Foto: Istockphoto

Checklista: Vårfixa trädgården!

Trädgård

Snart är våren här igen! Här kommer en checklista över saker att göra i trädgården.

Checklista – det här ska du göra på våren

 

Räfsa bort löv och mossa

  • När gräsmattan torkat upp är det dags att räfsa bort löv och mossa. Ta noggrant bort mossbitarna, annars sprider sig mossan. Därefter är det bra att lägga på ett lager med näringsrik jord, så kallad toppdressing. Särskild toppdressjord säljs på säck och innehåller torvmull blandat med näring (har du väldigt mycket mossa i gräsmattan är det bättre att toppdressa med finkornig sand.)
Annons

 

Hejdå ogräs!

  • Rensa ogräs. Är man tidigt ute med ogräsrensningen så spar man mycket jobb senare! Det är enklare att ta bort ogräsen när de är små, och när du gör det ger du dina nya plantor mer plats att växa. Rensa också bort ogräs och mossa mellan dina stenplattor och fyll på med sand mellan dem.

 

  • Luckra i trädgårdslanden och gödsla unga träd, prydnadsbuskar, häckar och bärbuskar med brunnen kompost eller stallgödsel.

 

Läs också: Ängsblommor till din trädgård

 

Storstäda trädgården

  • Har du ett växthus är det dags att städa! Även om man städat det på hösten är det viktigt att göra det igen för att få bort svampsporer och skadedjur som kan ha överlevt vintern.

 

  • Ta fram utemöblerna. Rengör dem och olja in eller måla om dem om det behövs.

 

  • Se över trädgårdsredskapen. Rengör dem, olja in trädelar och slipa slöa blad på häcksaxar och sekatörer.

 

Läs också: Så räddar du bina!

 

Bygg en drivbänk och börja plantera!

  • Vill du komma igång tidigt med dina sådder kan du bygga en drivbänk där jorden värms upp snabbare. Enklaste sättet att bygga en drivbänk är att fylla ett par pallkragar med jord och lägga ett fönster över. Så fort jorden reder sig i trädgårdslandet går det också bra att så grödor som sättlök, rädisa, spenat, sallat, bondböna, morot, persilja och dill.

 

Ta bort mördarsniglar – krossa äggen

 

Beskär vissa växter

  • Det är beskärningsdags för en del av trädgårdens växter. Hit hör exempelvis lavendel och rosor, samt äppel- och päronträd och bärbuskar som behöver föryngringsbeskäras. Buskar som blommar på våren beskärs efter blomningen.

 

Plantera vårblommor

  • Plantera några krukor med fina vårblommor och sätt vid entrén. Penséer är det säkraste kortet då de klarar ner till fem minusgrader. Ta in krukan eller svep in den med fiberduk om det blir kallare än så.

 

  • När du ser att det börjar komma nya skott på perennerna så klipp ned de vissna delarna och lägg på komposten. Perenner som vuxit sig stora kan du föröka genom delning.
19 september 2019
Annons
Annons
Mer om Trädgård

13 steg till trädgårdsvila

Trädgård Det är dags att stänga trädgården för säsongen. Trädgårdsjournalisten Bella Linde lotsar dig rätt.

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har...

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du...

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om dina pelargoner.

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...

Så lyckas du med chiliodlingen

Trädgård Hennes intresse för chili började med en försmak för inlagda jalapenos. Idag odlar hon 300 sorter i sitt växthus. Möt Kerstin Rosengren som nu släpper...