En tomt – tre trädgårdar

När du flyttar in i en nybyggd villa, eller ett äldre hus utan färdig trädgård, är det som att börja på en tom kanvas. Här är tips om hur du kan tänka – på budget-, klassisk och proffsnivå.


1. Lättfixat och lättskött

Satsa allt krut på en enda plantering, det är mycket bättre än att smådutta och anlägga mindre planteringar lite här och där på tomten. På så sätt får du något att vila ögonen på och kan låta resten av tomten vara gräsmatta eller naturtomt. Den där enda rabatten kan bestå av olika perenner och buskar, exempelvis vid husets entré – alternativt kan du plantera växter i större krukor och tunnor, och ställa dem i grupp.

• Ju större krukor du väljer, desto större jordvolym blir det. Då trivs växterna bättre, blir större och du behöver inte heller vattna lika ofta. Se bara till att det är ordentlig dränering i botten av planteringskärlen och lägg ett lager lecakulor längst ner innan du fyller på planteringsjord. Utan dräneringshål kan krukorna fyllas med vatten regniga somrar och rötterna kvävs då av syrebrist.

• Välj växter som är fina under lång tid, som exempelvis funkia och alunrot. Där är bladen viktigare än blomningen. Det gäller både kruka och rabatt. Sedan kan du krydda med några sommarblomsfavoriter. Med något vintergrönt får man också struktur även vintertid. Ett tips är att plantera en liten sockertoppsgran. Då har man, förutom grönska vintertid, också en gran att sätta en ljusslinga i till jul.

 

 

Läs mer: Rhododendron – plantering och skötselråd

2. Klassiska planteringar

Ett klassiskt grepp för en tidlös trädgård är sammanhängande planteringar eller paradrabatter runt huset och längs gången till dörren eller garageuppfarten – antingen på en sida eller på bägge sidor. Det passar till de flesta husstilar. Runt tomten har du en häck eller ett staket. Komplettera med fruktträd, bärbuskar och en liten köksträdgård.

• Ta först reda på vad det är för jord och välj växter som naturligt trivs där. I lerjord och skugga trivs andra växter än i sandjord och soligt läge. Använd barkmull och kogödsel för att få bättre struktur på jorden och ett rikare mikroliv.

• Satsa på breda planteringar. Det är lättare att kombinera växter för spännande rabatter och du får plats med betydligt fler av varje sort.

• När du anlägger rabatten fram till entrén sätter du de högsta växterna i mitten av planteringen och de lägre varianterna längs kanterna så att du kan se planteringen från två håll.

• Snåla inte med antalet, utan ha flera av samma sort och plantera i sjok.

• Om du väljer lite högre växter, höga perenner som exempelvis stormhatt och kransveronika, eller buskar som syrenhortensia eller rosor, ger det rabatten ett maffigare intryck.

• Du kan också anlägga planteringar runt huset eller en rabatt som omgärdar uteplatsen. Placera väldoftande växter, som rosor, schersmin och kaprifol, nära utemöblerna eller altanen så att du verkligen kan njuta av doften.

• En rabatt invid huset ska ju bara ses från en sida, så de högsta perennerna sätter du närmast grunden och de lägsta närmast rabattkanten.

 

 

Läs mer: Magnoliaträd – den vackra trädgårdsplantan

3. Proffsträdgården 

Är du en hängiven trädgårdsmänniska, där tid och kraft inte begränsar, finns oändliga möjligheter för att göra något speciellt med tomten. Skapa ett omslutet rum som gärna är indelat i flera sektioner, kanske med olika teman. Låt trädgården ha väggar, golv och tak. Vilka gröna väggar du väljer beror på om det är ler- eller sandjord, sol eller skugga, men framför allt på var i landet du bor.

• Väggar kan vara häckar, friväxande buskage eller plank, antingen ett helt plank eller staket med en spaljé upptill. Om du satsar på vintergröna väggar, som exempelvis idegran och tuja, får du en omsluten trädgård även vintertid. Du kan också välja avenbok, som behåller sina vissna blad under vintern – bladverkets rostbruna ton blir vacker mot vårgrönskan.

• För att få tak behövs träd som ger skimrande skugga för lundplanteringar under. Vill du snabbare få en uppvuxen trädgård finns större exemplar av träd och buskar att köpa. Visserligen kostar de en slant, men du vinner tid.

• Det finns så mycket mer än gräsmatta att välja på som golv. I skuggan,
där gräset inte trivs, kan du i stället plantera olika skuggälskande marktäckare, som skuggröna eller sockblomma, och låta vårlökar titta upp genom mattan på våren.

• Golvet kan också vara hårda ytor som gatsten, grus, betongplattor eller trätrall; blanda gärna markmaterial. Det är fint att anpassa ytornas form efter naturen – i mjuka former runt en berghäll – och inte tvärtom.

• Det är viktigt med siktlinjer så att man ser in i nästa rum, gärna med ett blickfång i änden, men inte så att man kan se hela trädgården på en gång. Siktlinjer kan också leda ut mot naturen utanför eller mot en åker. Det blir särskilt effektfullt att ha ett fönster i häcken eller en portal ut mot ett vackert landskap.

 

 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar