Olivträd, Lavendel och Stenkyndel ger medelhavskänsla i pergolan.
Olivträd, Lavendel och Stenkyndel ger medelhavskänsla i pergolan. Foto: Blomsterfrämjandet

4 steg till medelhavskänsla i pergolan

Trädgårdsväxter och krukväxter

Vi i Villas trädgårdsexpert Susanna Rosén ger sina fyra bästa tips hur du får medelhavskänsla i pergolan.

Av: Anna Persson, 10 juni 2014
 • Vindruvor

  Det första man tänker på är vindruvor som ringlar upp efter pergolans stolpar. Välj härdigt labruskavin Vitis Labrusca-gruppen som också kallas staketdruva. Bra sorter är ’Spulga’, ’Sukribe’ och ’Zilga’ som klarar zon 4.


  Foto: Spulga, Blomsterfrämjandet.

 • Lavendel

  Och så lavendel så klart. Lavendel i massor. Man kan välja bland vanlig lavendel, Lavandula angustifolia, som är härdig i en stor del av landet, eller skärmlavendel, Lavandula stoechas, som ser ut att ha små öron som sticker upp. Den klarar inte svenska vintrar utan används som utplanteringsväxt.


  Foto: Lavendel, Blomsterfrämjandet.

 • Silver och blått

  Välj gärna perenner i silver och blått. Många växter som hör hemma vid Medelhavet har ett silverfärgat bladverk för att klara solen bättre. Man behöver inte välja riktiga medelhavsväxter. Växter som martorn, kantnepeta, stenkyndel och doftande kryddväxter ger den rätta soliga känslan. Ljusblå iris blir vackert till. Den påminner om silveriris, Iris pallida, som ofta odlas i Italien.


  Foto: Kantnepeta, Blomsterfrämjandet.

 • Krukväxter

  Sedan många krukväxter som lager, olivträd, hibiskus, blyblomma och bougainvillea. Dessvärre är de inte härdiga på våra breddgrader men de trivs alldeles utmärkt i kruka utomhus under sommaren.


  Foto: Bouganvilla, Blomsterfrämjandet.

Visa allt innehåll
10 juni 2014 Anna Persson
Annons
Annons
Mer om Trädgårdsväxter och krukväxter

Solsäkra och lättskötta! Här är 10 växter som tål torka!

Trädgårdsväxter och krukväxter Värmeböljor blir allt vanligare i takt med klimatförändringarna. Vill du satsa på fleråriga växter som tål torka? Här är 10 av våra favoriter!

Klematis – 10 vackra sorter och bästa skötseltipsen

Trädgårdsväxter och krukväxter Letar du efter en vacker klematis? Vi tipsar om 10 favoriter och hur du får dem att blomma år efter år.

5 fina gröna växter

Trädgårdsväxter och krukväxter När färgen på löven utanför fönstret ändrar färg och faller av är det extra härligt med lite grönt inomhus. Gröna växter är inte bara en vacker inrednin...

Mögliga dahliaknölar!

Trädgårdsväxter och krukväxter Varför möglar mina dahlior, undrar en av våra läsare. Här är expertens svar!

8 vackra amaryllis – så lyckas du med dem!

Trädgårdsväxter och krukväxter I början av november är det dags att ta fram amaryllislökarna, plantera om dem och se fram emot en ny blomning. Vi har valt ut åtta vackra sorter!

Så lyckas du med julblommorna

Trädgårdsväxter och krukväxter Ingen jul utan julblommor! Här får du tipsen för att lyckas med våra fem favoritväxter till jul.

7 sorters blommor till midsommar

Trädgårdsväxter och krukväxter Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan det vara svårt att hitta just gärdesgårdsblommor, istället tipsar vi om sju sorters härliga blommor som hör sommaren till. Om de har magiska krafter får du testa själv.

Medelhavsfeeling med olivträd!

Trädgårdsväxter och krukväxter Olivträd fyller hemmet och trädgården med en härlig medelhavskänsla. Satsa gärna på flera åt gången! Här får du fler tips.

Pimpa trädgården till jul

Trädgårdsväxter och krukväxter Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...