Foto: Istockphoto

Trendspaning: trädgård 2020!

Trädgård

Ljuset kommer, och äntligen tickar trädgårdsplanerna i gång. Här bjuder vi på proffsens inspirerande spaningar för året!

Eva Robild, trädgårdsjournalist och författare

”Kärlek till gult – och fjärilar!” 

Annons

Det vilda välkomnas i trädgårdarna allt mer. Efter boomen av insektshotell börjar vi nu se alla insekter som en del av ekosystemet och vi planterar växter som ger nektar till bin och fjärilar, mat till deras larver och vi skapar ”skräpiga” platser för deras puppor och ägg. Målet är balans mellan skade- och nyttodjur och acceptans för ett och annat hål i bladen på våra växter.

Perenner får också en renässans. Nu vill vi inte enbart ha egna grönsaker på bordet, utan också hemmaodlade, obesprutade buketter. Att designa rabatter som är vackra och hållbara på sikt blir trendigt. Dessutom finns en gryende kärlek till gula blommor, dessa jordens solstrålar!

 

Linda Schilén, trädgårdsmästare

”Frossa i sommarblommor”

I år låter vi sommarblommorna ta plats, alltså de blommor som bara lever en säsong. Grönsaksodlare som tidigare rynkat på näsan åt sommarblommor bereder nu plats för dem i köksträdgården eftersom vi har förstått att blommor är nödvändiga för pollinatörer och en riklig skörd.

Man vill också gärna odla sin egen brudbukett, gå-bort-bukett eller fredagsbukett, och här är också sommarblommorna och ängsblommorna trendiga. Tre favoriter är blomstermorot (Daucus carota), fjärilsblomster (Schizanthus pinnatus) och rosenskära!

Läs också: 18 tips för en miljövänlig trädgård

 

Sandra Holmes, trädgårdsmästare

”Kompost och jordgubbar är trend”

Hälsotrenden får oss att odla nyttigheter i grönsakslandet, som grönkål och spenat, och vi ersätter gärna gojibären med svarta vinbär och jordgubbar. Vårt fokus på miljö och klimat avspeglar sig också i trädgården. Vi vill odla växter som är bra för bin, humlor och fjärilar, och insektshotell blir vanligare. 

På uteplatsen placerar vi växter som ger rumskänsla, och kanske små träd med spännande bladverk, som japansk lönn. Fler anlägger kompost – att transportera bort organiskt avfall är totalt slöseri med resurser när det kan bli bra jord!

Läs också: Så gör du egen jord 

 

Redaktionens spaning

”Äng, pergola och ... jo, kiss i rabatten!”

Vi låter en del av gräsmattan omvandlas till äng, för att det är vackert och för att insekterna älskar ängar!  Pergolan är på väg in. Heta dagar känns ett skuggande takbygge över en del av altanen härligt – gärna inklätt med klätterväxter. Den händiga bygger själv, annars finns byggsatser hos byggvaruhusen.

Och tycka vad man tycka vill, men guldvatten är på väg in! All naturlig näring som finns i vår urin får växterna att blomma som aldrig förr.

Läs också: Vattna med urin – så gör du!

 

Julia Glanzelius, trädgårdsarkitekt 

”Hållbart året runt-tänk med snygga stenläggningar!”

Året runt-trädgården är trenden för 2020. Det innebär en trädgård som är anlagd för att ge karaktär alla årets månader – och för många år framöver. Året runt-trädgården byggs med genomtänkta växtval, snygga stenläggningar och vackra murar. Här finns nivåskillnader som ger liv, liksom funktionell belysning. Allt för att skapa en hållbar och vacker trädgård som man kan trivas i under årets alla säsonger – och för lång tid framåt.  

I år kommer också många att torka blommor och skapa egna blomsterarrangemang – miljövänligt och snyggt!

 

24 februari 2020
Annons
Annons
Mer om Trädgård

13 steg till trädgårdsvila

Trädgård Det är dags att stänga trädgården för säsongen. Trädgårdsjournalisten Bella Linde lotsar dig rätt.

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har...

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du...

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om dina pelargoner.

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...

Så lyckas du med chiliodlingen

Trädgård Hennes intresse för chili började med en försmak för inlagda jalapenos. Idag odlar hon 300 sorter i sitt växthus. Möt Kerstin Rosengren som nu släpper...