Under midsommarnatten får blommorna magiska krafter. Margeriter är en blomma som många förknippar med midsommar.
Under midsommarnatten får blommorna magiska krafter. Margeriter är en blomma som många förknippar med midsommar. Foto: Blomsterfrämjandet

7 sorters blommor till midsommar

Trädgårdsväxter och krukväxter

Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan det vara svårt att hitta just gärdesgårdsblommor, istället tipsar vi om sju sorters härliga blommor som hör sommaren till. Om de har magiska krafter får du testa själv.

 • Margerit, Argyranthemum frutescens

  Den prästkragelika Margeriten är för många sommarblomman nummer ett. Den vita blomman med gul mitt är fortfarande vanligast till midsommardukningen, men de färgglada sorterna 'Sofiero' och ’Stor Svensk' blir allt mer populära.


  Foto: Blomsterfrämjandet

 • Blomstertobak, Nicotiana x sanderae

  Blomstertobak är en charmig blomma som spider väldoft, framförallt på kvällen och natten. Dessutom är växten lättskött och tål både vind och torka, men plocka gärna bort vissna blommor.


  Foto: Carl E. Lewis, Wikimedia CC.

 • Dahlia, Dahlia

  Med sina prunkande färger är Dahlian kulturväxten som blivit populär igen. Om trädgården blivit för grön är dahlior den perfekta lösningen, de ger energi och festkänsla, och passar lika bra i buketten förstås!


  Foto: Blomsterfrämjandet

 • Lavendel, Lavandula

  Lavendel är medelhavsväxten som trivs i torra, varma klimat. Den söta doften lockar till sig fjärilar och bin, så blomman passar perfekt i trädgården och ökar pollineringen. Halvutslagna blommor kan torkas och användas till doftpåsar.


  Foto: Blomsterfrämjandet

 • Småpetunia, Calibrachoa

  De små trumpetformde blommorna bjuder på lång och överdådig blomning. De kräver heller inte mycket skötsel då de är självrensande. De färggranna blommorna trivs mycket bra i terras-och fönsterlådor.


  Foto: Blomsterfrämjandet

 • Tvillingsporre, Diascia barberae

  En ampelväxt från Sydafrika som övergår till mer hängande växtstil med tiden. Tvillingsporre blir en härlig färgklick oavsett om den används i en samplantering, hängande i en ampel eller som kantväxt.


  Foto: Blomsterfrämjandet

 • Lobelia, Lobelia erinus

  Är precis som Margeriten en riktig sommarklassiker, framförallt den himmelsblå som för tankarna till midsommar och svenska flaggan. Lobelian passar perfekt i ampel, men även i krukor, urnor eller som marktäckare i rabatten.


  Foto: André Karwath, Wikimedia, CC

Visa allt innehåll
17 juni 2014
Annons
Annons
Mer om Trädgårdsväxter och krukväxter

Så lyckas du med julblommorna

Trädgårdsväxter och krukväxter Ingen jul utan julblommor! Här får du tipsen för att lyckas med våra fem favoritväxter till jul.

3 höstiga favoriter

Trädgårdsväxter och krukväxter När sommaren skyndat iväg och hösten står för dörren behövs vackra blommor som livar upp hemmet med sina vackra färger i olika nyanser. Vi har listat 3...

Medelhavsfeeling med olivträd!

Trädgårdsväxter och krukväxter Olivträd fyller hemmet och trädgården med en härlig medelhavskänsla. Satsa gärna på flera åt gången! Här får du fler tips.

Pimpa trädgården till jul

Trädgårdsväxter och krukväxter Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen dags. Och börja med det roligaste först – och det är trädgårdspimpandet! Här ska det bli ljus i mörkret, fåglarna ska få mat och trappan ska prydas.

Vinterpynta trädgården

Trädgårdsväxter och krukväxter När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...

Mina värsta misstag

Trädgårdsväxter och krukväxter Av alla misstag som jag gjort i mitt långa trädgårdsliv så tillhör de jag gjort med rosor de allra värsta…

Roligt pyssel med pumpor

Trädgårdsväxter och krukväxter Att skära ur en pumpa och sedan sätta ljus i den är en klassiker till Halloween. Men man kan göra annat kul av pumpor också. Varför inte en pumpagubbe?

Lisas trädgårdskalender oktober

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du behöver göra i din trädgård i oktober!

Lisas trädgårdskalender november 2010

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du kan göra i din trädgård månad för månad.