Annons

Vattna rätt och lätt

Trädgårdsredskap

Du kan inte skämma bort växter med vatten, men att vattna på fel sätt gör större skada än nytta.

Av: Inger Palmstierna, 08 juni 2001

Det viktiga är att under torrperioder vattna mycket rikligt några få gånger. Att skvätta lite vatten flera gånger i veckan ger bara bekymmer


Du kan vattna med sprutmusnstycke, men ha en mjuk stråle och vattna länge.

Växter behöver vatten för att kunna växa, blomma och ge skörd. Vill du att blommor, rosor och grönsaker ska ge goda resultat måste de vattnas regelbundet. Låter du bli att vattna stannar tillväxten av, plantan kanske överlever men skörden blir mindre.

Ibland har man inget val, är det vattningsförbud så är det. Viktigt är att då vattna de växter som verkligen behöver det - och inte gräsmattan. Även om den blir gul överlever den. Visst är det trevligt om gräsmattan är grön, men kanske inte på bekostnad av rosorna och dina sommarblommor.

Annons

Vattna så här

Växterna behöver vatten nere i jorden där rötterna är. Därför måste du vattna så mycket att inte bara jordytan är blöt, utan vätan måste träng a långt under den. Stick ner ett finger och känn efter, ofta är jorden bara blöt till någon centimeters djup och det gör ingen som helst nytta.

För att vattnet ska komma dit det behövs måste du vattna rikligt, men ganska långsamt. En fördjupning runt busken eller trädet är bra. Den kan du fylla med vatten, som sakta kan sippra ner i jorden utan att det rinner åt sidan.

Spridare fungerar också bra. En sådan med fina droppar, som ger lite vatten under så lång tid, att det hinner rinna ner i jorden, är bäst. Sätt ut en regnmätare och se efter hur mycket du vattnar, 30 mm vid ett tillfälle är lagom, kanske något mer.

Nya slangar ger långtidsvattning

Ett annat sätt att vattna är använda nya sorters slangar, som släpper ifrån sig lite, lite vatten under lång tid. De kallas för porslangar, ser ut att vara av skumgummi och de "svettas" ut vatten. Man rullar ut dem längs med häcken, i en rabatt eller kring en buske. Sedan slår man på vattnet och slangen får ligga och svettas under ett halvt dygn eller mer. Allt vatten hamnar där det gör nytta, inget kommer på trottoaren, garageuppfarten eller gräsmattan.

Ytterligare en typ av slangar har små hål och ger en fin dusch av vatten. Även de fungerar bra eftersom det inte kommer så mycket vatten i taget och det kommer som ett fint regn.


Porslangen "svettas" ut vatten där du vill att det ska komma till nytta.

Ingen dusch, tack

Undvik att vattna med dusch- och sprutmunstycke. Ofta sprutar man med alldeles för hårt tryck så att vattnet nästan spolar bort jorden kring rötterna. Dessutom duschar man för kort stund och med för mycket vatten. Vattnet hinner inte rinna ner i jorden, utan stannar på ytan och rinner åt sidan.

Sänker du trycket och sprutar med strilen, kan du genom att stå där en god stund och vattna få ett rätt bra resultat, men då krävs att du håller på minst 10 - 15 minuter. Av erfarenhet vet jag att det sällan fungerar. Använd i stället duschen för att fylla vattenkannorna och vattna med dem. Drar du med sig slangen så blir det inte så tungt att bära dem. Dessutom vet du hur mycket vatten plantorna får.

Vad ska man vattna?

Alla växter i trädgården behöver inte vattnas. Stora träd som stått under många år, uppvuxna buskar och häckar liksom gräsmattan klarar sig bra, om det inte blir en extrem torr sommar. Blommor i krukor, sommarplantor i rabatter och rosor behöver däremot mycket vatten. Växter i rabatter ska du ge 30 - 40 liter vatten en gång i veckan per kvadratmeter.

Rosor och små buskar ska ha 30 liter per planta en gång i veckan. Krukor med blommor brukar man behöva vattna flera gånger i veckan. Plantera i stora krukor och med bra jord, så blir det mindre besvärligt.

Nyplanterade växter behöver också mycket vatten. Alla växter du planterat under hösten, våren och sommaren räknas som nyplanterade hela första sommaren. Vattna dem en gång per vecka med omkring 30 liter vatten per planta.

Spridare till grönsakerna

Grönsakslandet och potatisen kan också behöva vatten. Enklast där är att sätta en liten spridare, som ger ett fint regn, och dosera med hjälp av regnmätare. 30 - 40 mm en gång per vecka är bra, har du fri tillgång till vatten och det är torrt kan du ge lika mycket två gånger i veckan.

Kom ihåg att en liten spridare som ger fina droppar är bättre en jättelik, som ger ett kraftigt "slagregn" och sprider över stora ytor. Behöver potatisen väta gör en vattning strax innan den börjar blomma störst nytta.


Om du använder spridare kan du dosera med hjälp av en vattenmätare.

Vattna när det regnar

Har du tur och det kommer en liten sommarskur, passa på att vattna då. Då utnyttjar du regnet, som annars bara skulle torka bort efter några minuters sol.

Själva regnfallet blöter upp jordytan och all växtlighet, så att det vatten som kommer från vattenkanna eller spridare verkligen kan komma ner i jorden och bli till nytta för växten. Ofta innehåller en sommarskur bara 2-3 mm regn så den räcker inte till för växterna.

Spara vatten

Vatten kan vara dyrt, eller det kan råda vattningsförbud och torka. Hur som helst är det viktigt att hushålla med vatten. Du kan spara vatten genom att välja hur du vattnar, när du vattnar och vad du vattnar.

Spartips:

* Vattna med en liten spridare som stänker vatten över en liten yta. Mindre mängd hamnar på fel plats och det blir mindre som blåser bort med vinden.

* Vattna i samband med regn, då har vattnet störst effekt.

* Vattna långsamt med porslang eller droppslangar som låter vattnet sippra ner i jorden vid just den växt som ska vattnas.

* Vattna inte gräsmattan, uppvuxna träd och buskar eller äldre häckar.

* Vattna nyplanterade växter, rosor, rabatter, sommarblommor och grönsaksland.

* Odla gärna i krukor som visserligen måste vattnas ofta men där kommer vattnet till de växter som ska ha det och inte till "grannar".

* Vattna helst när det är vindstilla och lite mulet eller på sena eftermiddagen. När du vattnar i gassande solsken är det mycket som dunstar bort.

Tyvärr är det så att växterna behöver vattnet mest när solen strålar och det är också så att växterna inte mår bra av att stå blöta under natten. Det ökar risken för svampsjukdomar, potatisbladmögel, svartfläcksjuka på rosor och liknande.

Ett alternativ är porslangarna eller slangarna som sipprar ut vatten. De ligger nere på marken och mindre väta försvinner av solens strålar.

* Vattenkannan är oöverträffad. Du vet hur mycket vatten växterna får och du kan genom att slå på flera kannor med några minuters mellanrum se till att allt vatten verkligen kommer växten till godo.

Köp ett par bra och bekväma vattenkannor av plast, 12 eller 5 liter beroende på hur mycket du orkar bära. Plastkannorna är kanske inte så vackra, men definitivt bekvämare än plåtkannor. När du vattnat klart fyller du kannorna direkt och låter dem stå. På så vis får i alla fall några av växterna ett varmare vatten vid nästa vattning. Du kan också tillsätta flytande näring direkt i vattenkannan för att sommarblommor och rosor ska kunna blomma rikligt.

Materialinformation

Gardena och Hozelhock har bägge ett stort sortiment av bevattningsattiraljer. Bägge har porslangar i sortimentet. Porslangarna fungerar enbart vid mycket lågt vattentryck. De innehåller därför vanligen en tryckreducerare som sköter detta.

Tänk på att köpa en dyrare armerad slang där slangen ska ligga med vatten på under lång tid. Matarslangen fram till porslangen eller spridaren utsätts för ett högt tryck och kan ligga kanske under flera dygn med vattentryck på. Särskilt viktigt är detta om du använder så kallade stoppkopplingar i slangens ände. Är slangen av dålig kvalité kan den spricka när vattnet trycker på. Alternativt kan stoppkopplingen släppa och vattnet rinner ut i hela trädgården.
Nytt hos Hozelhock är en automatisk slangvinda som drar in och rullar upp samt rengör slangen, ungefär som sladden på en dammsugare.

Foto: Lennart Dannstedt, Christer Lundin

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
08 juni 2001 Inger Palmstierna
Annons
Annons
Mer om Trädgårdsredskap

Slipp skottningen med ny slunga

Trädgårdsredskap Snöskottning är ju jättebra motion. Men ibland har vi inte tid. Eller kan behöva lite hjälp på traven. Med en snöslunga får du bort snön på nolltid – men se upp vart du siktar!

Läsarbrevet: Var köper jag de fina byxorna?

Trädgårdsredskap Många läsare har hört av sig och frågat var de röda byxorna som Stina Abenius har på sig kommer från.

Guide gräsklippare

Trädgårdsredskap Nu spirar vårgräset i rasande fart. Fram med gräsklipparen! Men är knivarna slipade? Och vad har du i tanken? Här får du en gräsklipparguide.

Vi i Villa-testet: Trimma med batteri

Trädgårdsredskap Visst vill vi ha det snyggt runt alla kanter? Slyn röjd? Men visst är det också skönt att slippa både bensin och sladd? Vi testade 5 batteridrivna trimmers för att se hur de håller måttet.

Klipp rätt i trädgården

Trädgårdsredskap Det finns en mängd bra redskap som hjälper dig att ansa och sköta trädgården. Här är ett tiotal handredskap som har det gemensamt att de hjälper dig...

Vi i Villa-testet: Billig sekatör bästa klippet

Trädgårdsredskap Fruktträden ska beskäras, buxbomen formklippas och rosor ska ansas. Det blir många klipp under en trädgårdssäsong. Vi i Villa-testet tar sig därför an...

Smidig bevattning i sommar

Trädgårdsredskap Soligt och varmt vill de flesta ha på sommaren, men för att trädgården med dess växter ska må bra behövs vatten. Här får du därför tips på bra bevattningsprodukter, både automatiska och sådana som kräver muskelkraft.

Vattna rätt på många sätt

Trädgårdsredskap Liten eller stor trädgård? Noggrann eller bekväm? Gräsmatta, rabatter eller krukor? Det finns en bevattningslösning för varje behov!

Vi i Villa-testet: Som handen i handsken

Trädgårdsredskap De bästa handskarna i vårt test skyddar dina händer mot både taggar och fukt. Och du kan använda dem till allt från finare till grövre jobb.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]