Klätterrosor
Klätterrosor kan ge trädgården ett riktigt lyft! Foto: Istockphoto

Klätterrosor – 10 inspirerande idéer

Trädgårdsredskap

Romantiska och härligt doftande klätterrosor kan göra underverk i trädgården. Här kommer 10 förslag på hur du kan använda dem!

Av: Sandra Holmes, 04 maj 2020

Rosportal

1. Rosenbåge vid grinden

Annons

Skapa en välkomnande ingång till trädgården med en härligt doftande klätterros. Tänk på att portalen behöver vara tillräckligt hög för att rosen ska kunna hänga ner lite utan att långa personer ska behöva gå dubbelvikta under. 


Rosor över staketet

2. Böljande över staketet

En klätterros kan mjuka upp och förhöja ett enkelt staket eller en mur, samt fungera som en vacker marktäckare över till exempel en berghäll eller en slänt.

 

Rosor vid dörren

3. Över entrén till huset

Att ha rosor precis utanför dörren är riktigt härligt så att man känner deras doft så fort man går in eller ut ur huset. Plantera rosorna en bit ut från huset och inte precis under taket där jorden är torrare.  

 

Ros på stöd

4. Med ett diskret stöd

Låt klätterstödet vara diskret i färgen så att det smälter in med växtligheten och lyfter fram rosorna, och inte tvärtom. Grånat trä, rost, och grönt är några exempel på bra färger. 

 

Rosor på träd

5. Upp i ett träd

Ett gammalt, och kanske till och med dött träd, kan bli ett underbart klätterstöd för en ros. Plantera rosen en halvmeter ut från stammen. En tålig och starkväxande honungsros är till exempel ett bra val för ett högre träd.    

 

Rumsavdelare

6. Som rumsavdelare

Använd portaler med klätterrosor för att dela in trädgården i olika rum eller bilda valv över dina trädgårdsgångar. 

 

Rostorn

7. I ett rostorn

Låt klätterrosen växa rakt upp emot skyn mot en obelisk eller en hög stör eller stolpe. Se bara till att klätterstödet är förankrat i marken ordentligt eftersom rosen kan väga en hel del när den vuxit till sig. 

 

Pergola

8. I en pergola

Vem vill inte sitta i ett helt rum av rosor? Låt klätterrosor bilda väggar och tak i en pergola som ger svalkande skugga under heta sommardagar. 

 

Rosor mot väggen

9. Mot fasaden

En stor tom yta eller kanske lite sliten del av fasaden kan förskönas ordentligt med rosor. Eller varför inte låta dem rama in fönstren, så att du kan skymta dem inifrån huset?

 

Rosor och vinrankor

En husfasad täckt av både klätterrosor och vinrankor.  

 

10. I kombination med andra klätterväxter

Plantera gärna andra klätterväxter bredvid din klätterros, och då sådana som täcker rosens kalare delar med sitt bladverk, men som inte är så starkväxande att de döljer rosen. 

Klematis och klätterrosor är en klassisk kombination. Välj antingen en klematissort som blommar samtidigt och ger en snygg färgmatchning mot rosorna, eller en sort som blommar före eller efter rosorna för att förlänga blomningen. 

Läs även:

Vi i Villa-testet: Som handen i handsken

De bästa handskarna i vårt test skyddar dina händer mot både taggar och fukt. Och du kan använda dem till allt från finare till grövre jobb.

Klematis och rosor

Klematis och rosor i en spännande färgkontrast. 

04 maj 2020 Sandra Holmes
Annons
Annons
Mer om Trädgårdsredskap

Slipp skottningen med ny slunga

Trädgårdsredskap Snöskottning är ju jättebra motion. Men ibland har vi inte tid. Eller kan behöva lite hjälp på traven. Med en snöslunga får du bort snön på nolltid – men se upp vart du siktar!

Läsarbrevet: Var köper jag de fina byxorna?

Trädgårdsredskap Många läsare har hört av sig och frågat var de röda byxorna som Stina Abenius har på sig kommer från.

Guide gräsklippare

Trädgårdsredskap Nu spirar vårgräset i rasande fart. Fram med gräsklipparen! Men är knivarna slipade? Och vad har du i tanken? Här får du en gräsklipparguide.

Vi i Villa-testet: Trimma med batteri

Trädgårdsredskap Visst vill vi ha det snyggt runt alla kanter? Slyn röjd? Men visst är det också skönt att slippa både bensin och sladd? Vi testade 5 batteridrivna trimmers för att se hur de håller måttet.

Klipp rätt i trädgården

Trädgårdsredskap Det finns en mängd bra redskap som hjälper dig att ansa och sköta trädgården. Här är ett tiotal handredskap som har det gemensamt att de hjälper dig...

Vi i Villa-testet: Billig sekatör bästa klippet

Trädgårdsredskap Fruktträden ska beskäras, buxbomen formklippas och rosor ska ansas. Det blir många klipp under en trädgårdssäsong. Vi i Villa-testet tar sig därför an...

Smidig bevattning i sommar

Trädgårdsredskap Soligt och varmt vill de flesta ha på sommaren, men för att trädgården med dess växter ska må bra behövs vatten. Här får du därför tips på bra bevattningsprodukter, både automatiska och sådana som kräver muskelkraft.

Vattna rätt på många sätt

Trädgårdsredskap Liten eller stor trädgård? Noggrann eller bekväm? Gräsmatta, rabatter eller krukor? Det finns en bevattningslösning för varje behov!

Vi i Villa-testet: Som handen i handsken

Trädgårdsredskap De bästa handskarna i vårt test skyddar dina händer mot både taggar och fukt. Och du kan använda dem till allt från finare till grövre jobb.