Barndomens lyckliga blomsterskatt

De flesta av oss har en hjärteblomma som vi minns från barndomens glada somrar. Att plantera sin barndomsblomma är lycka! Gör det nu i vår. Du kommer inte att ångra dig!


<!– –>Gammaldags rosor är perfekta vid sommarstugan eftersom de blommar överdådigt på högsommaren. Här rosa bourbon-rosen ’Bourbon Queen’ och aprikosa moschatarosen ’Buff Beauty’. Båda zon 1-3.

Din barndoms blommor… Minns du dem? Stiger det upp värmande bilder för din inre syn när du tänker tillbaka på barndomens blomsterskatter?

Så är det för nästan alla trädgårdsägare som jag har träffat genom åren. De minns en växt som betydde något speciellt för dem. Som de förknippar med morfars torp, farmors syrenberså eller mammas pionrabatt. En blomma som de så länge tänkt plantera.

För min egen del är det gammelfaster Britas luktpion. Den doftade som hennes hembakade bullar. Jag minns hur jag satt i hennes täppa och drack saft och åt kardemummabullar intill de stora vita blombollarna. Hur jag borrade näsan i deras sidenblad och sniffade in den kryddiga doften.

Passion för pioner

Så kom det sig att jag älskar pioner så mycket att jag blivit samlare. De är lättodlade, härdiga i hela Sverige, ljuvligt doftande och plantan är vacker hela säsongen.

Dessutom är pionen mycket långlivad. Hundra år för en enskild planta är inte ovanligt. Det har gjort den till en arveblomma, som går i arv från generation till generation.

Min brorsdotter Victoria plockade pionbuketter i min trädgård när hon var liten. Idag är hon vuxen och älskar vita luktpioner!

En gammal fylld jättevallmo som lever kvar i gamla trädgårdar. Kan på några år bilda stora mattor eftersom den självsår sig livligt.

Älskade syrener

I en omröstning om svenska folkets mest älskade barndomsblommor i tidningen Året Runt vann bondsyrenen med motiveringen: ”ljuvligt doftande vita och lila blomklasar som slår ut ”när den blomstertid kommer, och för in den svenska sommaren i våra hjärtan…”

Syrenen är och förblir Sveriges populäraste blomsterbuske. Ingen, som har någorlunda näringsrik jord och en plats i sol, behöver vara utan försommarens syrendoft. För den som inte har plats med stora yviga bondsyrener finns det underbara småväxta sorter. En sådan är den populära dvärgsyrenen, Syringa meyeri ’Palibin’.

Många minns strandirisen vid farfars torp, där blommorna i juni fladdrade som exotiska fjärilar. En lättodlad perenn som kan bli mycket gammal.

Mormors älsklingar

Tvåa kom styvmorsviolen. Den finns hos fröföretagen i många små söta skepnader, och är lätt att lyckas med genom frösådd. De trivs litet varstans, och stannar i trädgården genom självsådd.

Trea blev liljekonvaljen, som i år valts till Sveriges vackraste blomma i en omröstning i tidskriften Forskning och Framsteg. Liljekonvaljen är en underbar och kravlös trädgårdsväxt. Perfekt som marktäckare under buskar, där den i silande ljus och orörd lövmylla, bildar eleganta mattor.

Löjtnantshjärtat är, med sina graciösa ”hjärtan”, för många sinnebilden av romantiska blommor. Lättodlad i rätt miljö. Gör inte misstaget att sätta löjtnantshjärta i solgassiga lägen – där tynar den bort. I en sval, humusrik, ganska fuktig miljö blir den en trogen vän.

En annan älskad gammaldags blomma är aklejan.

Drömmar om rosor

Den himmelskt sköna ´Celestial´, en av de vackraste och härdigaste rosa jungfrurosorna. Två meter hög, dränkt av blommor i juli.

Rosor, ja. Gammelrosor, vars grenar dignar under doftande bulliga blommor. Många är mycket lättodlade och härdiga långt upp i norr. Jungfrurosorna tillhör mina absoluta favoriter. Sorterna ’Maiden’s Blush’ och ’Celestial’ (Rosa Alba-gruppen), zon 5, är översållade med skära, liljekonvaljdoftande blommor i juli. En utsökt vit ”jungfru” är ’Mme Plantier’, zon 5.

”Ingen helgfrid i stugan utan luktärters doft!” sade mormor. Luktärten var hennes bukettblomma. Hon satte en liten bukett på finbyrån varje lördagskväll. Luktärterna skulle vara på plats lagom till helgmålsringningen i radion.

Låt luktärten bli familjens mysblomma till helgen. Den har den fina egenskapen att blomningen blir rikare och längre ju fler blommor du plockar. Och kom ihåg: blommorna ska vara utslagna när du plockar dem – knopparna slår inte ut inomhus.

Styvmorsviolerna är lätta att lyckas med genom frösådd. Hos fröfirmorna finns de i många olika skepnader med små spjuveraktiga ansikten.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar