Olivträd, Lavendel och Stenkyndel ger medelhavskänsla i pergolan.
Olivträd, Lavendel och Stenkyndel ger medelhavskänsla i pergolan. Foto: Blomsterfrämjandet

4 steg till medelhavskänsla i pergolan

Trädgårdsväxter och krukväxter

Vi i Villas trädgårdsexpert Susanna Rosén ger sina fyra bästa tips hur du får medelhavskänsla i pergolan.

 • Vindruvor

  Det första man tänker på är vindruvor som ringlar upp efter pergolans stolpar. Välj härdigt labruskavin Vitis Labrusca-gruppen som också kallas staketdruva. Bra sorter är ’Spulga’, ’Sukribe’ och ’Zilga’ som klarar zon 4.


  Foto: Spulga, Blomsterfrämjandet.

 • Lavendel

  Och så lavendel så klart. Lavendel i massor. Man kan välja bland vanlig lavendel, Lavandula angustifolia, som är härdig i en stor del av landet, eller skärmlavendel, Lavandula stoechas, som ser ut att ha små öron som sticker upp. Den klarar inte svenska vintrar utan används som utplanteringsväxt.


  Foto: Lavendel, Blomsterfrämjandet.

 • Silver och blått

  Välj gärna perenner i silver och blått. Många växter som hör hemma vid Medelhavet har ett silverfärgat bladverk för att klara solen bättre. Man behöver inte välja riktiga medelhavsväxter. Växter som martorn, kantnepeta, stenkyndel och doftande kryddväxter ger den rätta soliga känslan. Ljusblå iris blir vackert till. Den påminner om silveriris, Iris pallida, som ofta odlas i Italien.


  Foto: Kantnepeta, Blomsterfrämjandet.

 • Krukväxter

  Sedan många krukväxter som lager, olivträd, hibiskus, blyblomma och bougainvillea. Dessvärre är de inte härdiga på våra breddgrader men de trivs alldeles utmärkt i kruka utomhus under sommaren.


  Foto: Bouganvilla, Blomsterfrämjandet.

Visa allt innehåll
10 juni 2014
Annons
Mer om Trädgårdsväxter och krukväxter

3 höstiga favoriter

Trädgårdsväxter och krukväxter När sommaren skyndat iväg och hösten står för dörren behövs vackra blommor som livar upp hemmet med sina vackra färger i olika nyanser. Vi har listat 3 höstiga favoriter som du kan pryda hemmet med. Blommorna finns bland annat att köpa på Blomsterlandet, Plantagen eller Odla.nu.

7 sorters blommor till midsommar

Trädgårdsväxter och krukväxter Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan...

Medelhavsfeeling med olivträd!

Trädgårdsväxter och krukväxter Olivträd fyller hemmet och trädgården med en härlig medelhavskänsla. Satsa gärna på flera åt gången! Här får du fler tips.

Pimpa trädgården till jul

Trädgårdsväxter och krukväxter Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen dags. Och börja med det roligaste först – och det är trädgårdspimpandet! Här ska det bli ljus i mörkret, fåglarna ska få mat och trappan ska prydas.

Vinterpynta trädgården

Trädgårdsväxter och krukväxter När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...

Mina värsta misstag

Trädgårdsväxter och krukväxter Av alla misstag som jag gjort i mitt långa trädgårdsliv så tillhör de jag gjort med rosor de allra värsta…

Roligt pyssel med pumpor

Trädgårdsväxter och krukväxter Att skära ur en pumpa och sedan sätta ljus i den är en klassiker till Halloween. Men man kan göra annat kul av pumpor också. Varför inte en pumpagubbe?

Lisas trädgårdskalender oktober

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du behöver göra i din trädgård i oktober!

Lisas trädgårdskalender november 2010

Trädgårdsväxter och krukväxter Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du kan göra i din trädgård månad för månad.