Foto: Susanna Rosén och Pernilla Bergdahl

Trendigt i trädgården 2018

Trädgård

Handgjort, ekovänligt och pudriga toner – här är årets största trädgårdstrender!

Av: Susanna Rosén och Anders Carlén, 09 maj 2018

1. Från gammelrosa till gråblått

Årets hetaste färgskala är pudrad och går i aningen brända toner, från brons och gammelrosa till gråblått. Dessa nyanser är också mer lättmatchade än starka, klara färger. Kombinera gärna med växter som har ett dekorativt bladverk, också de kan vara i brända, lågmälda toner. Vintergröna växter har kommit igen! Fördelen med att mixa vintergrönt, eller snarare städsegrönt, med sådant som vissnar ner på hösten är att du får en grön stomme som är fin året runt.

Annons

2. Ekovänligt och recyclat

Ta vara på ”skräpet” när du beskär buskar och träd och omvandla det till växtstöd. Stick ner lite stadigare kvistar i jorden intill perenner eller buskar. Behåll gärna några  sidogrenar, en förgrenad kvist fångar bättre upp den växt som ska stöttas. Kompostera hushållsavfall i en varmkompost (sluten behållare) och trädgårdsrens i en öppen trädgårdskompost. På så sätt tillverkar du din egen jord och det som har slängts från köket blir till näring i odlingarna – och så är cirkeln sluten.

Läs mer: En tomt – tre trädgårdar

3. Värna om insekterna

Plantera växter som är uppskattade av framför allt humlor och bin. Välj nektarrika perenner – till exempel rosenflockel, kryddväxter och fjärilsbuske – som funkar som riktiga insektsmagneter. Det finns larmrapporter om att mängden pollinerare minskar drastiskt längre söderut i Europa och det vi kan göra är att plantera pollinerar-mat i massor. Låt även lite rufsigare partier vara kvar i trädgården eller så blomsterfröblandningar på nakna ytor för att trädgården ska bli ännu mer lockande för insekterna.

4. Handgjort ska det vara

Det mesta går att köpa, men känslan blir annorlunda om du har gjort det själv. Det kan räcka med att du tar långa vidjor av exempelvis sälg eller rönn och flätar ett lågt staket runt trädgårdslandet. Bygg också blomstöd, spaljéer och odlingsbänkar av virke som kan målas i en färg som matchar huset eller snickerierna runt fönstret.

5. Odla egna grönsaker

Plantera mat och njut av egenodlat under sommaren: Det kan vara grönsaker men också frukt och bär. Det är inte bara en stor tillfredsställelse att se maten växa – den smakar dessutom mycket mer och blir mer näringsrik än snabbt drivna råvaror som har transporterats långa sträckor. Om du inte har utrymme för att ha stora trädgårdsland räcker en liten pallkrage fylld med påsjord. Du kan till och med odla i krukor på balkongen eller på fönsterbrädan inne, och med belysning kan du odla inomhus året runt.

 

Läs mer: Underbara uterum

6. Experimentera mera

Blanda hej vilt för att skapa ett kontrollerat kaos! En blomma måste inte stå i rabatten, och grönsaker är ofta så fina att de passar i en stajlad plantering. Kombinera växter mer okonventionellt och skapa sköna mixar i varierande form, färg och struktur. Och plantera oväntade sorter. 

7. Samla egna fröer

Odla allt från början genom att samla egna fröer, som frökapslar eller baljor, och förvara fröna torrt och mörkt till nästa vår. Så dem i trädgården, eller varför inte ge bort i present? Extra häftigt

är det att få tag i gamla kultur- arvssorter, som har odlats lokalt länge, och sedan spara nya frön till kommande sådder. Det kan vara sockerärter som har gått i arv eller sättpotatis av en lokal sort som aldrig har funnits i handeln.

8. Bygg gröna väggar 

Omslut dig av grönska i trädgårdsrummet. Det kan vara höga häckar, lummiga buskage eller insynsskyddande väggar inne i trädgården. På så sätt blir trädgården mer privat och grönskan blir som en mur som framhäver andra växter bättre. Dessutom blir klimatet mildare och blåsten minskar (däremot inte myggen).

9. Tänj på årstidsgränserna

Var ute i trädgården alla tider på året när vädret är hyfsat. Finns det snö har du byggmaterial gratis och du kan hugga ut bänkar och bord av snödrivor. Svep in dig i plädar och sitt på varma dynor eller skinn. Inget känns så härligt som den första fikan ute på våren.

09 maj 2018 Susanna Rosén och Anders Carlén
Annons
Annons
Mer om Trädgård

Så fixar du finaste blomkorgen

Trädgård Sätt ihop somrigt härlig syren, pion och allium, och överraska gästerna med en härlig sommardoft i en korg.

"Hur får vi bukt med slyn i trädgården?"

Trädgård Hjälp - hur får vi bukt med slyn? Här är expertens svar!

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har svaren du alltid har letat efter.

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du odlar utan jord.

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om...

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...