12 häckar för alla tomter

En lummig inramning, ett hemlig trädgård – ja en grön häck kan göra mycket för tomten. Här visar vi 12 häckar för alla trädgårdar.



Brudspirea,
Spiraea arguta, har långa gracila grenarna översållas med blommor på försommaren som är lika skimrande vita som brudens slöja. En utmärkt buske till häck, men också mycket vacker som solitär. Den vanliga brudspirean blir mellan 1.5 och 2 meter hög. Härdig till zon 4.
Ölandstok,
Potentilla fruticosa, är en tålig buske som passar mycket bra som häck. Det finns flera många olika varianter i olika höjder från cirka en halv meter till 1.5 meter och med blommor i färgerna gult, vitt, rött och rosa. Ölandstoken trivs extra bra i soliga lägen och i sandblandad kalkrik jord. Blomningstiden är lång, från juni till september. Klipp varje vår om du inte vill att häcken ska bli för vid, men den är allra charmigast som friväxande. Det finns sorter som är härdiga till och med zon 6 och 7.

Läs mer: Träd mot vind och ljud


Paradisbuske,
Kolkwitzia amabilis, bildar här en magnifik och tät häck som ger både insynsskydd och fungerar som dämpande mot trafikbruset. Busken blir mellan 2 och 3 meter hög. Den blommar rikligt under försommaren. Paradisbusken utvecklas bäst på skyddad och solig plats samt i sandblandad jord. Härdig till zon 5.
Rosenhallon,
Rubus odoratus, har stora vackra femflikiga blad och får ljuvt rosa doftande blommor under perioden juni-augusti. Busken har ett upprätt växtsätt och blir mellan 1.5 och 2 meter hög. Den utvecklas bäst i halvskuggiga till skuggiga lägen. Härdig till zon 5.
Vresros,
Rosa rugosa, är en lättodlad och härdig buske som också mycket väl kan användas som häck. Busken kan bli över 2 meter hög. Blommorna är halvdubbla, stora och purpurröda. På hösten pryds buskarna av dekorativa nypon. Härdig till och med zon 7
Björkspirea,
Spiraea betulifolia, är en anspråksklös och härdig buske som mycket väl kan användas som häck. Den trivs extra bra i lätt mullrik jord och i lägen med sol eller lätt skugga. Härdig till och med zon 6. Rosenspirea, Spiraea bumalda, är en annan söt lågväxande buske i samma familj men med rosa blommor.

Läs mer: 13 vackra marktäckare


Syren,
Syringa vulgaris, sprider förföriska dofter i trädgården och har ljuvlig blomsterprakt. Den fungerar bra som häck, speciellt om man vill ha lite höjd på trädgårdens inramning. Om den klipps blir det inte lika många blommor som om den får växa fritt. En friväxande syrenhäck kan med tiden bli lite gles nertill och måste kanske beskäras radikalt. Busken kan bli 2-3 meter hög. Syrenen trivs bra i soliga lägen och på platser med lätt skugga. Jorden får gärna vara mullrik och sandblandad. Härdig till zon 6.
Sibirisk ärtbuske,
Caragana arborescens är en härdig och anspråkslös buske som kan växa i ganska mager jord. Den kräver dock ett ljust läge för att trivas. Sorten fungerar utmärkt både som häck och friväxande. Ärtbusken är speciellt trevlig på våren/försommaren då den översållas av gula blommor. Busken kan bli omkring fem meter hög. Härdig till och med zon 8.
Häggmispel,
Amelanchier, översållas av vita hängande blomklasar under perioden maj-juni. Under hösten övergår de gröna bladen i en läcker rödbrun färg. Busken trivs i nästan alla slags jordar. Den blommar bäst i soliga lägen. Det finns flera olika varianter, flera av dem blir 5-6 meter höga och är härdiga till och med zon 6.
Avenbok,
Carpinus betulus, kan bilda höga, täta väggar i trädgården och effektivt stänga av trädgården från insyn och ge den lä. Den trivs bra i mullrik och kalkhaltig jord. Här har den gröna väggen försetts med en portal. Här och var i häcken sprakar det av färger från den intensivt röda eldkrassen som villigt klänger mellan grenarna. Härdig till och med zon 4.

Läs mer: 8 sätt att minska snigelplågan


Lavendel
trivs utmärkt i varma, skyddade lägen och bjuder på både skönhet och väldoft. Växten trivs bäst i lätta, väldränerade, sandblandade jordar i soliga lägen. Lavendel har sin blomningstid under perioden juni-augusti. En vacker kombination är lavendel och låga buskrosor med ljuvt rosa blommor.
Buxbum,
Buxus sempervirens, kan formas nästan precis som man vill genom beskärning. Här flankerar två täta häckar av buxbom en slingrande gångväg. Buxbom trivs bäst i mullrik och väldränerad jord i soligt till halvskuggigt samt i vindskyddat läge, alltså inte någon lämplig buske för det tuffa klimatet. Flertalet sorter är endast härdiga till zon 2-3. Det finns dock en härdigare variant ”Faulkner” som klarar sig bra till och med zon 4.

Vi i villa tipsar dig

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar