Annons

Strål & stril

Trädgårdsredskap

En förutsättning för allt liv är vatten. En förutsättning för ett bra människoliv, är semester. Här får du bästa tipsen på hur du klarar bevattningen i trädgården, även när du är bortrest.

Av: Christer Lundin, 03 juni 2003


Visst är vi villaägare privilegierade som kan njuta av sommaren i egen trädgård, men ibland behöver man ju luftombyte. Det besvärliga med detta är att det kan kännas svårt att lämna trädgården mitt i den känsliga växtsäsongen. Men vågar man lita på tekniken finns en hel del att tillgå.


Bevattningsarsenalen som klarar det mesta. Slangvinda Autoreel med strålpistol. På väggen stavsprinkler och ampelvattnare. Allt från Hozelock.

Nummer ett när det gäller bevattning är en bra vattenslang. Den ska klara minst 35 bars tryck och vara armerad. Billiga slangar utan armering är sällan ett bra köp, de håller inte för temperaturväxlingar. Undvik också transparenta slangar, de blir gärna en utmärkt grogrund för alger och annat smått och gott om den får ligga ute i solen.

Att montera flera vägganslutningar är också en bra investering. Utrusta dem med snabbkopplingar så kan du enkelt växla mellan olika behov. Du kan till exempel ha en utkastare för att fylla vattenkannor, en för vattenspridaren och kanske en på andra sidan huset. Då slipper du kånka kannan runt eller ha jättelånga slangar.

Annons

Slangvindor

Det här är en ypperlig uppfinning för dig som tycker att det brukar kännas som att sticka handen i ett ormbo när det är dags att vattna. Det finns två varianter, antingen på hjul eller väggfast. Förra året introducerade Hozelock en väggfast slangvinda med automatiskt returspolning, Auto Reel för ungefär 1100 kronor. Den fungerar precis som en dammsugarsladd, mycket smidigt!

I år kommer lillebrorsan, Miniautoreel. Den har 10 meter slang istället för de 20 meter som sitter i den stora modellen.
Gardena har också en praktisk mobil slangvagn som lindar upp slangen automastiskt när man för vagnen framåt.

Slangstyrning

Det här är en billig och bra metod att hålla slangen på rätt plats, så att den inte kapar dina växter när man sträcker ut över jordlotterna. Placeras i hörnor på rabatter och byggnader, så slangen smiter förbi utan att förstöra något på sin framfart.

Sprut- och strålpistoler

Att gå omkring och vattna med slang är en trevlig sysselsättning, oftast använder man då någon typ av sprut eller strålpistol. Dessa finns i en rad olika modeller där den ena finessen avlöser den andra. Priserna ligger på från cirka 69 kronor upp till 200 kronor.

Rotvattnare

Vill du komma åt rotsystemet, exempelvis vid nyplanteringar, är det här en smart lösning. Dessutom fungerar den mycket bra när det varit torka och marken har en hård yta. Med rotvattnaren kommer du ordentligt ner till rotsystemet. Anordningen består av ett handtag med slanganslutning samt ett rör med utlopp, som man sticker ner i marken.


Med en stavsprinkler kommer man lättare åt längst bak i rabatterna. Denna komemr från Gradena och kostar cirka 130 kronor.

Stavsprinklers

Är det svårt att komma åt, till exempel längst bak i rabatten passar en stavsprinkler bra med sitt långa handtag. Finns med flödeskontroll och/ eller perlator, som blandar luft och vatten, för att få vattenflöde med hög volym och lågt tryck. Pris ungefär 130 kronor.

Ampelvattnaren

Det här är ett speciellt munstycke framtaget för amplar och fönsterlådor. Den är cirka 120-150 cm lång med en böjd topp, så att man lätt kan komma åt bl.a. hängande amplar. går mycket bra att använda vid annan typ av bevattning också, då den lämnar en mjuk stråle. Den är också försedd med flödeskontroll.

Bevattningstimer

Det här var tidigare en lyxpryl, man har nu blivit en del i systemet och är en riktig semesterräddare. Bevattningskontrollen finns i olika modeller från ett program per dag, till fem program per dag. Vid köp av kompletta set för olika områden, ingår timer.

En nackdel bara, alla går med batteri, så byter man inte i tid blir det torrt...
Man undrar varför man inte kan ansluta en adapter som i sin tur går på 220v, så att man inte behöver vara orolig för strömbortfall.
Men när det fungerar är det en god investering.

Sprinklerslang/Svettslang

Det här är slangar som är perforerade och som ska läggas i rabatter och i lådor för etablering av unga plantor. De passar också bra i rabatter som kontinuerligt behöver vatten.

Droppbevattningssystem/MicroDrip system

Dessa system finns i olika varianter hos de största tillverkarna, Gardena och Hozelock. Systemen bygger man själv ihop, efter sina egna behov, med anläggningsrör och fördelarrör, .olika typer av sprinklers, droppspridare, rotorspridare med mera. Runt femhundra kronor brukar ett normalstort system gå på. De kan vara lite pillriga att montera, men när det är klart, har man en fungerande bra anläggning, som även kan styras med automatik.


Spridare ur Gardenas MicroDrip bevattningssystem.

De flesta trädgårdsvänner med självaktning har väl någon form av vattenspridare, men det finns många olika modeller.

Fyrkantsspridare styrs med en automatväxlad motor och kan ställas in på standardbevattning eller fin dimma. Yttäckning cirka 8-18 meter beroende på inställning.

Oscillatorspridare är en kombinerad spridare som har jetstrålmunstycke och strålmunstycke. Denna spridare består av en trumma där15- 25 olika jetstrålmunstycken (beroende på vilken modell man köper) i kombination med ett antal strålmunstycken på motsatt sida ger olika bevattningsmöjligheter. Den billigaste modellen kostar ungefär en hundralapp, den dyraste ungefär tre gånger så mycket. Yttäckning ca 200-350 kvm, beroende på storleken på spridaren.

Roterande vattenspridare, kallas även rundspridare, och finns både med fasta munstycken och inställbara. Den här spridaren passar bra när man har mindre vattentryck att tillgå. Yttäckning cirka 5-20 meter.

Sektorspridare/Cirkelspridare finns mänger av olika designer och utföranden, från den enkla spraysprinklern till sofistikerade cirkelspridare med olika inställningsmöjligheter av yttäckning från 9 till över 20 meter.

Pulsatorspridaren skjuter ut sina strålar med rejäl kraft, upp till 28 meter.
Munstyckena kan förses med benställning upp till en meters höjd, vilket passar perfekt för bevattning av höga plantor. Munstycken finns också för seriekoppling. Själva spridaren brukar vara tillverkad av helgjuten plast med aluminiumhuvud.

Popupsystemen är en permanent installation av flera spridare som du gräver ned i jorden. Automatiskt dränering gör systemet frostsäkert. Finns i olika styrkor och med en rad olika tillbehör.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

03 juni 2003 Christer Lundin
Annons
Annons
Mer om Trädgårdsredskap

Slipp skottningen med ny slunga

Trädgårdsredskap Snöskottning är ju jättebra motion. Men ibland har vi inte tid. Eller kan behöva lite hjälp på traven. Med en snöslunga får du bort snön på nolltid – men se upp vart du siktar!

Läsarbrevet: Var köper jag de fina byxorna?

Trädgårdsredskap Många läsare har hört av sig och frågat var de röda byxorna som Stina Abenius har på sig kommer från.

Guide gräsklippare

Trädgårdsredskap Nu spirar vårgräset i rasande fart. Fram med gräsklipparen! Men är knivarna slipade? Och vad har du i tanken? Här får du en gräsklipparguide.

Vi i Villa-testet: Trimma med batteri

Trädgårdsredskap Visst vill vi ha det snyggt runt alla kanter? Slyn röjd? Men visst är det också skönt att slippa både bensin och sladd? Vi testade 5 batteridrivna trimmers för att se hur de håller måttet.

Klipp rätt i trädgården

Trädgårdsredskap Det finns en mängd bra redskap som hjälper dig att ansa och sköta trädgården. Här är ett tiotal handredskap som har det gemensamt att de hjälper dig...

Vi i Villa-testet: Billig sekatör bästa klippet

Trädgårdsredskap Fruktträden ska beskäras, buxbomen formklippas och rosor ska ansas. Det blir många klipp under en trädgårdssäsong. Vi i Villa-testet tar sig därför an...

Smidig bevattning i sommar

Trädgårdsredskap Soligt och varmt vill de flesta ha på sommaren, men för att trädgården med dess växter ska må bra behövs vatten. Här får du därför tips på bra bevattningsprodukter, både automatiska och sådana som kräver muskelkraft.

Vattna rätt på många sätt

Trädgårdsredskap Liten eller stor trädgård? Noggrann eller bekväm? Gräsmatta, rabatter eller krukor? Det finns en bevattningslösning för varje behov!

Vi i Villa-testet: Som handen i handsken

Trädgårdsredskap De bästa handskarna i vårt test skyddar dina händer mot både taggar och fukt. Och du kan använda dem till allt från finare till grövre jobb.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]