Underbara trädgård

Nu får vi väl anse att det äntligen blivit vår och då är det dags att sätta igång ordentligt med trädgården! De flesta av oss startade väl redan nu under påsken, som av tradition brukar vara avstamp för oss svenska trädgårdsentusiaster.


Nu får vi väl anse att det äntligen blivit vår och då är det dags att sätta igång ordentligt med trädgården! De flesta av oss startade väl redan nu under påsken, som av tradition brukar vara avstamp för oss svenska trädgårdsentusiaster. Sedan fortsätter vi till alla helgons dag i början av november – det beror förstås på var vi bor.

Nere i Skåne, där jag håller till, är det säsong strängt taget året runt medan säsongen i Norrland naturligtvis är betydligt kortare. Men å andra sidan är den så mycket intensivare där med midnattssol och allt.

Men även Skåne kan utsättas för en hel del prövningar under vintern, vilket innebär att man får använda sig av lite speciella mått och steg.

På omslaget till månadens nummer ser ni min fru Eva mitt i vår skånska trädgård. Bilden är tagen i början av juli när den prunkar som bäst. Eva är professor i medicin, men hon skulle lätt kvala in även som professor i trädgårdskunskap. Hon älskar sin trädgård och vet allt om hur den ska skötas.

Jag kanske är lite mer handfast och gillar mer rejäla trädgårdsexperiment. Tillsammans med vår gode vän trädgårdsmästaren Peter Englander i Simrishamn håller vi till exempel på att försöka omvandla vår svenska trädgård till en fransk medelhavsträdgård. Man kan egentligen fråga sig varför – men nu är det så. En del av växterna och träden är orangeri-växter, de måste helt enkelt in på vintern annars lägger de av.

Agaven och korkeken är sådana och redskapsboden har blivit deras eleganta orangeri. Andra klarar den skånska vintern bra utomhus, till exempel fikon och aprikos.

Årets stora experiment i denna anda har varit att försöka få ett olivträd att överleva utomhus – planterat direkt i jorden. Idén introducerades av trädgårdsmästare Englander förra våren och den var tillräckligt galen för att provas! Sommaren och olivträdet fungerade fint ihop, inga problem så långt. I höstas byggde vi in hela trädet i en träställning täckt av bubbelplast, satte i en julgransbelysning från Ikea för att hålla värmen och bad en stilla bön till olivträdens eventuella skyddshelgon. Englander och jag bildade samtidigt Föreningen Skånska Olivhusägare (FSO). Den har två medlemmar, hittills.

Snön vräkte ner, vinden ylade i knutarna men olivträdet lyste så fint i sitt lilla hus. Och när jag för några dagar sedan plockade bort olivhuset och tog ner julgransbelysningen hittade jag ett riktigt välbehållet olivträd, om än kanske lite medtaget. Experimentet hade lyckats. Hurra!

Så jag har all anledning att citera psalmen: ”Med blid och livlig värma/Till allt som varit dött/Sig so-lens strålar närma/Och allt blir återfött.”

Trevlig trädgårdssäsong!

Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Björn Vingård. Ett betydligt mer lättskött olivträd!

Björn Vingård, chefredaktör

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar