Klippare med klös

Trädgårdsredskap

Den batteridrivna gräsklipparen gör det mycket roligare att klippa gräsmattan. Du slipper bensinångor och störande ljud, och behöver inte kladda med olja. Vi testade sex batteriklippare och hittade en vinnare som lätt kan konkurrera med bensindrivna modeller.

Redan efter din första provklippning med en batteridriven gräsklippare har du bestämt dig. Du kommer aldrig mer att använda en bensindriven. Så var det för våra testpersoner. De slapp rök och bensinångor, buller och kladd med olja.

Testet pågick i flera månader och de sex gräsklipparna har kört på torra mattor med högt och kort gräs och på våta mattor med högt och segt gräs. Det fick ett par av maskinerna att ge upp. Orken tog helt enkelt slut i batteriet.

Läs mer: Så får du bort mossa och ogräs

Bioklippfunktion

Samtliga klippare levererades med uppsamlare, men de fylldes så snabbt att vi tog bort dem och valde bioklippning, där gräset verkligen finklipps och får ligga kvar på gräsmattan tills det förvandlas till naturligt gödsel. Tyvärr hade inte alla klipparna bioklippfunktion, och den som inte hade det, hade dessutom den minsta uppsamlaren.

Läs även:

Vi i Villa-testet: Trimma med batteri

Visst vill vi ha det snyggt runt alla kanter? Slyn röjd? Men visst är det också skönt att slippa både bensin och sladd? Vi testade 5 batteridrivna...

Batteritid

Vi testade också batteriernas arbetstid och den varierade förstås en del beroende på vad som skulle klippas. Men det var rätt tydligt att de klippare som hade gammaldags batterier (påminner om bilbatterier) var de som påminde mest om en bensindriven klippare när det gäller prestation och ork. Litiumjonbatterier är smarta, lätta och laddas snabbt, men de töms också snabbt på kraft och orkar inte så mycket. Då är det en fördel med ett extra batteri.

Läs mer: 5 steg till snyggt gräs i vår

Så testades gräsklipparna

Läs även:

Flytta hela rabatten

Det går faktiskt – att flytta en hel rabatt! Men det kräver tuffa tag, för du ska gräva upp samtliga växter nu på hösten. Låt dem sedan övervintra på...

Styrka väger in med 40 %
Vi har klippt både torrt och fuktigt gräs med olika längder. Under arbetet har vi värderat styrka, klippfunktioner och hur effektivt gräset klipptes. Vi har undersökt hur länge klipparen kan arbeta på en laddning och hur lång tid det tar att ladda fullt. Och vi har undersökt om tillverkarens upplysningar på förpackningen stämmer.

Hantering väger in med 40 %
Vi kollade hur lätt det var att ladda batteriet och om det skulle tas loss först. Vi undersökte hur det var att skjuta klipparna över en grusad gård och hur det var att skjuta dem på gräsmattan under klippning. Vi testkörde för att se hur lätt klipparna kunde svänga och dras ut bakåt från t.ex. en häck. Vi kollade om det fanns skydd mot oavsiktlig start, och om uppsamlaren tog hand om allt klippt gräs och hur lätt det var att tömma uppsamlaren.

Ergonomi väger in med 20 %
Vi undersökte följande: Hur besvärligt är det att lyfta klipparen in och ut ur bagageutrymmet? Kan handtaget vinklas och lätt fällas ihop? Är det jobbigt att hålla in dödmansgreppet? Kan klipphöjden lätt justeras?

Så här tolkas resultatet:
9–10: Toppkvalitet. Inga anmärkningar.
7–8: Mycket bra. Utmärkt kvalitet.
4–6: Medel. Genomsnittsprodukt.
2–3: Dålig. Under medel, bör undvikas.
0–1: Usel. Låt bli – köp inte!

Se resultat: Bästa batteridrivna gräsklipparen

 

Läs även:

Slipp skottningen med ny slunga

Snöskottning är ju jättebra motion. Men ibland har vi inte tid. Eller kan behöva lite hjälp på traven. Med en snöslunga får du bort snön på nolltid –...

25 april 2014
Annons
Annons
Mer om Trädgårdsredskap

Klätterrosor – 10 inspirerande idéer

Trädgårdsredskap Romantiska och härligt doftande klätterrosor kan göra underverk i trädgården. Här kommer 10 förslag på hur du kan använda dem!

Slipp skottningen med ny slunga

Trädgårdsredskap Snöskottning är ju jättebra motion. Men ibland har vi inte tid. Eller kan behöva lite hjälp på traven. Med en snöslunga får du bort snön på nolltid –...

Guide gräsklippare

Trädgårdsredskap Nu spirar vårgräset i rasande fart. Fram med gräsklipparen! Men är knivarna slipade? Och vad har du i tanken? Här får du en gräsklipparguide.

Vi i Villa-testet: Trimma med batteri

Trädgårdsredskap Visst vill vi ha det snyggt runt alla kanter? Slyn röjd? Men visst är det också skönt att slippa både bensin och sladd? Vi testade 5 batteridrivna trimmers för att se hur de håller måttet.

Klipp rätt i trädgården

Trädgårdsredskap Det finns en mängd bra redskap som hjälper dig att ansa och sköta trädgården. Här är ett tiotal handredskap som har det gemensamt att de hjälper dig...

Vi i Villa-testet: Billig sekatör bästa klippet

Trädgårdsredskap Fruktträden ska beskäras, buxbomen formklippas och rosor ska ansas. Det blir många klipp under en trädgårdssäsong. Vi i Villa-testet tar sig därför an...

Smidig bevattning i sommar

Trädgårdsredskap Soligt och varmt vill de flesta ha på sommaren, men för att trädgården med dess växter ska må bra behövs vatten. Här får du därför tips på bra bevattningsprodukter, både automatiska och sådana som kräver muskelkraft.

Vattna rätt på många sätt

Trädgårdsredskap Liten eller stor trädgård? Noggrann eller bekväm? Gräsmatta, rabatter eller krukor? Det finns en bevattningslösning för varje behov!

Vi i Villa-testet: Som handen i handsken

Trädgårdsredskap De bästa handskarna i vårt test skyddar dina händer mot både taggar och fukt. Och du kan använda dem till allt från finare till grövre jobb.