Så löser du semesterbevattningen

Vattningen kan bli ett gissel på sommaren – särskilt om man ska resa bort. Här är några några smarta tips på automatisk bevattning, både inomhus och utomhus.

Varma sommardagar kan det kännas stressigt att hinna med vattningen. Och ska man resa bort under semestern känns det såklart trist att att riskera att blommor och odlingar torkar ut. Men det finns sätt att komma runt problemen! Här guidar vi till automatisk bevattning och semesterbevattning! 

5 metoder för automatisk bevattning

Irrigatia är ett bevattningssystem som drivs av solenergi, och som finns i olika modeller beroende på vilken kapacitet du behöver. Foto: Impecta

1. Solceller och vattenbehållare

Här behöver du en tunna med vatten, en solcellsdriven pump och droppslangar som sätts fast vid punkterna som ska vattnas. Är det mycket sol ökar mängden vattning och är det mulet så minskar den. Irrigatia och Gardenas Aquabloom är exempel på två solcellsdrivna system med automatisk bevattning.

Plus: Det är ett miljövänligt alternativ som varken kräver ström eller anslutning till vattenledning.  Kan användas till både krukor, pallkragar och friland. 

Minus: Du behöver ha plats för en stor vattenbehållare. Kapaciteten är begränsad, så du kan inte ansluta hur många droppmunstycken som helst. 

(Det finns även bevattningssystem som går på ström istället för solceller och som också kan användas inomhus, kopplade till en vattenbehållare).

Foto: Hozelock

2. Bevattningskontroll med sensor

En bevattningskontroll med sensor sätts fast på vattenkranen och kopplas till vattenspridare eller droppslangar. Den justerar vattningen automatiskt så att den startar vid soluppgång och/eller solnedgång, när vattningen ger mest effekt. Man kan även välja att vattna omedelbart vid behov. (OBS! Ta hänsyn till eventuella bevattningsförbud).

Plus: Det finns alltid tillgång till vatten så du behöver inte fylla på vattnet manuellt. Vattentrycket och kapaciteten är inget problem, med goda möjligheter att seriekoppla.

Minus: Den vattnar även vid regn vilket är lite slösaktigt. Det kan kännas lite riskabelt att lämna kranen på när man inte är hemma.

Illustration: Hozelock

3. Fjärrstyrd automatisk bevattning

Både Hozelock och Gardena har uppkopplade bevattningskontroller som kan sättas på kranen och fjärrstyras via mobilen. I deras appar kan man till exempel ställa in bevattningsscheman och få meddelanden om väderprognoser så att man kan öka eller minska bevattningen beroende på vädret. Det går också att dela in trädgården i olika bevattningszoner med olika behov. Vissa enheter kan även kopplas ihop med sensorer i marken som känner av fuktighet och temperatur, och som kan skjuta upp nästa planerade vattning om jorden är tillräckligt blöt.

Plus: Att kunna hålla lite koll på distans kan kännas tryggt. Det är mindre slösaktigt än en vanlig bevattningskontroll. 

Minus: Du behöver en smartphone och lite intresse för teknik. 

Vattentanken på bilden, Mona Tank 6, rymmer 6 liter vatten och passar till kärl på 20–60 liter.

4. Vattenmagasin i krukan

Ett vattenmagasin grävs ner i botten av krukan och fylls på manuellt via ett rör ovanför jordytan. De finns i olika storlekar, så ju större kruka desto större vattenmagasin kan du ha. Dessa används ofta i planteringar i offentliga miljöer där man inte har möjlighet att vattna så ofta. 

Plus: Du slipper ha en synlig vattenbehållare som tar plats. Det kräver ingen ström eller anslutning till vattenkran.

Minus: Du behöver köpa ett vattenmagasin per kruka. Fungerar bäst för stora krukor för att den ska kunna rymma en del vatten och att det ska finnas utrymme kvar för jord åt växterna. Röret är inte så snyggt, men man kan göra det mindre synligt genom att täcka över det med bladverk och blommor. 

Med en underbevattningsmatta i diskhon kan du vattna krukväxterna när du är bortrest. Foto: Impecta fröhandel

5. Underbevattningsmatta

Man ställer krukorna på en underbevattningsmatta, eller kapillärmatta, som suger upp vatten ur ett kärl och vattnar växterna underifrån. Det är ett praktiskt sätt att vattna krukväxterna när man är bortrest ett tag, och även när man driver upp plantor inomhus eller i växthus för att hålla en jämn fuktighet. Antingen köper man en underbevattningsbricka som man fyller med vatten och lägger mattan ovanpå, eller så kan man lägga mattan på diskbänken och stoppa ned mattan i diskhon där den kan suga upp vatten. Växterna behöver vattnas igenom ordentligt vid start för att det ska fungera, och vattennivån bör vara lägre än jorden i krukorna. 

Plus: En billig och enkel lösning.  

Minus: Det fungerar bara till krukor med hål i botten i vilka jorden har kontakt med den fuktiga mattan. Du kan dock plantera om krukväxterna tillfälligt i plastkrukor med gott om hål i botten. 
Det får inte plats så många växter på mattan. 

6 smarta bevattningstips

Rosor är känsliga för uttorkning!

1. Prioritera dessa växter

Sommarblommor, grönsaksland och rosor är särskilt känsliga för uttorkning. Och det som växer i krukor och odlingslådor, för här torkar jorden ut snabbast. Så om du ska fixa automatisk bevattning, eller om du ska be om vattningshjälp när du reser bort, är det dessa växter som behöver prioriteras.

2. Strunta i det här

Du behöver inte oroa dig för att gräsmattan gulnar. Etablerade gräsmattor återhämtar sig snabbt efter regn, så det är helt onödigt (och slösaktigt) att vattna dem. Detsamma gäller perennrabatter, träd och buskar – såvida de inte är nyplanterade! För under den första säsongen, medan de fleråriga växterna utvecklar och fördjupar sitt rotsystem, behöver de vattnas regelbundet. 

Läs också: Solsäkra och lättskötta! Här är 10 växter som tål torka!

Plastkrukor håller vatten längre.

3. Välj praktiska krukor

Små krukor och balkonglådor torkar ut allra fortast. Så, om du har utrymme för det, plantera dina utomhusväxter i större kärl, gärna på minst 20 liter – ju större desto bättre!

Undvik terrakottakrukor eftersom de torkar ut snabbast. Plastkrukor är praktiska eftersom de bevarar fukten längre. Gillar man inte hur plastkrukor ser ut kan man ju sätta dem i ett annat kärl, eller så kan man fodra ett kärl med exempelvis en tjock plastpåse eller sopsäck som man tejpar fast. 

4. Marktäck jorden

Använd lite dyrare kvalitetsjord i krukorna, gärna urnjord. Den billigaste jorden består nästan bara av torv, som snabbt torkar ut. Du kan också tillsätta vattenhållande kristaller i jorden som bevarar fukten, exempelvis Swellgel. 

Det är också smart att täcka jorden i krukan med exempelvis lecakulor, snäckskal, mossa eller täckbark för att minska avdunstningen. Detsamma gäller jorden i dina odlingar och rabatter; lägger du över marktäckning som gräsklipp eller halm, bevarar det fukten bättre. Du kan även lägga över fiberduk, det bevarar också fukten och skyddar växterna mot stark sol.

5. Ställ i skuggan

Ställ krukorna på en skuggig plats när du reser bort. Om de står inomhus så kan du vinkla ner persiennerna lite och ställa krukorna lite längre in i rummet. Krukväxterna som du har inomhus kan du också ställa ut i trädgården om för att dra nytta av regnskurar.

Se till att krukorna inte står under taket, eftersom de då inte får något regnvatten. Men glöm inte att krukorna då behöver ha dräneringshål i botten, för annars kan växterna ruttna ifall det kommer mycket regn. 

6. Vattna effektivt

När du vattnar, tänk på att det är mest effektivt att vattna morgon eller kväll, inte mitt på dagen när det är som varmast och vattnet avdunstar väldigt fort. Och att det är bättre att ge växterna en rejäl rotblöta mer sällan än att gå och småskvätta dagligen. För det tar tid innan vattnet trängt ner på djupet i jorden. Stick ner fingret i jorden för att kontrollera fukten. Ska du resa bort så försök att vattna igenom allt ordentligt kvällen innan.

Läs också: 10 vackra perenner som är omöjliga att döda


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar