Under midsommarnatten får blommorna magiska krafter. Margeriter är en blomma som många förknippar med midsommar.
Under midsommarnatten får blommorna magiska krafter. Margeriter är en blomma som många förknippar med midsommar. Foto: Blomsterfrämjandet

7 sorters blommor till midsommar

Trädgårdsväxter och krukväxter

Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan det vara svårt att hitta just gärdesgårdsblommor, istället tipsar vi om sju sorters härliga blommor som hör sommaren till. Om de har magiska krafter får du testa själv.

Av: Anna Persson, 17 juni 2014

Margerit, Argyranthemum frutescens

Den prästkragelika Margeriten är för många sommarblomman nummer ett. Den vita blomman med gul mitt är fortfarande vanligast till midsommardukningen, men de färgglada sorterna 'Sofiero' och ’Stor Svensk' blir allt mer populära.


Foto: Blomsterfrämjandet

Blomstertobak, Nicotiana x sanderae

Blomstertobak är en charmig blomma som spider väldoft, framförallt på kvällen och natten. Dessutom är växten lättskött och tål både vind och torka, men plocka gärna bort vissna blommor.


Foto: Carl E. Lewis, Wikimedia CC.

Annons

Dahlia, Dahlia

Med sina prunkande färger är Dahlian kulturväxten som blivit populär igen. Om trädgården blivit för grön är dahlior den perfekta lösningen, de ger energi och festkänsla, och passar lika bra i buketten förstås!


Foto: Blomsterfrämjandet

Lavendel, Lavandula

Lavendel är medelhavsväxten som trivs i torra, varma klimat. Den söta doften lockar till sig fjärilar och bin, så blomman passar perfekt i trädgården och ökar pollineringen. Halvutslagna blommor kan torkas och användas till doftpåsar.


Foto: Blomsterfrämjandet

Småpetunia, Calibrachoa

De små trumpetformde blommorna bjuder på lång och överdådig blomning. De kräver heller inte mycket skötsel då de är självrensande. De färggranna blommorna trivs mycket bra i terras-och fönsterlådor.


Foto: Blomsterfrämjandet

Tvillingsporre, Diascia barberae

En ampelväxt från Sydafrika som övergår till mer hängande växtstil med tiden. Tvillingsporre blir en härlig färgklick oavsett om den används i en samplantering, hängande i en ampel eller som kantväxt.


Foto: Blomsterfrämjandet

Lobelia, Lobelia erinus

Är precis som Margeriten en riktig sommarklassiker, framförallt den himmelsblå som för tankarna till midsommar och svenska flaggan. Lobelian passar perfekt i ampel, men även i krukor, urnor eller som marktäckare i rabatten.


Foto: André Karwath, Wikimedia, CC

Visa stegvis
17 juni 2014 Anna Persson
Annons
Annons
Mer om Trädgårdsväxter och krukväxter

Svärmorstunga – en lättskött favorit för hemmet

Trädgårdsväxter och krukväxter Vill du ha en riktigt lättskött växt ska du satsa på en svärmorstunga. Här är några busenkla tips på hur du lyckas med de spännande bladen!

5 fina gröna växter

Trädgårdsväxter och krukväxter När färgen på löven utanför fönstret ändrar färg och faller av är det extra härligt med lite grönt inomhus. Gröna växter är inte bara en vacker inrednin...

Mögliga dahliaknölar!

Trädgårdsväxter och krukväxter Varför möglar mina dahlior, undrar en av våra läsare. Här är expertens svar!

8 vackra amaryllis – så lyckas du med dem!

Trädgårdsväxter och krukväxter I början av november är det dags att ta fram amaryllislökarna, plantera om dem och se fram emot en ny blomning. Vi har valt ut åtta vackra sorter!

Så lyckas du med julblommorna

Trädgårdsväxter och krukväxter Ingen jul utan julblommor! Här får du tipsen för att lyckas med våra fem favoritväxter till jul.

Medelhavsfeeling med olivträd!

Trädgårdsväxter och krukväxter Olivträd fyller hemmet och trädgården med en härlig medelhavskänsla. Satsa gärna på flera åt gången! Här får du fler tips.

Pimpa trädgården till jul

Trädgårdsväxter och krukväxter Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen dags. Och börja med det roligaste först – och det är trädgårdspimpandet! Här ska det bli ljus i mörkret, fåglarna ska få mat och trappan ska prydas.

Vinterpynta trädgården

Trädgårdsväxter och krukväxter När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...

Lisas trädgårdskalender november 2010

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du kan göra i din trädgård månad för månad.