Foto: Malin Leanders och Niclas Olsson, Raquel och Johan Özmen, Madeleine Söderqvist

Underbara uterum

Trädgård

Förläng utesäsongen! Med ett uterum kan du njuta av trädgården även på hösten, utan att frysa.

Av: Anja Källstedt, 03 maj 2018

”Träkonstruktion med mycket ljusinsläpp”

Annons

– Vi ritade uterummet själva, och byggde det med hjälp av Niclas pappa som är snickare. Vi hade gamla fina fönster från en husrenovering, och storleken på dem fick avgöra uterummets storlek och höjd. Det är en träkonstruktion med mycket ljusinsläpp som står på en gjuten platta.

Hur mycket kostade det?

– Svårt att säga, men vi kom billigt undan eftersom vi hade fönster sedan tidigare samt att vi gjorde jobbet själva.

Vad är ni mest respektive minst nöjda med?

– Bäst är helhetsintrycket, storleken och träkänslan. Minst nöjda är vi med att rummet blev klart så nära inpå vintern att vi inte har hunnit tillbringa så mycket tid i det än.

Vad var svårast med byggprocessen?

– När man har en händig snickare känns allt väldigt enkelt, men att veta hur stort ”lagom” är när det gäller ett uterum är svårt innan man börjar bygga.

Vilket är ert bästa tips till den som vill bygga uterum?

– Tänk på att inte bygga för litet, ta hellre en halvmeter extra på höjd och bredd – det känns större på pappret än i verkligheten när man fyller rummet med växter och inredning.

Om Malin och Niclas

Namn: Malin Leanders och Niclas Olsson.

Ålder: 37 och 33 år.

Bor: I Alfta.

Familj: Dottern Stella 1,5 år.

Gör: Arbetar som lärare respektive kök- och interiörsäljare.

Instagram: @storsveden241

Läs mer: Att bygga och inreda uterum

”Vi valde svart innertak”

– Vi gjorde alla ritningar och anlitade sedan en byggfirma och elektriker för att bygga uterummet. Glaspartier och klinker köpte vi själva, övrigt material inhandlades av byggfirman.

Vad är ni mest respektive minst nöjda med?

– Känslan man får i rummet är vi mest nöjda med. Det blev ett utmärkt möte mellan insidan och utsidan, och det så kallade mellanrummet har blivit favoriten. Att vi vågade välja svart innertak som ger rummet en ombonad känsla. Än så länge är vi inte missnöjda med något!

Vad var svårast med byggprocessen?

– Alla små problem som man stöter på under byggets gång. Förseningar på material etcetera.

Era bästa tips till andra som vill bygga uterum?

– Tänk igenom vilken typ av rum du vill ha – hur ska det användas? Jobba alltid med fokus på helheten, ta fram prover på materialen och se hur de samverkar tillsammans. Att anlita en arkitekt kan spara pengar i längden, eftersom ni börjar på rätt sätt och slipper göra kostsamma ändringar längre fram. 

Om Raquel och Johan

Namn: Raquel och Johan Özmen.

Ålder: 29 och 32 år.

Bor: I Jönköping.

Familj: Två barn.

Gör: Raquel studerar inredningsdesign och Johan jobbar som arkitekt/ byggnadsingenjör.

Instagram: @15rum

”Alla glaspartier är skjutbara”

– Vårt uterum kommer från Skånska Byggvaror, och glaspartierna har extra isolering för vår och höst. Min sambo Loke tillverkade egna fönsterkilar i stål som lackades
i samma färg som glaspartierna och monterades mellan tak och fönsterpartier. Mellan plåttaket och innertaket lade vi isolering för att kunna behålla värmen längre.

Hur mycket kostade det?

– Fönsterpartierna kostade ca 34 000 kr, hela uterummet slutade på ca 65 000 kr – och då gjorde vi allt arbete själva.

Vad är ni mest respektive minst nöjda med?

– Vi är enbart nöjda, bäst är helheten! Det är extra trevligt att alla glaspartier är skjutbara, det går att öppna upp hela sidorna – på så sätt är det lätt att reglera värmen även de varmaste dagarna på året.

Vad var svårast med byggprocessen?

– Det klurigaste var att få till fönsterkilarna så att de smälte in i helheten. De fick inte vara för tunga och färgen behövde vara identisk med glaspartiernas ramar.

Vilket är ditt bästa tips till den som vill bygga uterum?

– Fundera över hur och när du vill använda uterummet och i vilket väderstreck du vill
att det ska ligga. I vårt fall ligger uterummet i nordvästligt läge och det passar oss utmärkt, eftersom vi får svalt och skuggigt där inne under dagen när solen ligger på och det är som varmast på altanen som ligger i sydvästläge.

Om Madeleine

Namn: Madeleine Söderqvist.

Ålder: 32 år.

Läs även:

Tio frågor till en installatör

Vad gäller vid en golvvärmeinstallation? Kan golvet vara oisolerat och hur långa måste egentligen slingorna vara? Vi i Villa reder ut begreppen.

Bor: Utanför Värsås.

Familj: Sambon Loke och dottern Idun 1,5 år.

Gör: Är mammaledig från jobbet som visual merchandiser på H&M.

Instagram: @svanaforest

 

03 maj 2018 Anja Källstedt
Annons
Annons
Mer om Trädgård

Så tar du sticklingar av pelargoner

Trädgård Få växter är så lätta att ta sticklingar av som just pelargoner. Det är också därför som många av våra gamla sorter ännu finns kvar eftersom vi har delat med oss av våra favoritsorter till släktingar och blomstervänner.

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har...

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du...

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om dina pelargoner.

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...

Så lyckas du med chiliodlingen

Trädgård Hennes intresse för chili började med en försmak för inlagda jalapenos. Idag odlar hon 300 sorter i sitt växthus. Möt Kerstin Rosengren som nu släpper...