Foto: Istockphoto

Vattna smart vid torka – det här ska du tänka på

Trädgård

Spara på vattnet genom att vattna med eftertanke. Välj växter som klarar torka och vattna vid rätt tid på dygnet och i rätt mängd så klarar sig trädgården bättre.

Vattna smart – det här ska du tänka på

Vattna rosa blomma

Det finns många smarta sätt att hushålla med vatten men det allra viktigaste är att välja växter som klarar torka bra, särskilt i en solig rabatt eller om man har sandjord. Ett sätt att se om en växt är torktålig är ifall den biologiskt är anpassad till torka. Det kan vara att bladen är små, mala och hårda eller att de är silverfärgade för att reklektera solen, men en växt som klarar torra lägen kan också ha trinda, köttiga blad, som suckulenter.

Annons

Vattna smart vid torka 

Mamma son vattnar trädgård

Blir det torka ska man vattna smart för att spara på vattnet samtidigt som växterna får det de behöver. Visst finns det många smarta tekniska lösningar, som automatisk droppbevattning och slangar som ”svettas” ut lagom mycket vatten via små porer. En svettslang är perfekt om du nyligen har planterat en häck som behöver en jämn fuktighet i jorden för att rota sig ordentligt.

Vattna rejält 

Först och främst ska du vattna rejält vid varje tillfälle, inte smådutta. Vid en ordentlig vattning tränger vattnet ner i jorden och når rötterna. Småvattnar man tvingas rötterna att söka sig uppåt och ett ytligt rotsystem gör att växterna får svårare att klara torka framöver. 


Läs också: 18 tips för en miljövänlig trädgård 

Använd inte vattenspridaren – punktbevattna istället!

Använd inte spridare utan punktbevattna där det verkligen behövs, så att vattnet tränger ner på djupet. Vattna också med en mjuk stråle. Då luckras jorden upp och vattnet sipprar ner bättre. Om man sprutar med en hård stråle blir effekten den motsatta och det finns risk för att vattnet rinner av jordytan istället för att nå rötterna. 

Odlar du i kruka ska det inte vara för små krukor. En liten jordvolym torkar upp snabbare än en stor och man behöver inte vattna lika ofta. Ett sätt att spara på vattning, det vill säga minska avdunstningen, är att flytta in krukorna i skuggan.

I köksträdgården 

Mamma son grönsaker trädgård

Om du däremot odlar grönsaker blir det ännu viktigare att tänka på hur du vattnar för bäst effekt. Vattnar man inte tillräckligt en torr sommar blir det klen skörd med i bästa fall träiga grönsaker. Se till att luckra jorden i köksträdgården med jämna mellanrum. En porös yta gör det lättare för vattnet att tränga ner, inte rinna av ytan. Samtidigt som du luckrar förhindrar du att rotogräs gror. 

Vattna helst på morgonen

Vattna helst odlingarna på morgonen. Om man gör det mitt på dagen, när avdunstningen är som störst, får inte växterna det vatten de behöver. Man kan så klart också vattna på kvällen. Men om man bor på en plats med spansk skogssnigel (mördarsnigel) så gynnas de om jorden är blöt över natten. 

Täckodla gärna 

Ett sätt att få jorden att hålla fukten bättre är att täckodla, det vill säga att man täcker jorden med gräsklipp eller andra växtrester. När materialet bryts ner av maskar och mikroorganismer blir det till näring för växterna samtidigt som avdunstningen från jorden. En annan fördel med täckodling är att fröogräs svårt att gro när det inte finns någon öppen jord. Dessvärre gillar också sniglar att hålla till under växtresterna. Man kan lösa det med odlingslådor som har ordentliga snigelbarriärer. 

Samla regn och tvättvatten
 Vattentunna

Läs också: Så sparar du regnvatten

Samla regnvatten i tunnor, hinkar och andra kärl som placeras under stuprören. För att vattnet inte ska skvätta upp på väggen kan man ha en kedja som leder vattnet ner i kärlet. Lägg också ett stadigt, finmaskigt nät över tunnan eller kärlet så att vilda djur inte trillar i men också förhindrar att tunnan blir en kläckningsplats för myggor. Man kan också använda vattnet från köket, som kokvatten från exempelvis ägg eller grönsaker i en hink. Låt det svalna och sedan häll ut det över odlingarna, bara vattnet inte är saltat.

17 februari 2020
Annons
Annons
Mer om Trädgård

13 steg till trädgårdsvila

Trädgård Det är dags att stänga trädgården för säsongen. Trädgårdsjournalisten Bella Linde lotsar dig rätt.

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har...

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du...

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om dina pelargoner.

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...

Så lyckas du med chiliodlingen

Trädgård Hennes intresse för chili började med en försmak för inlagda jalapenos. Idag odlar hon 300 sorter i sitt växthus. Möt Kerstin Rosengren som nu släpper...