Annons
En snöslunga i full aktion är en härlig syn.
En snöslunga i full aktion är en härlig syn. Foto: IstockPhoto

Slipp skottningen med ny slunga

Trädgårdsredskap

Snöskottning är ju jättebra motion. Men ibland har vi inte tid. Eller kan behöva lite hjälp på traven. Med en snöslunga får du bort snön på nolltid – men se upp vart du siktar!

Av: Maria Backman, ViV nr 10/2010, 12 november 2010

För garageuppfarten, mindre snömängder på max ett par decimeter och lösare snö klarar du dig bra med en enstegsslunga. För större ytor, större snömängder och packad snö är tvåstegsslungan ett bättre alternativ. Den kastar längre än enstegsslungan och har kraftigare motorer.

Enstegsslungan matar in snön och slungar ut den i ett moment. Tvåstegs-slungan matar först in snön och mal sönder den, därefter trycks snön ut av en fläkt och slungas iväg i utkastarröret.

Och medan enstegs-slungan arbetar sig fram med rotorn och du själv brukar få skjuta på, har tvåstegsslungan hjul- eller banddrift med växlar både framåt och bakåt.

Men är det någon vits att investera i en snöslunga med tanke på klimatförändringarna? Kommer vi överhuvudtaget att få någon snö i södra och mellersta Sverige i framtiden?

Annons

– Även om det finns en osäkerhetsfaktor, pekar det mesta på att det kommer att bli varmare, säger Sverker Hellström, klimatolog på SMHI.

– Men detta behöver inte betyda att snömängderna minskar. Snö uppstår i mötet mellan varm och kall luft. Bara kall eller varm luft - ingen snö. Redan idag ser vi ett gränsområde i Sydsverige med milda vintrar, och den effekten kan öka. Det betyder att frekvensen av snövintrar i Sydsverige kan minska


 

Tre frågor om snöslungor till Stefan Frisk, Svensk Maskinprovning AB:

 

1. Vilka risker finns det med snöslungor?

– Det gäller att vinkla utkastarröret så att inte snön slungas iväg och träffar människor, djur, bilar, fönster och så vidare. Snön kan ju innehålla småsten och is. Dels gäller det – om snön klumpar ihop sig – att aldrig rensa när snöslungan är igång. Folk har ofta för bråttom och försöker rensa med handen eller foten. Kniven kan komma farande med full kraft när snön lossnar, och då kan det gå illa.

2. Vad ska man titta efter vid köp?

– Det viktigaste du bör tänka på är hur stor yta som ska rengöras, hur djup snön brukar vara och vilken typ av snö det handlar om. Har du en liten garageuppfart räcker enstegsslungan väldigt långt. Den gör ett bra jobb, men se till att snön inte blir för djup genom att slunga oftare.

– Har du en sommarstuga där du ska få bort snön någon gång per vinter behöver du större grejer. Här passar en tvåstegsslunga av den mindre modellen fint. Den skär sönder snön innan den slungar. Den har dessutom drift på hjulen.

– Bor du på landet och har större ytor att röja behöver du en större tvåstegs-slunga. Modeller med hjul går fortare än bandgående modeller. Banden är skonsammare mot underlaget än hjul försedda med slirskydd av metall. Det finns också modeller med arbetsbelysning – en fördel när det är mörkt ute.

3. Hur använder jag snöslungan så miljövänligt som möjligt?

– Idag har alla nya snöslungor i handeln fyrtaktsmotorer som uppfyller EU:s emissionskrav. Tanka med alkylatbensin och välj ett miljövänligt alternativ när du byter olja.

 

Se upp!

  • Använd sunt förnuft! Snön slungas verkligen bort med full kraft, ofta tiotalet meter bort. Stenar och andra små projektiler som far iväg i snön kan ställa till stor skada om det vill sig illa. Därför är snöslungan inte bästa valet i ett tätbebyggt villaområde.
  • Rikta bort utblåset! Se under alla omständigheter till att rikta utblåset bort från människor, djur, hus och bilar!
  • Ställ upp slungan! Om underlaget är mjukt eller grusat, ställ upp slungan några centimeter från marken.

Behändig! HS 550 Vad? Enstegsslunga Hur? Röjbredd 50x30 cm. 37 kg. Honda, 9 290 kronor

Elstart! McCulloch, MSB 121 E Vad? Enstegsslunga Hur? Röjbredd 53 cm. 34,5 kg. Elstart. Husqvarna, rekommenderat cirkapris 4 995 kronor

Lätt! Toro CCR Quick Clear 6053 Vad? Enstegsslunga Hur? Röjbredd 53 cm. 38 kg. Toro, 6 995 kronor

Lättstartad! Snow Prisma, Vad? Enstegsslunga Hur? Röjbredd 55 cm. Vikt 45 kg. Elstart. Quick chute på handtaget med vilken man justerar kastriktningen. GGP Group, kampanjpris 7 995 kronor inklusive pannlampa säsongen 2010/2011

Användarvänlig! Partner, PSB 240 Vad? Tvåstegsslunga Hur? Röjbredd 61 cm. Steglös transmission - från stillastående till full fart. 108 kg. Snökedjor finns som tillbehör. Husqvarna, rekommenderat cirkapris 9 995 kronor

Kraftfull! MTD ME66, Vad? Tvåstegsslunga när du behöver extra röj. Hur? Röjbredd 66 cm. Vikt 105 kg. Elstart, belysning och en tvåvägs joystick. Snökedjor och överdrag finns som tillbehör. MTD Trädgårdsmaskiner, 12 995 kronor (kampanjpris t o m 310111).

Varma handtag! Jonsered, ST 2109 E, Vad? Tvåstegsslunga med elstart Hur? Röjbredd 68 cm. 119 kg. Snökedjor finns som tillbehör. e Husqvarna, rekommenderat cirkapris 17 900 kronor

Röjig! ST 268EP, Vad? Tvåstegsslunga Hur? Röjbredd 68 cm. -Elektrisk start, variabel driftoch diffstyrning. Husqvarna, 18 900 kronor

Lättstyrd! Toro Power Max 11.28 OXE, Vad? Tvåstegsslunga Hur? Röjbredd 71 cm. 117 kg. Hjulen kan frikopplas - gör det enkelt att svänga, backa och styra. Belysning, snökedjor, snövallsbrytare, förvaringsöverdrag. Toro, 19 995 kronor

Köpinformation:

GGP Sweden AB/Stiga www.stiga.se 0140-67700

Honda Power Equipment Sweden www.honda.se 040-600 23 00

Husqvarna www.husqvarna.se 036-14 65 00

Jonsered www.jonsered.se 0774-48 48 48

MTD Trädgårdsmaskiner www.mtd-garden.eu 0515-171 00

Partner www.partner.biz/se 036-14 67 00

Toro www.toro.com 035-10 00 00

12 november 2010 Maria Backman, ViV nr 10/2010
Annons
Annons
Mer om Trädgårdsredskap

Läsarbrevet: Var köper jag de fina byxorna?

Trädgårdsredskap Många läsare har hört av sig och frågat var de röda byxorna som Stina Abenius har på sig kommer från.

Villa och trädgård - saker vi gillar

Trädgårdsredskap Smarta och snygga nyttigheter för hem och trädgård.

Guide gräsklippare

Trädgårdsredskap Nu spirar vårgräset i rasande fart. Fram med gräsklipparen! Men är knivarna slipade? Och vad har du i tanken? Här får du en gräsklipparguide.

Vi i Villa-testet: Trimma med batteri

Trädgårdsredskap Visst vill vi ha det snyggt runt alla kanter? Slyn röjd? Men visst är det också skönt att slippa både bensin och sladd? Vi testade 5 batteridrivna trimmers för att se hur de håller måttet.

Klipp rätt i trädgården

Trädgårdsredskap Det finns en mängd bra redskap som hjälper dig att ansa och sköta trädgården. Här är ett tiotal handredskap som har det gemensamt att de hjälper dig...

Vi i Villa-testet: Billig sekatör bästa klippet

Trädgårdsredskap Fruktträden ska beskäras, buxbomen formklippas och rosor ska ansas. Det blir många klipp under en trädgårdssäsong. Vi i Villa-testet tar sig därför an...

Smidig bevattning i sommar

Trädgårdsredskap Soligt och varmt vill de flesta ha på sommaren, men för att trädgården med dess växter ska må bra behövs vatten. Här får du därför tips på bra bevattningsprodukter, både automatiska och sådana som kräver muskelkraft.

Vattna rätt på många sätt

Trädgårdsredskap Liten eller stor trädgård? Noggrann eller bekväm? Gräsmatta, rabatter eller krukor? Det finns en bevattningslösning för varje behov!

Vi i Villa-testet: Som handen i handsken

Trädgårdsredskap De bästa handskarna i vårt test skyddar dina händer mot både taggar och fukt. Och du kan använda dem till allt från finare till grövre jobb.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]