Gör det själv testar 8 gräsklippare.
Gör det själv testar 8 gräsklippare. Foto: Gör det själv

Test: batteridrivna gräsklippare

Trädgårdsredskap

Vi har testat åtta av de vanligaste batteridrivna gräsklipparna för att se vilka skillnader det är mellan dem och vad de kan.

 

Av: Gör det själv, 11 maj 2016
 • Test av prisvärda batterdrivna gräsklippare

  De batteridrivna gräsklipparna blir bara bättre och bättre. Om din gräsmatta är något så när plan och inte alltför stor är de ett utmärkt val. Gör det själv har testat batteridrivna gräsklippare ett par gånger och varje gång överraskas de av hur bra klipparna hade blivit sedan sist.

  Om du har en liten eller mellanstor gräsmatta på upp till 600–700 m2 – och då talar vi enbart om gräsmattans storlek, inte om tomtens storlek – så är den batteridrivna klipparen ett bra alternativ till bensinklipparen och den nätanslutna, vars sladd alltid är i vägen.

  När du köper en gräsklippare som ska köras framför dig (det är enbart sådana vi testar) är det viktigt att den inte är för tung och att den lätt kan styras. Men det kostar ofta kvalitet för det är i regel de tyngsta klipparna som är mest hållbara. Det ska du tänka på om det finns många buskar och träd på gräsmattan.

  
Vi har valt åtta klippare med förnuftiga priser. Det finns flera mycket dyrare och mer avancerade, men om du inte har en egen golfbana så är de inte relevanta. Ta del av vårt test och överväg vad som är viktigt för dig så blir det lättare att välja.

  Läs mer: Test av grästrimmare

  Dessa gräsklippare testades:

  • AL-KO
   38,4 LI COMFORT
  • BLACK+DECKER
   CLM 3820 L2 
  • BOSCH
   ROTAK 43 LI 
  • STIGA
   COMBI 40 AE
  • VIKING
   MA 443
  • MAKITA
   DLM 380 Z
  • BILTEMA
   BLM 37
  • RYOBI
RLM
   36X 46L 5F 


  Så här har vi testat:

  De åtta gräsklipparna har testats på samma slags gräs och i samma väderlek för att vi skulle kunna jämföra dem med varandra.

  Vi har klippt mycket gräs, dels på en gräsmatta med vanligt halvhögt gräs, dels på en matta med rejält högt gräs. Samtliga maskiner ställdes in på samma klipphöjd för att ge oss ett intryck av hur starka de är och hur snyggt resultatet blev. Vi fortsatte testet med att köra klipparna på en nyklippt gräsmatta för att jämföra hur många kvadratmeter varje maskin klarar på ett fullt laddat batteri. Därefter kontrollerade vi hur lång tid laddningen tog.

  Vi har satt på uppsamlarna och lossat dem ett par gånger. Det har vi också gjort med batterierna. Och vi har fällt ihop handtagen, fällt upp dem igen och kollat vilka inställningsmöjligheter de erbjuder. Vi har också provat samtliga reglage. Inställning av klipphöjd har utförts med hård hand för att vi skulle få en uppfattning av hur hållbar mekaniken är. Vi har också undersökt hur lätt eller svårt det är att styra klipparna runt hinder och hur mycket de väsnas. 

  Läs mer: Serva gräsklipparen för bättre miljö

  Batteriklipparna blir bättre och bättre varje gång vi testar

  Det som överraskade oss mest denna gång var hur starka de batteridrivna gräsklipparna har blivit. De kan dock ännu inte konkurrera med bensindrivna modeller, men efter testet undrar vi om det överhuvud taget lönar sig att köpa en nätansluten klippare. De två typerna är ungefär lika starka men med batteri slippar man snubbla på skarvsladden – eller klippa av den.

  Du känner kanske igen någon av de testade maskinerna och det kan vi förstå. Några har nämligen varit med förr i våra tester, medan andra är helt nya modeller. Gemensamt för alla i testet är att de använder litiumjonbatterier – och de blir både starkare och lättare. Vikten på klipparna ligger rent generellt kring 15–16 kg, och då orkar man styra dem runt hinder på mattan.

  Smarta detaljer på gräsklipparen

  När du arbetar med en batteridriven gräsklippare är det praktiskt om du har fler än ett batteri. Då kan du ha ett på laddning medan det andra arbetar. Men det är också viktigt att lätt kunna se hur mycket ström som finns kvar i batteriet. Ryobi har placerat sin batteriindikator på klipparens handtag, alltså framför ögonen. Det är bra och praktiskt.

  Du brukar kanske inte ställa in klipphöjden på din gräsklippare, men det bör du göra. Ibland ska du låta gräset vara högt, t.ex. när det är mycket torrt och varmt och när det är mycket högt. Ibland ska gräset klippas kort, precis som på greenen på en golfbana. För att kunna göra det ska höjdjusteringen vara enkel att hanteraoch helst ska alla fyra hjulen justeras med en enda spak eller ratt. Skalan ska vara tydlig så att du ser hur högt gräset blir när du har klippt det. AL-KO har en skala med millimeterangivelse och det underlättar mycket.

  Funktioner som hade kunnat vara bättre

  Det stora handtaget, som du håller i när du kör klipparen framför dig, ska kunna ställas in på olika höjder och vinklar. Men det ska vara enkelt och därför är det bäst med ett bygelhandtag som låses med en ratt. Men det förutsätter att ratten kan dras åt ordentligt och att bygelhandtaget är tillräckligt rejält. Det var de inte på Makitas och Ryobis maskiner, så det kan bli bättre.

  Det ska vara lätt att komma åt batteriet så att man snabbt och enkelt kan byta ut det mot ett laddat om det har tömts. Och man ska förstås kunna se på en batteriindikator hur mycket ström som finns kvar.

  Att behöva ta loss batteriet för att se hur mycket ström som finns kvar är inte genomtänkt av tillverkaren. Det tvingades vi till på maskinerna från Bosch och Stiga. Bägge företagen har så stor erfarenhet av batterimaskiner att de borde veta bättre! 

  Läs mer: Robotgräsklippare skadar igelkottarna

  Viktiga tips när du ska köpa gräsklippare 

  • Dubbel startknapp. Med två startknappar är risken liten att du råkar starta klipparen av misstag. Det ska dock vara lätt att komma åt knapparna – helst med endast en hand – och det ska vara lätt att hålla dem intryckta medan du klipper. De ska sitta så att du kan andra greppet under arbetet.
  • Höjdjustering. De fyra hjulen ska helst kunna justeras med en enda ratt eller spak. Annars blir det besvärligt att ändra klipphöjden. Kolla detta i butiken.
  • Batteriindikator. Du ska snabbt kunna se hur mycket ström som finns kvar i batteriet. Och naturligtvis utan att ta loss batteriet.
  • Bärhandtag. Du kommer säkert att behöva lyfta klipparen någon gång, t.ex. för att ta med den i bilen eller bära in den på verkstan. Då krävs ett rejält bärhandtag och när du lyfter ska klipparen vara i balans. Det är bäst med två bärhandtag.
  • Handtag. Även om det inte uppstår särskilt kraftiga vibrationer på en batteriklippare så ska handtagen vara behagliga. Du ska lätt kunna byta grepp för att slippa hålla på samma sätt under klippningen.
  • Uppsamlare. Det är nödvändigt med en stor och rejäl uppsamlare. Det ska vara lätt att ta loss den, tömma den och sätta tillbaka den. Det ska också vara lätt att tvätta av den.
  • Stora hjul. Manöverdugligheten bestäms till en stor del av hur hjulen ser ut. Stora och kraftiga bakhjul är nödvändiga för att lätt styra klipparen. De främre får också gärna vara rätt stora. Hjulen ska visserligen mest köras på gräs men de ska också tåla att rulla tvärs över en grusplan eller infart. Det bästa är om hjulen är försedda med mjuka däck eller är av ett mjukt material. Då river du inte upp gräsmattan så lätt som med hårda plasthjul när du vänder klipparen.
  • Det stora handtaget, som du håller i när du skjuter klipparen framför dig, ska kunna ställas in på olika höjder och vinklar. Men det ska vara enkelt och därför är det bäst med ett bygelhandtag som låses med en ratt. Men det förutsätter att ratten kan dras åt ordentligt och att bygelhandtaget är tillräckligt rejält. Det var de inte på Makitas och Ryobis maskiner, så det kan bli bättre.
  • Det ska vara lätt att komma åt batteriet så att man snabbt och enkelt kan byta ut det mot ett laddat om det har tömts. Och man ska förstås kunna se på en batteriindikator hur mycket ström som finns kvar.

  Klicka på nästa sida för att se de åtta gräsklipparna och vilken som fick bäst betyg. 

 •  STIGA COMBI 40 AE – Rejäl kvalitet och lätt att komma runt med

   

  Klipper bra och ganska länge. Lättmanövrerad och endast få skönhetsfel.

  850 m2 i uthållighetstestet är utmärkt. Stigas gräsklippare klipper dessutom bra i halvhögt gräs och stannar först när uppsamlaren är full. Den tar sig med lite möda och besvär också igenom det höga gräset. När man tar loss uppsamlaren och monterar en skärm i öppningen förvandlas klipparen till bioklippmaskin. Smart.

  Bra kvalitet, rejäl och utan glapp. Maskinen är kompakt och lättmanövrerad tack vare de stora bakhjulen. Men det är beklagligt att man måste ta loss batteriet för att se hur mycket ström som är kvar.

  Handtaget kan både vinklas och lyftas och uppsamlaren tas lätt loss och sätts på igen. Ett extra bärhandtag vore bra för klipparen är baktung. 

  Med laddat batteri: 850 m2

  Batteri: 36 V/4,4 Ah

  Klippbredd: 38 cm

  Laddningstid: 4,5 tim

  Vikt: 16,0 kg

  Prisbild: 3 995 kr

  www.stiga.se 

  Testbetyg: 7,5

 •  VIKING MA 443 – Hög kvalitet och prestanda, men dyr

  Stark och solid klippare som klipper bra, men inte tillräckligt länge. Rätt dyr.

  Viking klipper 630 m2 med fullt laddat batteri, men det är inte så imponerande. Det är det däremot att den klipper både halvhögt och högt gräs som om det vore en ren lek. Den fortsätter även om uppsamlaren är full. Kvaliteten verkar vara hög med rejäla metalldelar och vi finner inget glapp någonstans.

  Gräsklipparen är rätt tung men de stora hjulen med de mjuka däcken kompenserar bra för tyngden. Batteriindikatorn är lättavläst utan att luckan över batteriet måste öppnas. Uppsamlaren tas lätt av och sätts lika lätt tillbaka. Höjden justeras när en knapp trycks in så att maskinen kan lyftas. Det fungerar bra och det gör också de två bärhandtagen när den tunga klipparen ska lyftas. 

  Med laddat batteri: 630 m2

  Batteri: 36 V/4,2 Ah

  Klippbredd: 41 cm

  Laddningstid: 3,5 tim

  Vikt: 20,0 kg

  Prisbild: 6895 kr

  www.stihl.se 

  Testbetyg: 8,0

 • BILTEMA BLM 37 – Bra på små gräsmattor som klipps ofta

  En utmärkt gräsklippare som är bättre än förstahandsintrycket av den.

  740 m2 på en laddning är utmärkt och den klipper effektivt det halvhöga gräset utan att stanna. När den utmanas med högt gräs så klipper den lugnt ett tag innan den till slut tvingas ge upp.

  Kvalitetsintrycket är ok men inte direkt imponerande. Handtaget är en aning klent med ett par lösa delar. Hjulen är små men däcken är däremot mjuka och bra. Rejält handtag för inställning av klipphöjd.

  Batteriets kapacitet läses lätt av och det är smart att man kan ladda batteriet utan att ta loss det från gräsklipparen. Handta- get kan vinklas med inte höjdjus- teras. De två bärhandtagen är bra men också nödvändiga eftersom gräsklipparen är bak- tung. Tyst gång ger pluspoäng. 

  Med laddat batteri: 740 m2

  Batteri: 36 V/2,6 Ah

  Klippbredd: 37 cm

  Laddningstid: 3,5 tim

  Vikt: 14,0 kg

  Prisbild: 1499 kr

  www.biltema.se 

  Testbetyg: 6,5

 •  BOSCH ROTAK 43 LI – Bäst i test

  Rotak-klipparna har fått mycket beröm Efter testet förstår vi varför.

  I uthållighetstestet klarade Rotak-klipparen hela 1145 m2. Det är mycket på en enda laddning. Den klipper bra oavsett om gräset är halvhögt eller rent av högt. Den stannar när det är dags att tömma uppsamlaren. Utan uppsamlare klipper den vidare. Kvaliteten är hög, storleken är lagom och inga handtag eller reglage sitter löst.

  Batteriet håller länge 

  Hjulen är ganska små men solida och med mjuka däck. Batteriet varar länge, men det är en nackdel att det måste tas bort för att man ska se hur laddat det är. Bra justering av klipphöjd. Handtaget kan höjdjusteras. Behagliga, ergonomiskt bra handtag som gör det möjligt att byta grepp. Klipparen är baktung när den lyfts i bärhandtaget. Härligt tyst maskin. 

  Med laddat batteri: 1145 m2

  Batteri: 36 V/4,0 Ah

  Klippbredd: 43 cm

  Laddningstid: 2,5 tim

  Med laddat batteri: 1145 m2

  Prisbild: 4 995 kr

  www.bosch.se 

  Testbetyg: 8, 8

 •  RYOBI RLM 36X 46L 5F – Bra gräsklippare som bara fortsätter 

  Bra till stora gräsmattor eftersom den klipper bra och länge. Men den är lite tung.

  Det är nästan otroligt, men Ryobis klippare tuffar bara på. Den stannar först efter 1220 m2 med fulladdat batteri. Den klipper sig elegant igenom både halvhögt och högt gräs och stannar först när uppsamlaren är full. Den arbetar också effektivt som bioklippare.

  Gräsklipparen är lång och det gör det rätt tungt att styra den. Det skulle vara bättre med större bakhjul. Det är lätt att se hur mycket kapacitet batteriet har, både på själva batteriet och på handtaget. Det borde andra tillverkare låta sig inspireras av.

  Ergonomiskt handtag

  Fin höjdjustering och bra ergonomiskt handtag som gör det möjligt att ändra grepp. Handtaget kan höjas och sänkas men inte vinklas. Ett bärhandtag men klipparen är fint balanserad.

  Med laddat batteri: 1220 m2
  Batteri: 36 V/5,0 Ah
  Klippbredd: 46 cm
  Laddningstid: 3 tim
  Vikt: 16,7 kg
  Prisbild: 5 495 kr
  www.ryobitools.se 

  Testbetyg: 7,5

 • MAKITA DLM 380 Z – Endast för små mattor med lågt gräs

   

  Liten och svag klippare som använder samma batterier som Makita skruvdragare.

  Här har du en gräsklippare som kan köra över 700 m2 på en redan klippt gräsmatta innan batteriet dör. Det är bra, men den tycker inte om att själv klippa. Den kämpar med halvhögt gräs, också om uppsamlaren tas bort, och högt gräs är en omöjlig uppgift.

  Gräsklipparen är liten, klen och ranglig. Det låter som om kniven slår mot kåpan när den snurrar. De små och hårda plasthjulen gör det inte direkt lätt att manövrera klipparen.

  Det är smart att de två 18-voltsbatterierna är av samma typ som dem i skruvdragare etc. från Makita så att de kan användas i olika maskiner. Men man kan inte se hur laddade de är. Handtaget kan inte justeras och spaken för höjdjustering är klen.

  Med laddat batteri: 740 m2
  Batteri: 2 x 18 V/3,0 Ah
  Klippbredd: 38 cm
  Laddningstid: 2 x 0,5 tim
  Vikt: 14,5 kg

  Prisbild: 4195 kr

  www.makita.se 

  Testbetyg: 4,8

 •  AL-KO 38,4 LI COMFORT – Klipper tyvärr inte särskilt bra

  Läcker design skapar stora förväntningar, men de infrias tyvärr inte.

  Den läckra gräsklipparen från AL-KO klarar visserligen 540 m2 på den nyklippta gräsmattan, men den är inte så bra på det som är viktigast: att klippa. När gräset är halvhögt stannar maskinen flera gånger och i det höga gräset tappar den sugen. Det hjälper dock en aning att vi plockar bort uppsamlaren. Kvaliteten verkar vara hög och det är lätt att manövrera runt hinder. Därför är det underligt att det är glapp i handtagsfästet.

  Stora och bra hjul

  Hjulen är stora och bra men däcken är av hård plast. Man kan lätt se batteriindikatorn och byte av batteri är enkelt.

  Maskinen har bra bärhandtag och fin höjdinställning med en tydlig skala. Det är en aning besvärligt att tas loss och sätta på uppsamlaren. 

  Med laddat batteri: 540 m2

  Batteri: 36 V/3,0 Ah

  Klippbredd: 38 cm

  Laddningstid: 2 tim

  Vikt: 16,5 kg

  Prisbild: 2995 kr

  www.al-ko.com/shop/se 

  Testbetyg: 5,8

 •  BLACK+DECKER CLM 3820 L2 – tycker inte om högt gräs 

  Kan inte arbeta särskilt länge och den är inte så bra när gräset är halvhögt. 

  340 m2 är vad Black+Deckers gräsklippare klarar av att bearbeta innan batteriet är slut. Det är för lite även om laddningstiden ligger runt två timmar. Den är inte särskilt glad för halvhögt gräs för då stannar den ganska ofta. Högt gräs klarar den inte av, inte ens om man tar bort uppsamlaren.

  Tydlig batteriindikator 

  Batteriindikatorn är tydlig och det är enkelt att justera klipphöjden. De små och hårda hjulen gör körningen besvärlig. Trots att gräsklipparen är kompakt är det svårt att styra den runt hinder. Handtaget kan vinklas men det går inte att få det högre upp. Det enda bärhandtaget sitter så att klipparen tippar bakåt när man lyfter den. Det påverkar ergonomibetyget. Maskinen väsnas en hel del. 

  Med laddat batteri: 340 m2

  Batteri: 36 V/2,0 Ah

  Klippbredd: 38 cm

  Laddningstid: 2 tim

  Vikt: 16,2 kg

  Prisbild: 3 995 kr

  www.blackdecker.se 

  Testbetyg: 5,5

Visa allt innehåll
11 maj 2016 Gör det själv
Annons
Annons
Mer om Trädgårdsredskap

Slipp skottningen med ny slunga

Trädgårdsredskap Snöskottning är ju jättebra motion. Men ibland har vi inte tid. Eller kan behöva lite hjälp på traven. Med en snöslunga får du bort snön på nolltid – men se upp vart du siktar!

Läsarbrevet: Var köper jag de fina byxorna?

Trädgårdsredskap Många läsare har hört av sig och frågat var de röda byxorna som Stina Abenius har på sig kommer från.

Guide gräsklippare

Trädgårdsredskap Nu spirar vårgräset i rasande fart. Fram med gräsklipparen! Men är knivarna slipade? Och vad har du i tanken? Här får du en gräsklipparguide.

Vi i Villa-testet: Trimma med batteri

Trädgårdsredskap Visst vill vi ha det snyggt runt alla kanter? Slyn röjd? Men visst är det också skönt att slippa både bensin och sladd? Vi testade 5 batteridrivna trimmers för att se hur de håller måttet.

Klipp rätt i trädgården

Trädgårdsredskap Det finns en mängd bra redskap som hjälper dig att ansa och sköta trädgården. Här är ett tiotal handredskap som har det gemensamt att de hjälper dig...

Vi i Villa-testet: Billig sekatör bästa klippet

Trädgårdsredskap Fruktträden ska beskäras, buxbomen formklippas och rosor ska ansas. Det blir många klipp under en trädgårdssäsong. Vi i Villa-testet tar sig därför an...

Smidig bevattning i sommar

Trädgårdsredskap Soligt och varmt vill de flesta ha på sommaren, men för att trädgården med dess växter ska må bra behövs vatten. Här får du därför tips på bra bevattningsprodukter, både automatiska och sådana som kräver muskelkraft.

Vattna rätt på många sätt

Trädgårdsredskap Liten eller stor trädgård? Noggrann eller bekväm? Gräsmatta, rabatter eller krukor? Det finns en bevattningslösning för varje behov!

Vi i Villa-testet: Som handen i handsken

Trädgårdsredskap De bästa handskarna i vårt test skyddar dina händer mot både taggar och fukt. Och du kan använda dem till allt från finare till grövre jobb.