Trädstubbe
Att ta bort en stubbe är ingen enkel match! Foto: Istockphoto

Trädstubbar – så tar du bort dem!

Trädgård

Låt inte trädstubbar ta upp värdefullt utrymme i trädgården. Här är fem tips på hur du tar bort dem.

Av: Mikkel Hede och Jørgen Berg Pedersen, 23 augusti 2020

Läs också: Så blir du av med myrorna!

 

En trädstubbe kan vara en trädgårdsägares mardröm. Där det en gång fanns ett träd återstår nu ett massivt nätverk av underjordiska rötter som håller stubben hårt fast i marken.

Du kan tänka på stubben som ett isberg. Det du ser ovanför jord är vanligtvis bara en bråkdel av rötternas storlek under marken.

Annons

Att ta bort en trädstubbe är ingen liten uppgift, men det är fullt möjligt. Här är tips på fem olika tekniker för att få bort stubben: 

Stubbfräs

1. Använd en stubbfräs

En stubbfräs är den enklaste men också dyraste lösningen. Denna maskin är speciellt designad för uppgiften och finns i olika modeller och prisklasser. Du kan antingen hyra en stubbfräs själv eller anlita professionell hjälp för att göra jobbet åt dig.

Priset för maskinuthyrningen är cirka 1 000 kronor per dag och uppåt. Att få jobbet gjort av professionella kostar mer, men kan också spara mycket tid och krångel.

Läs också: Så blir du av med myrorna

2. Packa in stubben i plast

Detta är en tidskrävande metod som tar flera år. Men om du inte blir avskräckt av det är stegen som följer: 

  • Gräv upp marken runt trädstubben. 

  • Använd sedan en motorsåg eller en liten stubbfräs för att såga stubben så att toppen hamnar cirka 10 centimeter under jord. Var försiktig så att du inte skär i marken eller i några stenar.

  • Slutligen, linda in trädstubben i plast, som ett lock, och täck med jord. Med denna metod kommer stubben att ruttna inom några år, och du kan sedan plantera gräs och annat ovanpå stubben.

3. Gräv upp roten

Gräv loss trädstubben med en spade och skär av alla rötter, helst med en yxa. Den här metoden är bäst lämpad för mindre träd, såvida du inte verkligen älskar att gräva.

Läs också: Så blir du av med gråsuggor i huset

4. Bränn ner trädstubben

Borra ett par djupa och breda hål vertikalt i stubben. Använd en bred träborr och borra ner till ett djup av 20-25 centimeter. Använd sedan sågspånen och häll ner dem i hålen tillsammans med lampolja. Lampoljan blandas snabbt med sågspånen, så när du tänder på blandningen får du en kontrollerad eld som till stor del förstör stubben.

Denna metod bör endast användas på en torr trädstubbe som har varit torr i ett par veckor utan regn. Kom ihåg att ta bort annat brännbart material i närheten och noggrant övervaka lågorna så att elden inte sprider sig eller erbjuder andra överraskningar. Och naturligtvis, använd inte den här metoden om stubben ligger bredvid ditt hus eller andra byggnader.

Ta bort stubbe med hammare och mejsel

5. Hugg sönder stubben med hammare och mejsel

Denna metod är ganska tung och tidskrävande och rekommenderas endast för mindre trädstubbar.

Bonustips: Bevara en del av trädstammen

När du hugger ner ett träd som du vet att du vill ta bort roten ifrån kan du ta av det lite högre och lämna kvar 1-2 meter av stammen. På så vis får du en "hävstång" som du kan använda senare, när du behöver bända och dra loss stubben från marken.

Läs också: Så utrotar du parkslide

23 augusti 2020 Mikkel Hede och Jørgen Berg Pedersen
Annons
Annons
Mer om Trädgård

Så fixar du finaste blomkorgen

Trädgård Sätt ihop somrigt härlig syren, pion och allium, och överraska gästerna med en härlig sommardoft i en korg.

"Hur får vi bukt med slyn i trädgården?"

Trädgård Hjälp - hur får vi bukt med slyn? Här är expertens svar!

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har svaren du alltid har letat efter.

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du odlar utan jord.

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om...

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...