Med snörakan kan man nå en god bit.
Med snörakan kan man nå en god bit. Foto: Janne & Eva Olsson

Håll undan snön från klena tak

Trädgårdsredskap

Att hålla tak och trädgård någorlunda snö- och isfria kan vara ett knog. Men det är ett nödvändigt ont snörika vintrar för att undvika skador.

Av: Janne & Eva Olsson, viivilla.se november 2013, 13 november 2013

Ett snölandskap kan vara hur vackert som helst, men för fastighetsägare innebär snön också en hel del arbete. Det är väl inte så vanligt att tak störtar in på grund av tyngden från snö. Men de senaste snörika vintrarna har gjort att det funnits all anledning att se upp.

När det blir stora snömängder måste åtgärder sättas in. Då börjar kanske också dörrar att kärva, på grund av snötyngden, vilket förstås verkligen är en varningsklocka.Värt att tänka på är att snön kan driva och snömängden därför kan variera en hel del mellan olika takytor.

Säkerheten först

Annons

Att ta ner istappar och snö som börjat tina är viktigt för att ingen ska komma till skada.

Antingen kan man hyra in hjälp att få bort snön eller förstås göra det själv. Väljer man det senare är det viktigt att sätta säkerheten först. Livlina måste räknas som obligatorisk. Det är väldigt lätt att halka och ramla ner från taket.

Förutom snöspade kan man ha god hjälp av en teleskopisk snöraka. Med den kan man nå ganska långt, vilket är en stor fördel när snön ska väck.

Särskilt besvärlig är förstås tung blötsnö som väger flera gånger så mycket som nyfallen pudersnö. Det är ju också en aspekt att ta hänsyn till. För det är ju betydligt lättare att skotta bort lätt nysnö än att vänta tills det börjat tina och snön blir tung.

Takets lutning viktig

En annan sak att ta hänsyn till är takets lutning. Ju mer det lutar, desto större chans att snön ska rasa ner. Men det är förstås inte heller enbart av godo, eftersom någon kan få det över sig. Så därför är det bästa att avlägsna såväl snö som istappar från taket.

Nu är det inte bara tak som kan knäckas av snötyngden. Även träd och buskar kan behöva bli av med övervikt för att inte brytas. Det kan enkelt undvikas genom att man då och då tar ett varv i trädgården och ruskar av snö. Att det kan bli en del snö innanför kragen, ja det får man väl ta.

Även trädgårdens träd och buskar kan behöva ruskas av så att inga grenar bryts.

Lätt och tung snö

Torr nysnö beräknas ha en vikt på 30-100 kg per kubikmeter, medan fuktig nyfallen snö väger 100-200 kg per kubikmeter.

Tösnö i slutet av säsongen lär kunna väga uppåt 400 kg per kubikmeter. Det skulle innebära att om du har 10 cm blötsnö på ditt garagetak om 20 kvm, kan du räkna med en totalvikt upp till 80 kg.

13 november 2013 Janne & Eva Olsson, viivilla.se november 2013
Annons
Annons
Mer om Trädgårdsredskap

Slipp skottningen med ny slunga

Trädgårdsredskap Snöskottning är ju jättebra motion. Men ibland har vi inte tid. Eller kan behöva lite hjälp på traven. Med en snöslunga får du bort snön på nolltid – men se upp vart du siktar!

Läsarbrevet: Var köper jag de fina byxorna?

Trädgårdsredskap Många läsare har hört av sig och frågat var de röda byxorna som Stina Abenius har på sig kommer från.

Guide gräsklippare

Trädgårdsredskap Nu spirar vårgräset i rasande fart. Fram med gräsklipparen! Men är knivarna slipade? Och vad har du i tanken? Här får du en gräsklipparguide.

Vi i Villa-testet: Trimma med batteri

Trädgårdsredskap Visst vill vi ha det snyggt runt alla kanter? Slyn röjd? Men visst är det också skönt att slippa både bensin och sladd? Vi testade 5 batteridrivna trimmers för att se hur de håller måttet.

Klipp rätt i trädgården

Trädgårdsredskap Det finns en mängd bra redskap som hjälper dig att ansa och sköta trädgården. Här är ett tiotal handredskap som har det gemensamt att de hjälper dig...

Vi i Villa-testet: Billig sekatör bästa klippet

Trädgårdsredskap Fruktträden ska beskäras, buxbomen formklippas och rosor ska ansas. Det blir många klipp under en trädgårdssäsong. Vi i Villa-testet tar sig därför an...

Smidig bevattning i sommar

Trädgårdsredskap Soligt och varmt vill de flesta ha på sommaren, men för att trädgården med dess växter ska må bra behövs vatten. Här får du därför tips på bra bevattningsprodukter, både automatiska och sådana som kräver muskelkraft.

Vattna rätt på många sätt

Trädgårdsredskap Liten eller stor trädgård? Noggrann eller bekväm? Gräsmatta, rabatter eller krukor? Det finns en bevattningslösning för varje behov!

Vi i Villa-testet: Som handen i handsken

Trädgårdsredskap De bästa handskarna i vårt test skyddar dina händer mot både taggar och fukt. Och du kan använda dem till allt från finare till grövre jobb.