärna samplantera den äkta kaprifolen Lonicera caprifolium, med vildkaprifol Lonicera periclymenum som blommar under juni-september med tvåfärgade blommor i rosa och vitt. Kaprifoler bör beskäras på vårvintern eftersom blommorna kommer på de nya årsskotten och växten annars har en tendens att bli kal nedtill.

Kaprifolen växer i soliga till halvskuggiga lägen upp till zon 3.

 

Läs också: 8 saker som gör din trädgård magisk!

 

3. Blåregn Wisteria sinensis

Blåregnet är oemotståndligt vackert med sina stora hängande blomklasar! De lavendelblå sorterna är vanligast men blommorna finns även i vitt och ljusrosa och slår ut i maj-juni med en svag ljuvlig doft. Det friska ljusgröna bladverket är också mycket dekorativt. Blåregn kan vara lite långsamma i starten men när de väl etablerat sig växer de kraftigt och får vedartade grenar. De behöver beskäras under både höst och vinter för att få rikligare blomning. Kinesiska Wisteria sinensis växer i soliga till skuggiga lägen i upp till zon 2 men det finns japanska och amerikanska arter av blåregn som är härdigare och klarar upp till zon 4.

 

Läs också: 12 fantastiska fakta om hortensia

 

4. Klematis Clematis

Klematisens stora variation i blomfärg gör att man lätt kan hitta en sort som matchar med trädgårdens andra blommor. Blommorna kan vara allt från små och klockformade till stora och maffiga, och blomma tidigt eller sent på säsongen. Eftersom bladverket oftast inte är så frodigt är klematis en bra växt att sätta ihop med andra klättrare, som klätterrosor – en klassisk kombination. 

Vill du ha en klematis som växer snabbt och frodigt är ’Paul Farges’ en bra sort som överöses med vita doftande blommor.

Klematis beskärs olika beroende på vilken sort det är och härdigheten varierar också stort mellan sorterna. De kan växa i soliga till skuggiga lägen men vill ha rötterna i skuggan.

 

5. Ros Rosae

För en riktigt romantisk pergola är rosor det självklara valet! En särskilt bra klättrare är den gräddvita honungsrosen som växer snabbt och doftar ljuvligt i juni-juli. Några andra populära sorter är den ljusrosa remonterande klätterrosen ’New Dawn’ som blommar från juni och till så sent som november i zon 5, röda Flammentanz som är härdig till zon 6 och vita ’Polstjärnan’ som blommar upp till zon 7. Rosor trivs i soliga till halvskuggiga lägen.

 

26 september 2019 Sandra Holmes
Annons
Annons
Mer om Trädgårdsväxter och krukväxter

Solsäkra och lättskötta! Här är 10 växter som tål torka!

Trädgårdsväxter och krukväxter Värmeböljor blir allt vanligare i takt med klimatförändringarna. Vill du satsa på fleråriga växter som tål torka? Här är 10 av våra favoriter!

Klematis – 10 vackra sorter och bästa skötseltipsen

Trädgårdsväxter och krukväxter Letar du efter en vacker klematis? Vi tipsar om 10 favoriter och hur du får dem att blomma år efter år.

5 fina gröna växter

Trädgårdsväxter och krukväxter När färgen på löven utanför fönstret ändrar färg och faller av är det extra härligt med lite grönt inomhus. Gröna växter är inte bara en vacker inrednin...

Mögliga dahliaknölar!

Trädgårdsväxter och krukväxter Varför möglar mina dahlior, undrar en av våra läsare. Här är expertens svar!

8 vackra amaryllis – så lyckas du med dem!

Trädgårdsväxter och krukväxter I början av november är det dags att ta fram amaryllislökarna, plantera om dem och se fram emot en ny blomning. Vi har valt ut åtta vackra sorter!

Så lyckas du med julblommorna

Trädgårdsväxter och krukväxter Ingen jul utan julblommor! Här får du tipsen för att lyckas med våra fem favoritväxter till jul.

7 sorters blommor till midsommar

Trädgårdsväxter och krukväxter Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan det vara svårt att hitta just gärdesgårdsblommor, istället tipsar vi om sju sorters härliga blommor som hör sommaren till. Om de har magiska krafter får du testa själv.

Medelhavsfeeling med olivträd!

Trädgårdsväxter och krukväxter Olivträd fyller hemmet och trädgården med en härlig medelhavskänsla. Satsa gärna på flera åt gången! Här får du fler tips.

Pimpa trädgården till jul

Trädgårdsväxter och krukväxter Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...