Foto: Istockphoto

Vattna med urin!

Trädgård

Många gödsel finns nära till hands, som kompostjord eller gödselvatten av vallört eller nässlor. Men ett gödsel finns ännu närmare än du tror och du skapar det själv, flera gånger om dagen – guldvatten. Och det är alldeles gratis.

Av: Susanna Rosén, 12 augusti 2019

I alla tider har man gett odlingarna extra näring genom att vattna med urin. Vårt kiss innehåller nämligen en mängd olika näringsämnen, framförallt kväve men också kalium och fosfor, det vill säga de tre tunga ämnena som växter behöver - NPK. En liter urin innehåller normalt omkring 5 gram kväve, 1 gram fosfor och 2 gram kalium, även om koncentrationen varierar med tid på dygnet och hur mycket man dricker.


Gödsla med urin

Annons

Det innehåller alltså i princip samma näringsämnen som våra vanligaste kväverika gödselmedel, som man använder för att stimulera bladtillväxt. Forskare har funnit att man i regel kan få dubbelt till tre gånger så stor skörd med gödsling av urin än utan.

 

Så vattnar du med guldvatten

Det kan vara allt från att man tar barnens potta och späder innehållet med nio gånger så mycket vattnet och häller ut det i odlingarna till att man aktivt samlar urin genom att kissa i en vattenkanna.

 

Recept:

1 del urin

9 delar vatten

 

Använd inte urinen outspädd. Det blir alldeles för kraftigt och vissa växter är känsliga för för höga koncentrationer, men också för att man inte ska kunna känna lukten av urin. Vissa växter kan till och med dö, något som kan hända när hanhundar lyfter benet på en och samma växt under en längre tid. Tänk också på hur det ser ut där hundar kissar på gräsmattan. Ofta blir det gula fläckar när koncentrationen blir för kraftig.

 

Späd och vattna

Vattna den utspädda urinblandningen mellan raderna av plantor, inte direkt på. Undvik också att vattna strax innan skörd i grönsaksodlingen.

De olika näringsämnena är lättlösliga och kan lätt tas upp av växterna. Det betyder att urin är ett snabbverkande gödselämne. Kombinera därför urin med långtidsverkande kompostmaterial för allra bästa effekt. Att urin är ett snabbverkande gödsel gör att man kan använda det för punktinsatser när man ser att det växer dåligt. 

En tumregel är att inte gödsla fleråriga växter med kväverik urin efter juli månad. Då växer de för länge på säsongen och hinner då inte förbereda sig inför vintervilan, med frysskador som följd. Ettåriga växter kan man däremot gödsla med urin hela sommaren.

Urin kan också användas för att boosta nerbrytningen i trädgårdskomposten. Ofta består en kompost av kvävefattigt material, som löv, flis och torra växtrester. Urin är rikt på kväve medan kompostmaterial i regel har ett underskott på kväve i förhållande till fosfor och kalium. På så sätt skapar man balans och nerbrytningen blir effektivare.

Att gödsla med urin är miljövänligt - och gratis – men kan också vara avskräckande på rådjur som bonus.

12 augusti 2019 Susanna Rosén
Annons
Annons
Mer om Trädgård

Så fixar du finaste blomkorgen

Trädgård Sätt ihop somrigt härlig syren, pion och allium, och överraska gästerna med en härlig sommardoft i en korg.

"Hur får vi bukt med slyn i trädgården?"

Trädgård Hjälp - hur får vi bukt med slyn? Här är expertens svar!

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har svaren du alltid har letat efter.

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du odlar utan jord.

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om...

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...